USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

01 Mart 2024 10:13

DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKA TREND DEĞİL…

Yapay zekanın artık sadece 'uzaktaki' bir olgu olarak konuşulduğu değil, bizzat devreye girerek hayat kurtardığı, işletmelerin stok yönetimini yaptığı, muhasebede çalıştığı ve hatta algoritmaların borsada hisse senedi portföyü yönettiği bir dünyada yaşıyoruz. Yeni dünyada birey, şirket ya da devlet olarak var olabilmek için dijital dönüşümü tüm hayatımızda uygulamamız gerekiyor. Türk iş dünyası da bu hızlı dönüşümün içerisinde 'dijital güven' inşa etmeye çalışıyor ve bu sınırlar içinde yeni kurallara adapte olarak uluslararası rekabette öne çıkmak için farklı stratejiler geliştiriyor. Platin Dergisi olarak bu sayımızda iş dünyasının dijital çağdaki dönüşüm yolculuğunu masaya yatırdık. Üretim, finans, otomotiv, sağlık ve bilgi işlem teknolojileri ana sektörlerindeki yol haritalarını inceledik. Yapay zekayı iş süreçlerine adapte eden şirketlerin çalışmalarını analiz ettik. Çok başarılı ve ilham veren çalışmalarla karşılaştık.

Endüstri 3.0 ile başlayan dijital devrim; otomasyon, bilgisayar ve elektronik alanlarında büyük bir dönüşüm başlattı. Akıllı fabrikalara geçiş ile birlikte endüstri 4.0 beraberinde siber fiziksel sistemleri, nesnelerin interneti gibi teknolojileri getirdi. Endüstri 4.0, 2010'ların başından bu yana hayatımızda... Dijitalleşmenin kazandırdığı rekabet avantajını çoktan gördük derken, 2022 sonunda yapay zeka devrimi yaşandı. Başa çıkabilmek için korkmak yerine hızla adapte olmalıyız.

Çünkü endüstri 4.0; nesnelerin interneti ve büyük veri gibi teknolojilere odaklanırken; endüstri 5.0, insani, çevresel ve sosyal boyutları yeniden denklemin içine eklemeyi amaçlıyor. Endüstri 5.0, daha fazla esneklik ve sürdürülebilirlik hedefleri de dahil olmak üzere insanlarla birlikte çalışan robot ve akıllı makineleri ifade ediyor.

Türk şirketleri ve girişimciler, dijital dönüşüm için hevesli. Tabii tüm bu dönüşüm ve adaptasyon süreçleri içerisinde şirketler dijital yatırımlarını yaparken ilk maddeye 'insan odaklı' olmayı koymayı unutmamalı...

Güzel bir ay geçirmeniz dileğiyle, keyifli okumalar...