USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

03 Ocak 2018 09:22

Gündeminize endüstri 4.0'ı alın

Gelin endüstri 4.0 yarışını hızlandıran 30 şirketin bu alanda yaptıkları yatırımlara; global araştırmaların sonuçlarına ve sivil toplum örgütlerimizin bu konuya yaklaşımlarına birlikte bakalım…

Oya Yalıman / [email protected]

2018 yılına merhaba dediğimiz bugünlerde iş dünyasına yol gösterecek özel bir dosya hazırladık. Çünkü 2018 ve sonrası için sürdürülebilirliğin ve başarının formülü; endüstri 4.0 yol haritasını bugünden netleştirmek.

Endüstri 4.0 yarışında geride kalmamak için ne gibi stratejilere yatırım yapmak gerekiyor? Bu alanda global çalışmalara imza atan şirketler nasıl bir yol haritasına sahip? Türkiye’deki şirketler, endüstri 4.0 süreçlerini hangi kriterlere göre şekillendiriyor? 4’üncü Sanayi Devrimi’nin bir parçası olmak isteyen marka ve kurumlara hem bu sorulara yanıt veren hem de inovatif bir perspektif kazandıracak kapsamlı bir endüstri 4.0 haberi bu ayki kapak konumuz. Endüstri 4.0; siber fiziksel sistemler, sensör ve işleticilerle donanmış, internet bağlantılı akıllı elektronik sistemler, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi birçok farklı kavram ve uygulamanın üretim sistemlerine ve tüm değer zincirine eklenmesiyle ortaya çıkan yeni bir anlayış. Türkiye’de endüstri 4.0 konseptinin ilk olarak otomotiv sektöründe kullanılmaya başladığı dikkat çekiyor. Türkiye’de farklı sektörlerde endüstri 4.0’ın bazı unsurlarını kapsayan adımların atılmaya başladığı gözlemleniyor. Bu çalışmaların sağlıklı bir sonuç vermesi ise Sanayi 3.0 düzeyindeki çalışmaların bir an önce tamamlanması ile hızlanacak.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’, bu kapsamda inovatif çalışmalara imza atıyor. Platform çatısı altında ise TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED ve TTGV gibi iş dünyasının önde gelen kuruluşları yer alıyor. Dijital dönüşüm, önümüzdeki 15-20 boyunca devam edecek bir süreç. Türkiye’nin henüz başında olduğu bu dönüşüme ayak uydurabilmesi için insan kaynaklarını dijital yetkinlikler ile donatabilmesi, inovasyonu teşvik edecek bir ortam yaratması ve son olarak üniversite-sanayi-girişimci ekosistemini güçlendirecek adımlar atması gerekiyor.

Gelin endüstri 4.0 yarışını hızlandıran 30 şirketin bu alanda yaptıkları yatırımlara; global araştırmaların sonuçlarına ve sivil toplum örgütlerimizin bu konuya yaklaşımlarına  birlikte bakalım…