USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Koronavirüs

02 Nisan 2020 16:39

Moda endüstrisinin Covid-19 savaşı

Moda endüstrisi, üretimden tüketime tam bir kriz ortamını deneyimliyor. Covid-19’un etkilediği lüks moda markaları, üretimini maske ve dezenfektanlara kaydırmış durumda. Pek çok marka, sağlık kuruluşlarına bağışta bulunarak destek veriyor

Moda endüstrisinin Covid-19 savaşı

Dalida Özatay Erus / [email protected]

Dünya ekonomisi, Covid-19 etkisi altındaki günlerini yaşarken bu çarkı oluşturan kimi sektörler öngörmedikleri durumlarla karşı karşıya. Bu noktada dünya ekonomisinin yüzde 4’ünü oluşturan moda endüstrisi, üretimden tüketime tam bir kriz ortamını deneyimliyor. Üretim bantlarında ürünlerin bile değiştiği bugünlerde global markalar, maske ve dezenfektan üretmeye başladı.

Türkiye’de ise Vakko, üretim merkezinde Covid-19 salgını ile en güçlü mücadeleyi veren doktor ve sağlık çalışanlarına ulaştırmak üzere maske üretimine başladığını bildirdi.Üretim, vardiyalı olarak kesintisiz devam edecek. 

Modanın kalbi konumundaki İtalya, dünyada en çok Covid-19 vakasının ve kayıplarının yaşandığı ikinci ülke olurken söz konusu sektör de bu durumdan çok fazla etkileniyor. İtalyan moda markaları, sağlık kuruluşlarına hem kurumsal hem de bireysel bağışlarda bulunuyor. 

ELBİSE YERİNE MASKE, PARFÜM YERİNE DEZENFEKTAN

Prada, COS, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Zara ve Mango maske üretimine başladı. LVMH Group ise parfüm ve kozmetik tesislerinde el dezenfektanı üretimine geçti. Diğer yandan Kering's Houses bünyesindeki Balenciaga ve Yves Saint Laurent'in Fransız atölyeleri, personelleri için en katı sağlık koruma önlemlerini uygularken, maske üretimine hazırlanıyor. Kering'in de sahibi olduğu Gucci, önümüzdeki haftalarda İtalya'ya bir milyondan fazla maske ve 55 bin çift tıbbi tulum bağışlayacağını söyledi. İspanyol grup Inditex, cerrahi maskeler üretme sözü verirken İspanya'ya iki milyon bağışlanmış maske dağıtma sürecinde olduğunu iddia ediyor.

Bundan iki yıl önce ürünlerini indirimde satmamak için yaktığı ortaya çıkan Burberry, Yorkshire trençkot fabrikasını cerrahi olmayan önlükler ve maskeler yapabilmek için yeniden şekillendiriyor. İngiliz marka, açlığı azaltmaya odaklanan hayır kurumlarına da bağışta bulunuyor. İngiliz ayakkabı markası Jimmy Choo’nun ise hem İngiliz hem de ulusal sağlık örgütlerine 250’şer bin dolar bağışta bulunduğu dikkat çekiyor.

MICHAEL KORS VE JOHN IDOL’DEN MİLYON DOLARLIK BİREYSEL KATKI

Lüks moda grubu Capri Holdings Limited, bugün bünyesinde yer alan dünyaca ünlü lüks markanın ve kurucularının, Covid-19 mücadelesine destek olmak için bağışta bulunduğunu açıkladı. Marka, bu mücadelede yerel yardımı desteklemek için 1 milyon dolar bağış yapacak. Buna ek olarak, markanın kurucusu Michael Kors ve John Idol, bu çabalara 1 milyon dolar daha kişisel katkıda bulunacak. Toplamda 2 milyon dolarlık bağış, New York'taki yardımları desteklemek için şu kuruluşlara dağıtılacak: New York'un en büyük hastanelerinden ikisi olan NYU Langone Health ve New York-Presbyterian Hastanesi, acil hasta bakımını, sağlık personelinin mali rahatlığını ve ilgili klinik ve teşhis araştırmalarını desteklemek için 750 bin dolar alacak. God’s Love We Deliver Derneği; beş ilçenin tamamında, New York’un ciddi hastalıklarla yaşayan ve bu süre içinde özellikle risk altında olan insanlar için en savunmasız kişilere verilecek yemekleri finanse etmek için 250 bin dolar alacak. Covid-19 Relief için CFDA/Vogue Moda Fonu, pandemiden etkilenen moda topluluğundaki küçük işletmelere finansal yardım sağlamak için 250 bin dolarlık bütçeye sahip olacak.

VERSACE, BU SÜREÇTE HASTANELERE DESTEK VERİYOR

İtalyan Versace, Milano’daki San Raffaele Hastanesi’ne 400 bin dolar bağış yapacağını bildirirken Ulusal İtalyan Modası Odası’nın (Camera Nazionale Della Moda Italiana) başlattığı ‘İtalya seninleyiz’ kampanyasına destek olmak üzere de 100 bin dolar bağışta bulunacak. Diğer yandan Çin’e de 1 milyon Yuan (yaklaşık 140 bin dolar) yardımda bulunan markanın baştasarımcısı Donatella Versace ve kızı Allegra Versace, San Raffaele Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesine 200 bin Euro bağışta bulundu. 

PRADA’DAN TAM KORUMALI MASKE 

Prada, Umbria'daki Montone'deki fabrikasında 80 bin tıbbi tulum ve 110 bin maske üreterek Toskana'daki sağlık personeline tahsis edecek. Burnu ve ağzı kaplayan gevşek oturan ve kullanıcıdan çıkan vücut sıvısını yakalamak için tek yönlü koruma sağlayan bu maskeler, Koronavirüs’e karşı tam koruma sağlıyor.

 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR