USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

02 Ocak 2023 11:20

İNOVASYONDA FARK YARATANLAR

Türkiye'nin en dinamik aylık ekonomi ve iş dünyası dergisi mottosuyla yayın hayatına 24 yıldır devam eden Platin olarak aralık ayı yine heyecan dolu geçti...

Bu yıl 'inovasyon' temasıyla düzenlediğimiz Platin Global 100 Ödülleri sahiplerini buldu. İlk kez 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz Platin Global 100 Endeksi'nde, ülkemizi dünyada farklı sektörlerde üretim ve ihracat performanslarıyla başarıyla temsil eden şirketlerimizi ödüllendirmiştik. Daha sonraki yıllarda ise sırasıyla endüstri 4.0, dijitalleşme ve eğitim odaklı çalışmalarıyla fark yaratan şirketlerimizi radarımıza aldık. Her yıl farklı bir heyecanla takdim ettiğimiz ödüllerimizin 2022 teması ise inovasyon oldu. Çünkü Türkiye, inovasyon ligindeki konumunu her geçen gün daha da sağlamlaştırıyor. Bu nedenle biraz kavramlara biraz da sıralamalara bakalım. Ar-Ge ve inovason kavramlarına biraz daha yakından bakarsak Ar-Ge çalışmalarının nihai hedefinin, her zaman ticari bir getiri olmak zorunda olmadığını görürüz. Nihai hedefleri, Ar-Ge projelerini fonlayan sponsor otorite belirler. İnovasyon ise yeni icat ya da fikirlerin ürün ya da hizmetlere dönüşmesidir.

Eğer müşterilere ulaştırılan ve karşılığında gelir elde edilen bir ürün yoksa inovasyon da yok demektir. Türkiye açısından bakacak olursak; TÜİK verilerine göre gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamalarımız 2021 yılında bir önceki yıla göre 26.9 milyar TL artarak 81.9 milyar TL'ye yükseldi. İnovasyon ayağında ise dünya fikri mülkiyet teşkilatı tarafından hazırlanan ve 132 ülkenin yarıştığı Küresel İnovasyon Endeksi 2022 Raporu'nda Türkiye, 2022'de 4 basamak yükselerek 37'nci sıraya çıktı.

Bu sıralamalar gösteriyor ki dünyadaki dönüşüm rüzgârına tam zamaninda adapte olmaya odaklanan Türkiye, özellikle 'milli teknoloji hamlesi' adı altında strateji haline getirilen 'ulusal teknolojik kalkınma girişimi' sonrasında inovasyon ve Ar-Ge odaklı yatırımlarla dünyada fark yaratıyor. Bu vesile ile 5'inci Platin Global 100 Ödül Töreni'nin hem Türkiye'nin ihracat hedefine katma değer sağlamasını hem de inovasyon kültürünü Türkiye genelinde yaygınlaştırmasını temenni ediyoruz. TürkMedya Grubu ve Platin Dergisi ekibi adına endekse dahil olan ve inovasyon temasıyla ödüllerini alan şirketlerimizi bir kez daha kutluyor, ödül gecemizde bizlerle olan tüm misafirlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.