USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

11 Kasım 2023 09:57

HSBC, geleceğin çalışma kültürünü ve becerilerini geliştirmeye öncülük ediyor

HSBC, çalışanlarının esenliğini ve gelişimini önceliklendiren güçlü kurum kültürü ile çağdaş ve yenilikçi çalışma yöntemleri sunarak çalışanlarını yetkilendiriyor, geleceğin iş hayatına, geleceğin becerilerine yatırım yapmayı sürdürüyor.

HSBC, geleceğin çalışma kültürünü ve becerilerini geliştirmeye öncülük ediyor

Çalışanların sahip oldukları yetenekleri ve geleceği şekillendirecek becerileri dikkate alarak çeşitli eğitim ve gelişim programları geliştiren HSBC, sürdürülebilir çalışma modelleri üzerine çalışıyor. Bankanın bu alandaki projelerini HSBC Türkiye ve MENAT Uluslararası Ülkeler İnsan Kaynakları'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Funda Temoçin ile konuştuk.

> HSBC'nin insan kaynakları stratejilerinden bahseder misiniz?

Çalışanlarımızı ve bankamızı ileriye taşıyan, çalışanlarımızın ve ailelerinin esenliğini önceliklendiren, sürdürülebilir bakış açıları ile güçlendiğimiz ve geleceğe kendimizi hazırladığımız bir kültürün parçası olarak 3 temel stratejimiz bulunuyor.

Destekleyici ve dinamik bir kültürü teşvik ediyoruz: Çalışanlarımızın her anlamdaki esenliğini güçlendiren, psikolojik ve sosyal açıdan kendilerini güvende ve ait hissettiği bir ortamı geliştiren uygulamaları hayata geçiriyoruz. Kapsayıcılığa ve geleceğin yeteneklerine yatırıma öncülük ediyoruz:

Çalışanlarımızın sahip olduğu yetkinlikleri ve bakış açılarını sergileyebildiği; beklentilerini, geri bildirimlerini ve deneyimlerini açıklıkla paylaşabildiği katılımcı ve kapsayıcı bir kültürü güçlendiren platformları hayata geçiriyoruz.

Geleceğin becerilerini geliştirme yolculuğunu sürdürüyoruz: Değişimin her yerde, her boyutta hayatlarımızı etkilediği gerçeğinden hareketle geleceğin çalışma modellerini, çalışma ortamlarını ve iş önceliklerini hayata geçirirken becerilerimizi de hazırladığımız programlarla geliştiriyoruz.

> Pandemi sonrası süreçte çalışma modelinizde değişiklikler oldu mu?

Pandemi döneminde dünya genelinde yaşadığımız dönüştürücü etkiler, çalışma modelimizi hem bugünün hem geleceğin ihtiyaçlarına en etkin çözümleri mümkün olduğunca hızla hayata geçirmemizi sağladı. Çalışanlarımızın önerileri ve dünya genelindeki uygulamalara dair araştırmalar ile tasarladığımız yeni çalışma modelimizin ilk adımını Ekim 2021'de atıp, kademeli bir geçiş sonrasında Eylül 2022 itibarıyla tamamen hayata geçirdik. Ana çalışma prensibimizi 'evden, karma ve ofis' rollerimiz üzerinde oluşturup yan haklarımızı da bu modeli destekleyecek şekilde geliştirdik. Çalışma modelimizi değişen sosyo-ekonomik dinamikleri de dikkate alarak çeşitlendiriyoruz. Bu kapsamda iki yeni pilot uygulamayı hayata geçirdik. İlk uygulama çerçevesinde, evden ve karma çalışma modellerindeki roller için ikametgahlarını İstanbul dışına taşıma imkânı oluşturduk. Diğer pilot uygulamamızla da belirlenen kriterler doğrultusunda seçilmiş olan pilot roller için kısmi süreli çalışma imkanı sağladık.

ÇALIŞAN VE YETENEK DENEYİMİNİ ZENGİNLEŞTİREN PROJELERE YATIRIM YAPIYOR

> Çalışanların kariyer gelişimini desteklemek için ne tür programlar ve fırsatlar sunuluyor?

Çalışanlarımıza yeni yetenekler kazandırmak için geleceğe ve geleceğin becerilerine yatırımlarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. 'Geleceğin Becerileri', bu anlamda kapsamlı çalışmalarımızdan biri. Proje ile bugün sahip olduğumuz becerilerin beş veya on yıl sonra kariyerimizde bizleri desteklemekten uzak kalacağı noktasından hareketle, çalışanlarımızın mevcut becerilerini gözden geçirdik. Aynı zamanda, geleceği şekillendirecek becerileri belirledik. İkisi arasındaki beceri açığına bakarak bir eğitim programı oluşturduk. Bu eğitim programlarını koçluk, mentorluk, birbirinden öğrenme, farklı deneyimleri tecrübe etme gibi küresel ve yerel kaynaklarımızla zenginleştirerek güçlü bir şekilde sürdürüyoruz.

Yine bizim için çok önemli olan bir diğer dijital uygulamamız, tüm çalışanların kariyer yolculuğunu onlara özel öğrenme yollarını sunan öğrenme platformumuz 'Degreed'. Küresel bir dijital gelişim platformu olan uygulama sayesinde e-dersler, makaleler ve videolarla öğrenim yolculuğu destekleniyor. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz, küresel yetenek platformumuz Talent Marketplace bu alandaki son uygulamalarımızdan biri. Yapay zeka tabanlı bu küresel online platform, farklı küresel projelerde part-time rol alarak kendini geliştirmek isteyen çalışanlarımız ile projelerini kısa dönemli yeni yeteneklerle, yeni fikirlerle geliştirmek isteyen proje sahiplerini bir araya getiriyor.

Kendisini yeni deneyimlerle geliştirmek ve bankaya katkısını gerek Türkiye'de gerek farklı HSBC ülkelerinde sürdürmek isteyen çalışanlarımızı kariyer yolculuklarında destekliyoruz. Uygun rollerde öncelik verme prensibi çerçevesinde ülke içindeki açık pozisyonların yüzde 36'sını ve özellikle orta ve üst seviye açık pozisyonların yüzde 71'ini iç adaylarımızla doldurduk. 2017 yılından bugüne 112 çalışanımız farklı ülkelerdeki pozisyonlara yerel çalışan statüsünde transfer oldu.

> Çalışanlarınızın motivasyonunu artırmak adına hayata geçirdiğiniz projeleriniz neler?

Çalışanlarımız ve aileleri için pek çok çalışma ve programımız bulunuyor. Özellikle '#Birlikteyiz' programımız ve işveren markası mottomuz olan 'Düşün gerçekleşir' çatısı altında hem yerel hem küresel kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanarak düzenlediğimiz seminerler, atölye çalışmaları, 'Headspace-küresel meditasyon ve mindfulness uygulaması', çalışanlarımızın çocukları için özel olarak tasarlanan 'Generation H-çocuk ve genç programı' bunlardan birkaçı. Kişisel İhtiyaç Merkezi (KİM) çatısı kapsamındaki çalışan destek programımız altında çalışanlarımız online olarak günlük yaşama dair, hukuki, psikolojik, finansal konularda destek almaya devam ediyor. Dijital küresel takdir ve ödül platformu 'At Our Best (AOB)' ve küresel teşekkür platformu 'Thank you' aracılığıyla çalışanlarımız online olarak biriktirdikleri takdir puanları ile hediye seçme fırsatı yakalıyor.

FARKLI PROGRAMLARLA GENÇ YETENEKLER VE HSBC ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURDU

> Yeni yetenekleri bankanıza kazandırmak için neler yapıyorsunuz?

Aramıza önümüzdeki dönemlerde katılabilecek geleceğin yeni yetenekleri için çalışmalarımız online platformlar ve fiziksel etkinliklerle sürüyor. Eylül 2023 itibariyle 23 etkinlikte 5.870 öğrenci ile buluştuk. 2023'te üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz StepUp Adım Adım Bankacılık programında, 1.808 üniversite öğrencisi beş hafta süren online etkinliklere katıldı. Bu yıl dördüncüsünü tamamladığımız Virtualent Yaz Öğrenci Programı ile 19 gencimize bankacılıkla ilgili eğitimler, sürdürülebilirlik ve CV hazırlama & mülakat teknikleri konulu seminerler organize ettik. Ayrıca Young Guru Academy (YGA) iş birliğiyle, gençlere finansal okuryazarlığın yanı sıra geleceğin yetkinliklerini kazandırmayı amaçlayan 'Skills for Future -Geleceğin Yetkinlikleri' programını hayata geçirdik.

Diğer yandan, 'MT (Management Trainee) Gelişim Programı'mızın kapsamını genişleterek 'Genç Yetenek Gelişim Programı' olarak hayata geçirdik. Geleceğin yeteneklerine ulaşmak için bu yıl 'Liseliler HSBC'de' programını başlattık.

EN ÇOK OKUNANLAR