USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

01 Kasım 2022 10:53

TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR MODELLE LİDERLİK HEDEFLENİYOR

2021'de katılım bankaları tarafından sağlanan finansman tutarı, Türkiye'de bir önceki yıla göre yüzde 51,3 artarak 335.9 milyar TL'ye ulaştı.

Türkiye'yi katılım finansın lider ülkesi olarak konumlandırmak için bir yol haritası niteliği taşıyan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan Katılım Finans Strateji Belgesi, detaylı bir hazırlık süreci ve geniş bir paydaş kitlesinin katkısı ile geçtiğimiz ay açıklandı. Belge, ayrıca Türkiye'nin ilk ulusal strateji belgesi olma özelliğini de taşıyor. Türkiye'de resmî olarak faaliyete başladığı 1984 yılından bu yana gelişimini sürdürürken, finansal sistem içinde önemli bir konuma gelen katılım finans sisteminin 1984 yılından bugüne gelişimini, 'Sistemde Yer Edinme' (1984-1998), 'İhtiyatlı Gelişme' (1999-2013) ve 'Stratejik Gelişme' (2014-2021) olarak üç ana döneme ayırmak mümkün. 1984-2021 döneminde sürekli olarak gelişen ve finansal sistem içinde önemli bir yere gelen katılım finans sisteminin, önümüzdeki dönemde büyük bir atılım yapma eşiğine gelmesi planlanıyor. Katılım Finans Strateji Belgesi de bu kapsamda çok geniş ve alanında uzman ekiplerce detaylı çalışılmış önemli bir kılavuz niteliğinde...

2022-2025 döneminde katılım finansa yönelik hukuki, idari ve kurumsal altyapının oluşturulmasının yanında mevcut yapıda önemli bir dönüşüm gerçekleştirmeyi amaçlayan Katılım Finans Strateji Belgesi'nin hazırlık sürecinde ilk olarak yurt dışında başarılı ülke örnekleri detaylı olarak incelendi ve bu uygulamaların kısa ve orta vadeli etkileri analiz edildi. Belge'de; İstanbul Finans Merkezi'nin en önemli ayaklarından birinin de katılım finans olduğuna değinilirken; Türkiye'de 1984 yılından bu yana işleyen sistemin cazibesinin artırılması için köklü değişikliklerin yapılması öngörülüyor.

Kasım sayımızda Belge'nin ve Katılım Finans modelinin Türkiye'de ve dünyada geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini tüm ayrıntılarıyla bulacaksınız.

Aralık sayımızda buluşmak üzere,