USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Finans Haberleri

07 Şubat 2024 11:01
AA

Küresel piyasalar pozitif görünüme geçti

Küresel piyasalar, Fed yetkililerinin faiz indirimi konusunda temkinli olunması yönündeki yönlendirmelerine karşın, yoğun bilanço döneminde şirket karlarının beklentilerin üzerinde gelmeye devam etmesiyle pozitif bir seyir izliyor.

Küresel piyasalar pozitif görünüme geçti

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ekonomik aktivitenin güçlü kalmayı sürdürdüğünü gösterirken, genel olarak şirketlerin finansal sonuçlarının tahminlerden iyi gelmesi pay piyasalarında risk iştahını destekliyor.

Dün beklentilerin üzerinde gelir açıklayan Amerikan yazılım şirketi Palantir'in hisselerinin yüzde 30'dan fazla değer kazanması dikkati çekerken, medikal teknoloji şirketi GE HealthCare Technologies hisseleri de öngörülerden iyi gelen sonuçların ardından yüzde 12'ye yakın artış gösterdi.

Fed yetkilileri ise dün de açıklamalarına devam ederken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ekonominin beklendiği gibi performans gösterirse bankanın bu yılın sonlarında faiz oranlarını düşürebileceğini dile getirdi. Faizleri erken düşürmenin hata olacağına dikkati çeken Mester, bu yıl üç faiz indirimine sıcak baktığını ifade etti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de enflasyon konusunda ilerleme kaydedilmesine rağmen henüz istenilen noktaya gelinmediğini söylerken, güçlü bir iş gücü piyasasının olduğu bir ortamda, ABD'nin bu yıl resesyondan kaçınmasının "oldukça umut verici göründüğünü" belirtti.

Para piyasalarında, Fed'in martta faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 22, mayıs için ise yüzde 66 ile fiyatlanıyor.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,07, S&P 500 endeksi yüzde 0,23 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,37 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık seyirle başladı.

Avrupa borsalarında da dün pozitif bir seyir hakim olurken, bugün gözler Almanya'da sanayi üretimi verilerine çevrildi.

Analistler, Avrupa'da açıklanan verilerin bölge genelinde ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret ettiğini ancak enflasyonun soğumaya devam etmesi konusunda olumlu karşılandığını söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR