USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

14 Şubat 2023 13:24

İş dünyası, deprem şehirlerinde konteyner kentler kuruyor

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler tüm Türkiye'yi yasa boğarken depremzedelerin yaralarını sarmak için yoğun çalışmalar yürütülüyor. Depremzedelerin barınma sorununu çözmek için harekete geçen iş dünyası, bölgelerde konteyner kentler kuruyor.

İş dünyası, deprem şehirlerinde konteyner kentler kuruyor

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler; Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay şehirlerinde yıkıcı etki yarattı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında 10 ilde toplam 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gerektiği, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 6 bin 849 binada yer alan 46 bin 640 bağımsız birimin orta hasarlı, 59 bin 995 binada yer alan 439 bin 647 bağımsız birimin ise az hasarlı, 108 bin 840 binada yer alan 535 bin 490 bağımsız birimin de hasarsız olduğu tespit edildi.

KONTEYNER KENT SEFERBERLİĞİ BAŞLADI

İş dünyası, depremzedelerin barınma sorununu çözmek amacıyla harekete geçti ve deprem bölgelerinde konteyner kent kurumları başladı.

Baykar Teknoloji, deprem bölgesinde bin konut bağışı yaparken ve 2 bin kişilik konteyner kent kurulumu için çalışmalara başladı. Baykar'ın deprem bölgesine nakdi yardımı ise 1 milyar 855 milyon TL'ye ulaştı.

Limak Şirketler Grubu, Hatay'da 4 bin kişinin yaşam süreceği konteyner kent kurulumu için çalışmalara başladı.

Depremin ilk saatlerinden itibaren tüm birimleriyle deprem bölgesinde çalışmalar yürüten MÜSİAD da konteyner kent kurulumu için çalışmaların başladığını duyurdu. MÜSİAD depremden etkilenen vatandaşlar için Kahramanmaraş'ta bin adet konteyner kent kurulacağını açıkladı.

Nef Vakfı, milyonları etkileyecek barınma sorunu ihtiyacının karşılanması için de konteyner kent kurulması üzerine hazırlıklarına başladı. İlk etapta 500 adet konteyner ve prefabrik okulla bölge halkına destek olacak.

Kalyon Holding, Gaziantep İslahiye'de 3 bin kişilik 'Kalyon Konteyner Kent' kurulumuna başlandığını duyurdu.

Kibar Holding, 76 konteynerden oluşan 850 kişilik yaşam alanında depremzede vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

İstanbul Sanayi Odası, deprem bölgesinde 1000 konteynerlik 'İSO Yaşam Kenti' kurma çalışmalarına başlandığını duyurdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), depremden etkilenen bölgelere 405 konteyner ve çadır gönderdiğini paylaştı.

Ankara Sanayi Odası, 300 konteynerlik yaşam merkezi kuracak. İnsay Yapı 25, İstanbul Ticaret Borsası 100, İzmir Ticaret Odası 200 konteyner desteği yapacağını duyurdu.

KDV İNDİRİMİ YAPILDI

Prefabrik yapı ve konteynerlerin, depremden etkilenen 10 ilde afetzedeler ile ilgili kurum ve kuruluşlara tesliminde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 18'den yüzde 1'e düşürüldü.

EN ÇOK OKUNANLAR