USD

38.997
0.1%

EUR

44.2852
-0.29%

GBP

52.8476
-0.09%

ALTIN GR

4126.185
-1.43%

BIST 100

9273.74
-0.76%

Ekonomi Haberleri

14 Mayıs 2025 13:43
AA

Bakan Şimşek: Ekonomik programın kararlılıkla uygulanmasına devam edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik programının kararlılıkla sürdüğünü ve enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, "Programı patikasında tutmak için her şeyi yapacağız" dedi.

Bakan Şimşek: Ekonomik programın kararlılıkla uygulanmasına devam edilecek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Yıllık Toplantıları kapsamında EBRD Türkiye ve Kafkasya Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti'nin moderatörlüğünde düzenlenen "Türkiye'nin Ekonomik Dönüşümü ve Büyüyen Yatırım Potansiyeli" başlıklı oturumda Türkiye ekonomisine yönelik sunum gerçekleştirdi.

Türkiye'nin 86 milyon nüfusu ve 1,3 trilyon dolarla büyük bir ekonomi olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Şimşek, geçen yıl kişi başına düşen milli gelirin 15 bin dolar olduğunu dile getirdi.

Bakan Şimşek, nüfusu bu kadar yüksek olmasına rağmen kişi başına düşen milli geliri 10 bin doları aşan çok fazla ülke olmadığını ifade ederek, Türkiye ekonomisinin 2003-2024 döneminde yıllık bazda ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüdüğü bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin altın hariç cari işlemler dengesinin fazla verdiğini anımsatan Şimşek, petrol fiyatlarındaki düşüş ve avro/dolar paritesinin de cari fazla sağlanmasına yardımcı olduğuna işaret etti.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin brüt dış finansman ihtiyacının azalacağını ve dış borcunun GSYH'ye oranının düşüş eğiliminde kalacağını vurgulayarak, "Orta Vadeli Program'ın temeline baktığımızda, gelişmeyi görüyoruz. Program çalışıyor. Programı patikasında tutmak için her şeyi yapacağız. Yapısal reformlara odaklıyız, bunlar genelde zaman alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Korumacı ticaret politikaları ve gümrük tarifelerinin Türkiye'ye yansımalarına ilişkin soru üzerine Şimşek, küresel ticarette bölünmenin herkes için olumsuz bir gelişme olduğunu ve uzun vadede bu bölünmeden kimsenin kazançlı çıkmayacağını belirtti.

Bakan Şimşek, küresel ticaretin ekonomik büyümenin itici gücü olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de iç talebe ve büyümeye baktığımızda, yatırımlar büyümenin itici gücü. Mal ihracatı da GSYH'nin yaklaşık yüzde 20'sini oluştururken, hizmet sektörü yüzde 10'unu oluşturuyor. Bizim açımızdan, hizmet sektörü ticaretteki korumacı politikalardan fazla etkilenmiyor ve bu Türkiye için bir avantaj. Mal ticaretine baktığımızda, ihracatımızın yüzde 62'si serbest ticaret anlaşmalarımızın olduğu ülkelere gidiyor. Bu kapsamda, Türkiye (korumacı ticaret politikaları karşısında) daha dirençli olacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki işletmelerin işgücü maliyetlerine yardımcı olmak üzere bazı mali kaynakları harekete geçirdiklerini söyleyen Şimşek, Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olacak programlar bulunduğunu sözlerine ekledi.

EN ÇOK OKUNANLAR