Hemen her şeyin alternatifinin çok kolay bulunduğu bir çağda milyar dolarlık markaların peşine düştüğü bir girişimi hayata geçirmek hiç kolay değil. İyi bir strateji bunu sağlayabilir ancak buradaki anahtar kelime 'purpose'... Helion Enerji, dev şirketleri güneş ve rüzgar gibi doğal enerji kaynaklarından çok daha büyük kapasiteye sahip olan bir enerji kaynağı olan füzyon enerjisine ikna ediyor.
YILDIZLARIN İZİNDE BİR GİRİŞİM
Füzyon enerjisi iki atomun birleşerek tek bir atom oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Güneş ve yıldızlar da enerjilerini bu şekilde üretiyor. 2013 yılında John Slough, Chris Pihl, George Votroubek ve David Kirtley tarafından kurulan girişim yıldızların izinde parlıyor desek yeridir zira 2023 yılında 577 milyon dolarlık bir sermaye topladı. Bu başarının ardından Helion Enerji CEO'su Dr. David Kirtley, girişimin misyonunu 'tüm dünya için düşük maliyetli enerji üretmek ve dağıtmak' olarak ilan etti.
MICROSOFT, 2028 YILI İÇİN SATIN ALMA ANLAŞMASI İMZALADI
OpenAI'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Sam Altman'ın 375 milyon dolar yatırım yaptığı girişim, geçtiğimiz yıl Microsoft ile 50 megavatlık bir satın alma anlaşması imzaladı. Helion Enerji'nin taahhüdü söz konusu enerji miktarını 2028 yılına kadar üretmek. Bir Microsoft sözcüsü, şirketin "Füzyon teknolojisi ve gezegene fayda sağlama potansiyeli konusunda iyimser" olduğunu söyledi. Her ne kadar füzyon enerjisine dair bir heyecan yayılsa ve desteklense de oldukça zor bir meydan okuma bekliyor Helion Enerji'yi. Uzmanlar füzyon yoluyla elektrik üretmek için yeterli sıcaklığa ulaşmanın çok zor olduğunu belirtirken şirket söz konusu sıcaklığa ulaşabilen teknolojiyi üreten ilk özel füzyon şirketi olduğunu iddia ediyor.
Ancak şüphecileri ikna etmek için pek bir şey sunmuyor. En iyi fonlanan füzyon şirketleri arasında olmasına rağmen, büyük rakip girişimlerin yaptığı gibi deneysel sonuçlar yayınlamıyor. Girişimin en görünür savunucusu ise tahmin edeceğiniz üzere Sam Altman...
Altman; X gönderilerinde, ana akım röportajlarında, katıldığı podcastlerde ve bloglarda Helion Enerji'ye olan inancından bahsediyor. Gelecekte yapay zekanın yetenekleri geliştikçe büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duyacağını ve bunun için füzyon enerjisine güvendiğini dile getiriyor.
ATIKLAR TEKRAR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞÜYOR
Helion Enerji'nin füzyon yaklaşımı radyoaktif atık üretmiyor ancak trityum üretiyor. Ömrü 12.3 yıl olan trityum bozundukça füzyon yakıtı olarak kullanılan helyum-3'e dönüşüyor.
Trityuma ek olarak füzyondan gelen radyasyon bir enerji santralinin çalışma ömrü boyunca aktif malzemeler yaratıyor. Helion Enerji, tesislerinin yalnızca düşük aktivasyon seviyelerine yol açacak malzemeleri kullanmak üzere özel olarak tasarlandığını belirtiyor.
POLARIS BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
Helion Enerji'nin Polaris adlı yedinci füzyon prototipinin 2024 yılının sonuna kadar sunulması bekleniyordu. Ancak henüz lanse edilmedi.
Helion Enerji ile ilgili öne çıkanlar:
● Helion Enerji, yakıt olarak döteryum ve helyum-3 kullanıyor. Dünya üzerinde milyarlarca yıl boyunca füzyon enerjisi üretmek için yeterli miktarda döteryum bulunurken, helyum-3, döteryum-döteryum füzyonunun bir yan ürünüdür.
● Altıncı nesil Helion prototipi, bir nakliye konteynerine sığacak kadar küçük olup, füzyon reaksiyonlarını yöneten üç temel unsur olan sıcaklık, yoğunluk ve zamanın ideal bir kombinasyonunu oluşturabiliyor.
● Helion Enerji tarafından 2023 yılında toplanan 577 milyon dolar, mevcut yatırımcı grubundan geldi. Yatırımcılar, altıncı prototipin sonuçlarından ve bu enerji biçiminin gelecekteki potansiyelinden etkilendiler.