USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

14 Haziran 2022 18:01

Türkiye'den selüloz yatırım hamlesi

Sürekli artan üretim kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli üreticileri arasına yerleşen Türk kağıt ve karton ambalaj sektörü, bu yılın sonunda 1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Yatırımda da hız kesmeyen alan, Türkiye'nin de selüloz bazlı karton üretim için düğmeye bastı.

Türkiye'den selüloz yatırım hamlesi

Ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri ve ABD'nin yanı sıra 100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk karton ambalaj sektörü, AB'nin Polonya'yı Avrupa'nın karton üretim merkezi yapma çabaları nedeniyle zor bir dönemeçte. Üretiminin yüzde 20'lik kısmını ihraç eden ve 2022'de 1 milyar dolarlık ihracat hedefleyen sektör, hammaddesini Türkiye'den karşılamak üzere yoğun çaba içerisine girdi. 40 yıldır ürün tedarik ettiği İsveç ve Finlandiya'dan 1.5 yıldır hammadde alamayan sektör, hammadde ihtiyacını yüzde 50 daha yüksek fiyattan Çin'den karşılıyor.

"AB MUHAFAZAKÂR DAVRANIYOR"

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı aynı zamanda İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Alican Duran, Polonya'nın AB destekli büyümesi nedeniyle Avrupa ülkelerine ihracatta zor anlar yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: "Selüloz bazlı kartonu uzun yıllardır İsveç ve Finlandiya'dan satın alıyorduk. Pandemi ve emtiada yaşanan sorunlar nedeniyle AB ülkeleri Türk firmalara biraz daha muhafazakâr davranır oldu. Haliyle bu iki ülkeden selüloz bazlı karton alamaz hale geldik. Bu çok ciddi bir sorun ve ortalama 40 yıldır ticari geçmişimiz olan bu ülke ile 1.5 yıldır bu sorunu yaşıyoruz."

YERLİ ÜRETİMLE SORUN AŞILACAK

Hammadde konusunda İsveç ve Finlandiya'da yaşanan sorunlar nedeniyle sektörün ihtiyacını yüzde 50 yüksek fiyattan Çin'den karşılamaya başladıklarını ifade eden Alican Duran, "Çin'deki karton firmaları çok büyük ve güçlü. Finlandiya ve İsveç'ten hammadde alamayan sektörümüz Çin ile çalışmaya başladı. Açıkçası hammadde krizimizi Çin ile aşıyoruz, ama burada da büyük bir handikap var. Lokasyon olarak sorunumuz yok, ancak hammaddeyi Avrupa'dan yüzde 50 daha pahalıya almak zorunda kalıyoruz." Hammadde sorununu ancak yerli üretim ile aşabileceklerini ifade eden Alican Duran, bu konuda da önemli gelişmelerin olduğunu kaydederek, "Selüloz bazlı karton üretimi için bir Türk firmasını yatırıma motive ettik. Yakın zamanda fabrikanın temeli atılacak ve 36 ay içerisinde de tamamlanması planlanıyor. 600 bin ton üretim kapasiteli bu fabrikada, üretimin 400 bin tonu iç piyasaya satılacak. Kalan kısım ise ihraç edilecek. Hedef bu yönde" dedi.

DOĞRU ADIMLAR ÖNEMLİ

Pandemide sektör olarak yaşadıklarına da değinen Alican Duran, bu süreçte pek çok sektörün faaliyetlerine ara vermesine rağmen, özellikle gıda ve sağlık olmak üzere ürünlerinin halka ulaştırılmasında kritik öneme sahip olan kâğıt ve karton ambalaj sektörünün kesintisiz çalışmayı sürdürdüğüne dikkat çekti. Alican Duran, "Yaşanan gelişmeler dünyanın kâğıt ve karton mamullerine olan talebinin her geçen yıl artacağını gösterdi. Kağıt ve Karton ambalaj sektörü sanayi, bugünün ve geleceğin kritik sektörleri arasında yer alıyor. Bu noktada dünya pazarında Türkiye'nin ve Türk kâğıt sanayicilerinin adını daha fazla duyurmamız için kâğıt ve kartonda katma değerli ürüne, doğru ve etkili tanıtıma ve Avrupa Yeşil Mutabakat gereklerine daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Bu noktalarda hızlı ve doğru bir şekilde adım atabilirsek, ihracatta beklentilerin ötesine geçmemiz işten bile değil" şeklinde konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ANLAYIŞI

2050 yılına kadar karbon nötr bir Avrupa hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum sağlamak için bazı önlemlerin hızla alınması gerektiğine de dikkat çeken Alican Duran, "AB pazarındaki tüm ambalajların 2030 yılına kadar ekonomik olarak uygun bir şekilde yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir şartının ardından pek çok global marka bu konudaki çalışmalarını uluslararası kamuoyuna deklare ettiler. Eğer ürün ve üretim süreçlerini iyi tasarlarsak hem ambalajın hem de içindeki ürünün çevresel etkilerini en aza indirebileceğiz. Böylece Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum sağlayarak ihracatımızda hedeflediğimiz yolda ilerlerken aynı zamanda da sürdürülebilir üretim anlayışını benimseyerek gezegenimizin kaynaklarının tükenmesine de engel olacağız" şeklinde konuştu.

PAYI 370 MİLYAR DOLARA YÜKSELECEK

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada yenilenebilen kaynaklardan elde edilen, kolay ve 25 kez geri dönüştürülebilen, orman gelişimini destekleyerek küresel ısınma ile mücadele eden ve biyoçözünür özelliğiyle çevreyi kirletmeyen kağıt ve karton ambalaj tercihinde ciddi bir yükseliş olduğunu vurgulayan Alican Duran, "Ambalaj sektörü dünyada en çok gelişen sektörler arasında yer alırken kâğıt-karton ambalajlar ise genel ambalaj paleti içerisinde en fazla büyümeyi kaydetti ve bu büyüme gittikçe artarak devam edecek. The Future of Global Packaging to 2024 raporuna göre 2019 yılında 304,5 milyar dolarlık ile toplam ambalaj piyasasındaki payı yüzde 33,2 olan kâğıt-karton ambalajın 2024 yılındaki payı 370 milyar dolar ile yüzde 35'e yükselecek. Bu bilgiler ışığında kağıt-karton ambalaj sektörünün önünün açık olduğunu ve gönül rahatlığıyla yatırım yapılabileceğini söyleyebiliriz" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR