USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Havacılık

06 Mayıs 2019 17:51

Şehir havalimanı kimliğine kavuşan İSG, çift haneli büyüyecek

1 Mayıs 2008’de terminal ve diğer yan operasyonların işletmesini havalimanı meydan otoritesi HEAŞ’tan devralan İstanbul Sabiha Gökçen (İSG), o tarihten günümüze terminal işletmesiyle birlikte kargo hizmetleri, otopark, genel havacılık terminali ve otel hizmetlerini de başarıyla yürütüyor. İSG’nin terminal işletmesini devraldığı 2008'de 4.3 milyon yolcuya hizmet veren İSG, 2018'in sonunda bu sayıyı 34 milyonun üzerine çıkarmayı başardı. 2019 yılına da güçlü rakamlarla başladıklarını dile getiren

Şehir havalimanı kimliğine kavuşan İSG, çift haneli büyüyecek

2018 yılı Sabiha Gökçen için nasıl bir yıl oldu? Yolcu sayısında hangi rakamlara ulaştınız ve yolcu kapasiteniz hangi seviyelere yükseldi? Yanı sıra yerli ve yabancı yolcu sayılarınız geçen yıl nasıl değişim gösterdi?

Yolcu sayısı açısından bugün Türkiye’nin en büyük ikinci, Avrupa’nın ise en büyük 12’nci havalimanı konumunda olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı için 2018 yılı başarılarla dolu bir yıl oldu. 31 Temmuz 2018’de yine iç hatlar ek terminal binamızı hizmete açtık. 2018 yılında yolcu sayımızı yüzde 9 artırdık ve toplam 34 milyon 58 bin 917 misafire ev sahipliği yaptık. 2017 yılında bu rakam 31 milyon 316 bin 109 olarak gerçekleşmişti. 2017’de 10 milyon 338 bin 816 olarak gerçekleşen dış hat yolcu sayımız ise 2018’de yüzde 11 oranında arttı ve 11 milyon 671 bin 870 oldu. Geçen yıla göre iç hat yolcu sayımızın artışı ise yüzde 7 oldu ve 22 milyon 387 bin 47 olarak kayıtlara geçti.

Geride bıraktığımız yıl yolcu uçağı sayısında ne kadarlık bir artış yakaladınız? Buradaki iç hat ve dış hat kırılımını öğrenebilir miyiz?

2018 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuş yapan yolcu uçağı sayısında toplamda yüzde 7 oranında bir artış elde ettik ve toplam yolcu uçağı sayımız 222 bin 985 oldu. Dış hat uçuşu yapan yolcu uçağı sayısı 2018 yılında yüzde 10, iç hat uçuşu yapan yolcu uçağı sayısı ise  yüzde 5 oranında arttı. 

İSG olarak yılın ilk çeyreğinde hem yolcu hem de uçuş sayılarında hangi rakamlara ulaştınız? 

2019 yılının ilk üç ayında yolcu sayımız 8 milyonu geçti. Böylece geçen yıla göre yüzde 3 oranında artış yakaladık. En önemli artışı dış hat yolcu sayısında yakaladık. Geçen yıl ilk üç ayda 2.4 milyon olan dış hat yolcu sayısı yüzde 18 artışla 2.9 milyon oldu. Sadece mart ayında ise dış hat yolcu sayımızda yüzde 20 artış yakaladık. Özellikle İstanbul Havalimanı’nın açılıp, Atatürk Havalimanı’nın kapanmasıyla birlikte artık İstanbul’un şehir havalimanı kimliğine kavuştuk. 

Yıl sonu hedeflerinizi de bu kapsamda öğrenebilir miyiz?

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da misafirlerimizi sevdiklerine yakınlaştırmaya devam edeceğiz. Bu yıl içinde hem metro bağlantısının devreye girmesi, hem de ikinci pistimizin bitmesi ile birlikte hem kapasitemizi, hem de kolay ulaşılabilirliğimizi tamamlayacağız. Bir yandan da terminalimizde yolcularımıza zaman kazandıracak hamlelerimiz olacak. Güvenlik girişinden itibaren check-in, pasaport kontrolü ve gate bölgelerinde hayata geçireceğimiz teknolojik ve inovatif yatırımlarla misafirlerimize artık daha hızlı ve daha güvenli seyahat imkanı sunacağız. Amacımız yıl sonunda 35 milyon yolcu sayısını geçmek. 2019 ve 2020’de de çift haneli büyüme öngörüyoruz.

Devam eden genişlemeler doğrultusunda İSG’nin ikinci pistinde şu an gelinen aşama nedir? 

İkinci pist inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. İkinci pistimizin 2020 yılının Haziran ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.  
İkinci pistin devreye girmesi ile beraber saatlik 40 olan uçak iniş/kalkış kapasitesi 80’e çıkacak. 
Öte yandan yeni terminal binamızın hizmete girmesi ile toplam yolcu kapasitemizi yıllık 41 milyondan 65 milyona çıkartacağız. 

Geçtiğimiz günlerde İSG’de ‘merge point’ dönemi başladı. Merge point, İSG’ye ne gibi artılar sağlayacak? 

Evet, geçtiğimiz günlerde yeni havalimanına taşınmanın tamamlanması ile birlikte İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçakların inişi ‘merge point’ yöntemi ile yapılmaya başlandı. Yeni yöntem ile İSG’de hava trafik kontrolörleri aynı anda çok sayıda hava trafiğini, eskiye oranla daha da rahat yönetebiliyor. Ayrıca frekans meşguliyeti ve talimat sayısında da azalma var. Yine uçuş trafik akışının çok daha hızlandığını da söylemek gerek. Zira bu yöntemle birlikte uçakların havada tur atma süresi de düştü.

İSG’ye metro bağlantısı yapılması, ‘şehir havalimanı’ kapsamında İSG’nin trafiğini sizce nasıl etkileyecek?

Metro bağlantısı, İSG’nin gerçek bir şehir havalimanı (City Airport) olması için çok önemli bir ulaşım modu. Tıpkı New York, Londra ve Paris gibi büyük metropollerde olduğu gibi İstanbul’da da bir ana havalimanı ve bir şehir havalimanı olacak. 2020’nin başında hizmete girecek metro bağlantısı ile Kadıköy-Kartal metrosu, Pendik hattından Sabiha Gökçen’e bağlanacak. Dolayısıyla yolcularımız ve havalimanı kullanıcıları Sabiha Gökçen’den 40 dakikada Kadıköy’e, 50 dakikada ise Taksim’e ulaşabilecek. 

EN ÇOK OKUNANLAR