USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emtia Haberleri

26 Aralık 2023 11:55
AA

Emtia piyasasında yükseliş eğilimi sürüyor

Emtia piyasası, dünya genelinde şahin politikaların son bulacağına ilişkin beklentilerin güçlü kalmaya devam etmesiyle yükseliş eğilimini ikinci haftaya taşıdı.

Emtia piyasasında yükseliş eğilimi sürüyor

Haftalardır devam eden belirsizlikler ve satış baskısının bir önceki hafta yerini yükselişe bıraktığı emtia piyasasında geçen hafta da kayda değer kazançlar söz konusu oldu.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek yıl en geç mayıs ayında faiz indirimlerine başlayabileceğine yönelik fiyatlamalar ve 'yumuşak iniş2 ihtimalinin güçlenmeye devam etmesi emtia piyasasını pozitif etkilemeye devam ediyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in gelecek yılın ilk toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 85'e çıktı.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 ile beklentilerin altında büyüdü. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 16 Aralık ile biten haftada 205 bine yükselmesine rağmen piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Fed'in, enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 3,2 arttı. Endeks, yıllık bazda Nisan 2021'den bu yana en yavaş artışını kaydetti.

Piyasa beklentileri çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,3 artması yönündeydi. Endeks, ekimde ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,4 artmıştı.

Analistler, Fed'in enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yavaşlamanın, enflasyondaki düşüş eğiliminin sürdüğüne işaret ettiğini belirtti.

EN ÇOK OKUNANLAR