USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

02 Temmuz 2018 14:14

Eğitimin Ardından Yeni Rotası Amerikan Sağlık Sistemi…

Silikon Vadisi’nin en dikkat çeken Türk girişimcilerinden, Udemy ve Carbon Health şirketlerinin kurucu ortağı Eren Bali’nin 2010 yılında kurguladığı online eğitim platformu Udemy, San Francisco’nun yanı sıra Ankara, Dublin ve Sao Paulo’daki ofisleriyle hizmet veriyor. Bugüne kadar 173 milyon dolar yatırım alan Udemy, 20 milyon öğrencisiyle dünya genelinde tercih edilen inovatif bir uzaktan eğitim modeline dönüşürken Bali’nin yeni rotası ise sağlık sektörü…

Bahar Akgün / [email protected]

Eren Bali, şu an Francisco’da 8 klinikte kullanılan Carbon Health adlı mobil girişim ile Amerika’daki sağlık sistemini hastayı merkeze alacak şekilde baştan yapılandırmayı planlıyor. Kliniklere kayıtlı 90 bine yakın hasta ile tıbbi verilerin artık tamamen hastaların kontrolünde olacağı, değişik teşhis ve tedavi yöntemlerinin sonuçlarının sürekli ölçülebileceği özel bir yapı kurgulayan Bali’ye göre Amerika’daki sağlık sistemi tanı ve terapi teknolojilerinde oldukça ileride olsa da erişim açısından utanç verici bir noktada… Kaliteli sağlık hizmetine herkesin ulaşabileceği teknolojileri üretmeye odaklanan Bali, bu çerçevede öne çıkan servislerin hepsini kullanıcıların Uber, Spotify ve Netflix gibi modern uygulamalarda alıştığı kalitede yürütüyor.

Aslen Malatyalı olan 33 yaşındaki Eren Bali, aklına koyduğunu yapan genç ve başarılı girişimcilerden biri… Platin Dergisi de bu sürecin en yakın şahitleri arasında yer alıyor. 2010 yılında Silikon Vadisi’nde hayata geçirdiği Udemy adlı online eğitim platformu aracılığıyla, farklı branşlarda eğitim almak isteyen öğrencilerle eğitmenleri bir araya getiren özel bir yapı kurgulayan Bali ile Ağustos 2015’te Silikon Vadisi’nin 26 Türk Dahisi kapak konusu kapsamında görüşmüştük. Aradan geçen 3 yıl içerisinde Udemy, 30 bini geçen eğitmen kadrosu ile 20 milyonun üzerinde öğrenciye 50’nin üzerinde dilde eğitim vermeye başladı. ODTÜ’de Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik bölümlerini çift anadal yaparak bitiren Bali’nin ilk hayali aslında matematik alanında akademisyen olmaktı. Bu nedenle matematik okurken ikinci dalın ekonomi mi yoksa bilgisayar mühendisliği mi olması gerektiğine karar verirken zorlandığını dile getiren Eren Bali, “Lisede başlayan programlamaya yönelik ilgim, üniversitede iyice arttı.  Üniversitenin ilk yılından başlayarak küçük hobi uygulamaları yapmaya başladım. 2001 yılında üzerinde çalıştığım tarayıcı üzerinden çalışan bir müzik dinleme uygulaması, bir şeyler üretmekten ne kadar keyif aldığımı anlamamı sağladı. Üniversitenin son yılında ise online eğitim platformu Udemy’nin temellerini atan ilk şirketimi Oktay Çağlar ile Ankara’da kurdum. Oktay ile Udemy kurulmadan çok önceye dayanan bir arkadaşlığımız vardı. Udemy’den ayrıldıktan sonra kendisiyle farklı projelerde ortaklık yapmaya devam ediyoruz” diyor.

Yaptığı İşi En İnce Detayına Kadar Sahipleniyor

Girişimciliği tercih ettiği için çok sık pişman olsa da her şeye rağmen başka bir iş yaptığını hayal edemediğini dile getiren Bali, girişimcilikte başarılı olmak için öncelikle yapılan işin en ince detayına kadar sahiplenilmesi gerektiğini düşünüyor ve şu yorumda bulunuyor: “Hangi meslekte olursak olalım; asıl patronumuz, o ürünü kullanacak ya da o hizmetten yararlanacak kişiler olmalı.” En çok ilham aldığı girişimcinin Elon Musk olduğunu dile getiren Eren Bali ile hem eğitim sektörüne farklı bir soluk kazandıran Udemy projesi hem de Amerikan sağlık sektöründe farklı bir dönüşüm yaratan Carbon Health girişimi hakkında konuştuk.

Haberin Devamı Platin Dergisi’nde…