USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

29 Şubat 2024 13:19

İş dünyası temsilcileri büyüme rakamlarını değerlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023'e ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı

İş dünyası temsilcileri büyüme rakamlarını değerlendirdi

Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4,5 büyüme gösterdi. Böylece Türkiye ekonomisi üst üste 14 çeyrektir büyümüş oldu. İş dünyası temsilcileri, ekonomideki büyüme rakamlarını değerlendirdi.

"BU BAŞARI ENFLASYONLA MÜCADELE EDİLİRKEN GERÇEKLEŞTİ"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yazılı açıklamasında, 2023 yılına ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğüne dikkati çeken Baran, bu başarının enflasyonla mücadele edilirken gerçekleştiğini bildirdi.

Baran, 2023'te tarım dışındaki diğer sektörlerin büyümesine değinerek, "Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılara, asrın deprem felaketinin etkilerine ve enflasyonla mücadele sürecine rağmen, 2023 yılında ekonominin yüzde 4,5 büyümesi Türkiye'nin güçlü ve istikrarlı yapısının muhafaza edildiğinin göstergesidir." ifadesini kullandı.

GSYH'nin 1 trilyon 118 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

"Enflasyonla mücadeleye yönelik para ve maliye politikasının etkin bir şekilde uygulanması, katma değerli üretimin sağlanması, eğitim-istihdam planlamasının yapılarak istihdam piyasalarının taleplerine uygun bir şekilde genç nüfusun yetiştirilmesi gibi yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye'nin kalkınma hızının artacağına, ihracat potansiyelinin daha da gelişeceğine ve ülkemizin tek haneli enflasyon ve çift haneli büyüme yapısına rahatlıkla kavuşabileceğine inanıyoruz."

(ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran)

"KÜRESEL ZORLUKLARA RAĞMEN TÜRKİYE'NİN BÜYÜME ORANI ÖNEMLİ"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

Olpak, değerlendirmesinde şunları ifade etti:

"İş dünyası olarak, yılın son çeyreğinde büyümenin yüzde 4,0 gerçekleşerek, yılın tamamında Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 4,4'ün üzerinde yüzde 4,5 olarak gerçekleşmesini memnuniyetle karşılıyoruz.

2023 yılı pek çok açıdan zorlu bir yıldı. Jeopolitik gelişmelerin dünya ekonomisi ve küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkileri ile düşük küresel büyüme oranlarını hep birlikte yaşadığımız bir yılı geride bıraktık. Yurt içinde ise, çok ciddi yıkımı olan bir deprem felaketiyle başladığımız yıla, başta finansal istikrarı sağlamaya yönelik adımlar olmak üzere yeniden dengelenmeye yönelik bir süreçle devam ediyoruz. Tüm bu iç ve dış gelişmeleri dikkate alarak Türkiye'nin 2023 yılı büyüme performansına baktığımızda, hedef büyüme oranının aşılması ve büyüme istikrarının korunması değerli bir kazanım."

(DEİK Başkanı Nail Olpak)

"TÜRKİYE EKONOMİSİ 2023'TE G20'NİN EN ÇOK BÜYÜYEN 4. ÜLKESİ OLDU"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 2023 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi. Asmalı, 2023 yılı büyüme rakamlarının Türkiye Yüzyılı'na yaraşır bir başlangıç olduğunu ve 2024 yılı için de motivasyon kaynağı olacağını ifade etti. Asmalı, Türkiye ekonomisinin üretim, ihracat ve istihdam odaklı büyüme sürecinin devam edeceğine inandıklarını vurguladı. Asmalı, şu ifadeleri kullandı:

"2023 yılının son çeyreğinde %4,0 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yılın tamamında ise %4,5 oranında büyümeyi başarmıştır. Böylece millî ekonomimiz pozitif büyüme eğilimini üst üste 14'üncü çeyreğe taşıyarak, 'Türkiye Yüzyılı' iddiasına yaraşır bir başlangıç yapmıştır.

Öncü ekonomilerden ABD'nin %2,5; Japonya'nın %1,9; İngiltere'nin %0,1 oranında büyüdüğü, Almanya ekonomisinin ise %0,3 oranında küçüldüğü 2023 yılında Türkiye ekonomisi; Hindistan, Çin ve Endonezya'nın ardından G20'nin en çok büyüyen 4'üncü ülkesi olmuştur.

Asrın felaketi olarak nitelenen 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yanı sıra Mayıs ayında yapılan iki büyük seçim sürecinin getirdiği belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin göstermiş olduğu bu performans, takdire şayan bir gelişmedir."

(MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı)

"ENFLASYONLA MÜCADELENİN KARARLI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMESİNİ DOĞRU BULUYORUZ"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ise yaptığı yazılı açıklamada, geçen yılki yüzde 4,5'lik büyüme rakamı içerisinde özel tüketimin payının yüzde 12,8 arttığına dikkati çekerek, ülkenin istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için sınai üretime büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ardıç, iç piyasada atılan sıkılaştırma adımları ve küresel sıkılaşma eğilimlerine rağmen pozitif büyüme performansının oldukça önemli olduğunu aktardı.

Tüketim harcamalarının geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre bir miktar arttığını ve yüksek seyrettiğini belirten Ardıç, şunları kaydetti:

"Sanayi sektörüne verilecek destek, orta ve uzun vadede verimlilik artışına bağlı olarak potansiyel GSYH büyüme hızını artıracak, ekonomide genel verimlilik ve istihdam artışını destekleyecektir. 2024 için makroekonomideki en önemli konu, enflasyon olmaya devam edecektir. Enflasyonla mücadelenin kararlı şekilde sürdürülmesini doğru buluyoruz. Sürdürülebilir büyüme için düşük enflasyon en önemli ön şarttır."

(ASO Başkanı Seyit Ardıç)

EN ÇOK OKUNANLAR