USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

23 Şubat 2024 14:55

“Tüm kaynaklarımız ile KOBİ'lerin ihtiyaçlarına odaklandık”

Güçlü fonlama ve öz kaynakları ile reel sektöre desteği artırdıklarını belirten Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, özellikle KOBİ'lerin ihtiyaçlarına odaklandıklarını söylüyor. Akben ayrıca 2023'te küçük esnafa 17.7 milyar TL kaynak sağladıklarının altını çiziyor.

“Tüm kaynaklarımız ile KOBİ'lerin ihtiyaçlarına odaklandık”

Kurulduğu günden bu yana her yıl istikrarlı olarak pazar payını artıran Vakıf Katılım, 2023 yılı sonunda aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre yüzde 70,92 artışla 321.5 milyar TL'ye, toplanan fonları ise yüzde 83,41 artışla 254.2 milyar TL'ye çıkardı. Gerek güçlü fonlama kaynakları gerekse öz kaynakları ile reel sektöre desteğini artıran Vakıf Katılım, nakdi ve gayri nakdi toplamda 260.4 milyar TL fon kullandırdı. 2023 yılında 26 adet yeni şube açarak toplam şube sayısını 191'e çıkardıklarını belirten Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, göreve geldiği Ekim 2023 tarihinden beri ilk röportajını Platin'e verdi. 2023 yılında da hane halkı ile birlikte esnaf ve işletmelerin yanında olduklarının altını çizen Akben ile Vakıf Katılım'ın 2024 yılı projeksiyonu ve bankacılıkta da köklü değişimlere neden olan ikiz dönüşüm yatırımları hakkında konuştuk.

İŞLEMLERİN %94'Ü DİJİTAL KANALLARDAN

* Vakıf Katılım olarak 2023 yılını nasıl geçirdiniz?

Kurumumuz, 2023 yılında da bütün kaynaklarını reel sektörün gelişimi için yönlendirerek özellikle KOBİ'lerin ihtiyaçlarına odaklandı. Bu kapsamda küçük esnafımıza 17.7 milyar TL kaynak sağladık. Bunun yanında Okul Taksit Sistemi sayesinde 2 bin 846 öğrencimizin eğitimine katkı sağlayarak yaklaşık 20 milyon TL finansman kullandırdık. Şubelerimizde düzenlenen altın günleri ve kuyumcu altın değerleme noktaları sayesinde yastık altındaki 6 tonun üzerindeki altının ekonomiye kazandırılmasını sağladık. Diğer taraftan tabana yaygın büyüme stratejimizin temelini dijital kanalların güçlendirilmesi üzerine inşa ettik. Bu doğrultuda bankamız üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin yaklaşık yüzde 94'ü dijital kanallar aracılığıyla yapılıyor.

* Sizce katılım bankacılığı özelinde Türkiye'de finansal bilincin artırılması ve ekosistemin gelişmesine destek olmak için neler yapılmalı? Vakıf Katılım olarak böyle bir çalışmanız bulunuyor mu?

Finansal okuryazarlığın artırılabilmesi adına katılım bankacılığı kendi özelinde ciddi bir fırsat barındırıyor. Vakıf Katılım olarak coğrafi kapsama alanımızı genişleterek ve temas kurduğumuz müşteri sayısını artırarak, katılım finans sistemi hakkındaki bilgi düzeyini toplum genelinde yükseltmeyi amaçlıyoruz. Diğer yandan finansal okuryazarlık düzeyini artırmak adına hem bankamız bünyesindeki çalışanlarımıza hem de üniversitelerimizde yürütülen çok çeşitli akademik çalışmalara destek vermeye gayret gösteriyoruz.

"BÜYÜME DİJİTAL KANALLAR VASITASIYLA OLACAK"

* Katılım bankacılığı açısından 2024 ve uzun vadeli büyüme öngörüleriniz nelerdir?

Her yıl pazar paylarını artıran ve coğrafi olarak yayılmaya devam eden katılım bankalarının 2023 yılını da güçlü finansal sonuçlarla tamamladığını görüyoruz. Nitekim 2023 yılı Kasım ayı verilerine göre katılım bankalarının aktif büyüklüğü yılbaşından bu yana yüzde 64 artarak bankacılık sektörünün üzerinde gerçekleşti. Finansman tarafındaki büyüme de yüzde 58 düzeyinde olarak bankacılık sektörünün 8 puan üzerinde oldu. Sektörde büyüme dijital kanallar vasıtasıyla olacak.

Türk sanayisi ve ticaretinin bel kemiği KOBİ'lerin katılım bankalarını tercih etmesi katılım bankaları olarak bizi umutlandırıyor. Güncel koşullar altında, 2024 yılında finansman büyümesinin yüzde 40'a ulaşacağını değerlendiriyoruz.

"KOBİ'lerin ihtiyaçlarına odaklanarak, küçük esnafımıza 17.7 milyar TL kaynak sağladık"

"GÜNDEMİMİZDE YEŞİL SUKUK İHRACI DA VAR"

* Katılım finans sisteminin önemli bir oyuncusu olarak 2022'den sonra açıklanan strateji belgesindeki hangi hedef stratejilere ağırlıkla yatırım yaptınız?

Vakıf Katılım olarak katılım finans alanında geliştirilmiş mevcut veya fırsat barındıran yüksek katma değerli yeni uygulama, ürün ve alanlara yatırım yapıyoruz. Makul piyasa koşullarının oluşması durumunda sürdürülebilirlik çerçevesinde yeşil sukuk ihracını gerçekleştirmek gündemimizde bulunuyor. Diğer yandan dijital dönüşüm, bankamızın en öncelikli konuları arasında yer almaya devam ediyor.

* KOBİ'lerin ve girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmaya yönelik neler yapıyorsunuz?

KOBİ segmenti, Vakıf Katılım'ın tüzel müşteri hedef kitlesinin ana odakları arasında yer alıyor. Hem mevcut KOBİ müşterilerimizle olan hacmi büyütmeyi hem de müşteri adedini artırma noktasında katılım segmentine özgü değer önerileri geliştirecek ve yenilikçi ürünlerle KOBİ müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap üreteceğiz. Özellikle KOBİ'lerimizin finansmana uygun şartlarda ve avantajlarla ulaşmaları için iş birliklerimiz devam edecek. Bu yıl da odalar, borsalar, birlikler ve derneklerle iş birlikleri yapmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan KOBİ Dijital adının verileceği web uygulaması için altyapı çalışmaları hâlihazırda devam ediyor.

"VAKIF ESERLERİ ENVANTER PROJEMİZ RESTORASYONDA BAŞROL OYNAYACAK"

* 2024 ve sonrasında odaklanacağınız sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi verir misiniz?

Gurur duyarak ortaya çıkardığımız ve üzerine titizlikle eğildiğimiz Vakıf Eserleri Envanter projemizden bahsetmeliyim. 2022 yılının haziran-temmuz aylarında çalışmaya başladığımız projemiz kapsamında ilk olarak Hatay'da çalıştık. Hatay'daki 117 Vakıf eserini 3 ay süren bir çalışmayla 2 bin 600 karede fotoğrafladık. Bunu bir kitap haline getirdik. Fotoğrafladığımız eserlerin çoğu ya ağır hasarlı ya da tamamen enkaz oldu. Bu fotoğrafların restorasyon çalışması yapacak kurum ve kuruluşlara da kılavuzluk edeceğini düşünüyoruz. Bu projeyi Konya, Bursa ve İstanbul gibi kültürel mirası ile öne çıkan şehirlerimizle de devam ettirmek istiyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR