Global inşaat endüstrisine ileri teknoloji inovatif çözümler sunan jenerik bir marka olarak Türkiye pazarında 25 yıldır faaliyet gösteren Hilti, finans başta olmak üzere farklı departmanlarda kadın çalışanların temsilini artırmayı hedefliyor. Hem mevcut kadın çalışanların kendilerini rahat ifade edebilecekleri bir ekosistemde kariyer gelişimlerini sürdürmek hem de yeni kadın istihdamı sağlamayı amaçlayan Hilti'nin kadın yöneticileri ile kadın istihdamına yönelik hedeflerini konuştuk.
> Sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden mezun oldum ve ilk iş tecrübemde iki buçuk yıl şantiye mühendisi olarak çalıştım. Sonrasında satış ve pazarlamaya daha uygun yapıda olduğumu fark ederek Doğuş Üniversitesi'nde pazarlama alanında yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 2001 yılında ise yolum Hilti ile kesişti. Türkiye'de satış, pazarlama pozisyonlarında rol aldıktan sonra; 2017-2019 yılları arasında Hilti Güney Afrika ve Alt Sahra bölgesinin Pazarlama Direktörlüğü'ne yükseldim. 2019 yılı başı itibariyle ise Hilti Türkiye Genel Müdürü olarak görevime devam ediyorum.
Hilti olarak dünya genelinde 30 bin çalışanımız, Avrupa, Güney Amerika ve Asya'da üretim tesislerimiz bulunuyor. Dünya genelinde 6 kıtada 120'den fazla ülkede çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Global inşaat endüstrisine ileri teknoloji inovatif çözümler sunan jenerik bir marka olarak Türkiye pazarında da 25 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Hilti Türkiye olarak 268 kişilik kadromuz, 10 binin üzerinde ürünümüz, beş mağazamız, bir eğitim ve teknik servis kuruluşumuzla hizmet veriyoruz. Kaba inşaat, ince işler, mekanik, elektrik, çelik yapı, enerji, madencilik, gemi imalat ve endüstri sektöründe inşaat projeleri üreten profesyonellere yönelik ürün, yazılım ve servisler sunuyoruz. Esnek, karşılaştığı güçlükleri çabuk algılayıp adapte olabilen ve dijital kanalları efektif kullanan bir organizasyon olarak 360 derece bütünleşik hizmet anlayışımızla sektörde sürdürülebilir değer yaratma misyonunu üstleniyoruz.
> İnşaat sektöründe kadın temsili bir meydan okumaya dönüştü. Bulunduğunuz sektör içerisinde kadın yönetici olmak nasıl?
İnşaat sektörü, erkek istihdamının yoğun olduğu bir endüstri olduğundan kadın temsilini çok fazla göremiyoruz. Bu durum ilk başlarda zorlayıcı olsa da bir çeşit meydan okumaya dönüştü ve beni daha da güçlü hale getirdi. Açıkçası iş dünyasında kadın yönetici olmak kavramı bile kendi içinde birçok ön yargıyı barındırıyor. Bu noktada sürdürülebilir bir büyüme ve değişimden bahsetmek istiyorsak toplumun yarısını oluşturan kadınların potansiyelini kullanmak zorundayız. Şirket kültürümüzün temelinde değer veren, performans odaklı yaklaşım ve her daim çeşitlilik, dahiliyet ve eşitlikçi bakış açısı yer alıyor. Bu noktada büyük şansımın, şahsi olarak aynı bakış açısına sahip olduğum Hilti ile yollarımın kesişmesi olduğunu söyleyebilirim. Bu da beni profesyonel iş hayatımda her zaman motive eden en önemli unsurların başında geliyor. Ayrıca, etki alanımı genişletebilmek için, 2022 yılında 5. dönem mentisi olarak Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'ne (YKKD) dahil oldum. YKKD'deki kız kardeşlerimle her sektörde kadınların yönetim kurullarında yerlerini alabilmeleri için çalışıyoruz.
Özge Çataloğlu - Hilti Türkiye Finans Direktörü:
Birçok sektörde global firmaların finans departmanında görev alan bir yönetici olarak finans alanında kadınların temsil oranı yüzde 50'nin üzerindeyken bu oranın liderlik kategorisinde aynı oranda olmamasını üzücü buluyorum. Gerek dünyadaki gerek ülkemizdeki belli cinsiyet rolleri, kadınların finans alanındaki yönetim kademelerine gelmelerinin önündeki en büyük engel. Bu noktada başta ülkemiz olmak üzere dünyada topyekûn bir kalkınmadan bahsedebilmemiz için kadının hem analitik zekâsından hem de niteliklerinden faydalanılması şart. Bu noktada Hilti olarak her departmanda olduğu gibi tüm dünyada finans departmanlarında da kadın-erkek sinerjisi ile herkesin eşit oranda temsilini ve işe katılımını sağlamak temel hedefimiz. Devam eden staj programlarımız, Menti- Mentor çalışmalarımızla finans başta olmak üzere farklı departmanlarda kadın çalışanların temsilini artırmayı hedefliyoruz.
Helin Ballıktaş- Hilti Türkiye Lojistik Direktörü:
Erkek istihdamının yoğun olduğu lojistik alanında kadın yönetici olmak kolay değil. Çünkü insanlar, yüzyıllardır devam eden bir geleneği sürdürmeyi çok daha kolay buluyor. Meslekler için kabul edilen cinsiyetleri değiştirmek de konfor alanından çıkmayı ve alışılmışı değiştirmeyi gerektirdiğinden oldukça zorlayıcı oluyor. Bu noktada Hilti çatısı altında çalışıyor olmak büyük bir şans. Çünkü Hilti olarak kadınların temsilinin artması, erkek istihdamının yoğun olduğu bir sektörde kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri hatta eşitlik ve çeşitlilik adına birçok çalışmaya imza atıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz 'bilinçsiz önyargı' ve 'toplumsal cinsiyet eşitliği' eğitimlerimiz, konuya verdiğimiz önem ve şirket içerisinde oluşturduğumuz çalışma gruplarıyla tüm çalışanlarımızın farkındalığını artırmaya devam ediyoruz.
> Kadın çalışanlarla ilgili önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir? Kadınların iş yaşamında rahat bir şekilde varlık gösterebilmesi için neler yapıyorsunuz?
Hande Altan- Hilti Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü:
İstihdam planlarımızı eşitlik ve çeşitlilik ilkesi üzerine kurguluyoruz. Saha satış pozisyonlarımız, takım lideri ve üst düzey yönetici pozisyonlarımızın tümünde kadın oranını artırmaya yönelik çalışmalarımız mevcut. Hilti Grup bünyesinde kadın çalışma arkadaşlarımızdan oluşan ve ülkemizde de genel müdürümüzün sponsorluğunda oluşturduğumuz 'Kadınlar Komitesi' ile yerel ve uluslararası projeler hayata geçiriyor, 'Hilti ile Kariyer Köprülerini İnşa Edin' mottosuyla duyurduğumuz mentörlük programıyla kariyerlerinin başındaki kadınların yanında yer alıyoruz. 'Kadın Stajyer' programlarımızla ise kadın istihdamını artırmak için üniversite öğrencileriyle çalışıyoruz. 'Hilti Kadınları Sahada' projemizle öncelikle kendi sektörümüzde, sonrasında ise toplumsal eksende fırsat ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Staja aldığımız kadın öğrencilerin neredeyse tamamını istihdam ettik. Tüm bunların yanı sıra ileride iş hayatına atılacak kariyerinin daha en başında olan tüm kadınlarla iletişim ağımızı artırarak Hilti Türkiye'nin gelecek nesillerin yanında olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Dilimize yerleşen söylemlerin hem kadın hem erkeğe gerçekçi olmayan roller yüklediğini biliyor, bunu değiştirmek için kadınların iş dünyasında karşılaştıkları cinsiyetçi söylemleri eşitlikçi bir perspektifte tekrar değerlendiriyoruz. Kelimelerimizi değiştirerek çok güçlü bir değişimi başlatabileceğimize inanıyoruz. İnandığımız tüm bu değerler ve yaptığımız çalışmalar neticesinde inşaat sektöründe hizmet veren bir şirket olarak 'Satışta Kadının Güçlenmesi' kategorisinde ödül almış olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz.
Önümüzdeki dönemde halihazırda devam eden projelerimiz üzerinde yoğunlaşacağız. Amacımız hem mevcut kadın çalışanlarımızın kendilerini rahat ifade edebilecekleri bir ekosistemde kariyer gelişimlerini sürdürmek hem de yeni kadın istihdamı sağlamak. Bu kapsamda üniversite iş birliklerimiz devam edecek. Projelerimiz doğrultusunda temasta olduğumuz kadın adayların istihdam edilmesi için gerekli altyapıları oluşturacağız.
(Hilti Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Hande Altan)