Türkiye, dünyadaki en büyük 10 tarım ülkesinden biri. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılına yönelik olarak koyduğu 150 milyar dolarlık üretim ve 40 milyar dolarlık ihracat hedeflerine ulaşabilmek için tarım ve gıda sektörünü ülke politikalarında stratejik olarak konumlandırmalı ve önceliklendirmeliyiz. Tarım sektöründe en büyük problem; verim artışını sağlamak, bir diğeri ise tarladan sofraya geçen yolda, zincir boyunca oluşan kayıp/israfı önlemek. Gübre kullanımının artırılması, sertifikalı tohum kullanılması ve doğru sulama tekniklerinin uygulanması, nitelikli iş gücü ve genç nüfusun tarıma olan ilgisi ve çiftçi gelirlerinin artırılması da tarımın devamlılığı için önem taşıyor. 2019’da dünyada yaklaşık 690 milyon insanın açlık kategorisinde olduğu açıklanırken, Dünya Gıda Örgütü FAO’nun verilerine göre 2020 yılı sonunda pandemi kaynaklı 130 milyon insanın daha kronik açlık kategorisine girme riskinin olduğunu belirtiliyor. Dünyada kaynaklar artmamasına rağmen, gıdaya talep hızla büyüyor. Aradaki farkı kapatmak için tarım sektöründe verimliliği artırmak gerekiyor. Verim artışını sağlayacak temel faktörlerin de biyoteknoloji, etkin ve verimli gübre kullanımı, ekim rotasyonu ve topraksız tarım teknolojileri olduğunu görüyoruz.
DOĞAYLA DOST VE VERİMLİ ÜRÜNLER İÇİN
Gübre, doğru ve dengeli bir şekilde kullanıldığında, sağladığı verim artışıyla gıda üretiminin yüzde 50’sine doğrudan etki ediyor. Toros Tarım olarak, Türk çiftçisine klasik gübrelerden organomineral gübrelere, suda eriyen gübrelerden organik gübreye, çok geniş bir yelpazede bereket sunuyoruz. Bitki besin maddeleri konusunda Türkiye’de bir ilk olan Mersin’deki Ar-Ge merkezimizde, çiftçimizin ihtiyacı olan yeni ürünlerin geliştirilmesi, mevcut ürünlerin de doğaya daha dost ve verimli hale getirilmesi için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz. ‘Toros Çiftçi’ uygulamamız sayesinde de tarlaya özel hava durumu tahmini, toprak ve bitki verilerini bir araya getirerek, çiftçilerimize daha verimli bir üretim için öneriler sunuyoruz.
TARIMDA FARK YARATACAK DİJİTALİZASYON ÇALIŞMALARI
13 farklı konuda çok ortaklı Ar-Ge projeleri yönetiyoruz. New York merkezli girişim sermayesi şirketimiz Tekfen Ventures ile dünyada tarım, mühendislik, yazılım konularını bir araya getirerek her fırsatı kolluyoruz. 2018’de moleküler ıslah ve bitkisel üretim alanında Ar-Ge merkezi olarak tescil edilen Agripark ile üniversitelerle iş birlikleri gerçekleştiriyor, buğday, mısır, çeltik gibi bitkilerin ıslahı çalışmalarına imza atıyor ve biyoteknik araştırma faaliyetleri yürütüyoruz. Adana’daki Tekfen Tarım Agripark yerleşkesinde ise Anadolu’nun zengin biyoçeşitliliği kaynak olarak kullanılarak hastalıklardan ari, kaliteli tohumluk ve fidan üretimi yapılıyor. 2021 ve sonrasında tarımda dijitalizasyon uygulamaları, sürdürülebilir bir dünya yaşamı için ihtiyaç duyulabilecek olan doğruların uygulanmasında oldukça önemli bir rol oynayacak.