USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Güncel

23 Temmuz 2018 14:12

"Türk bankacılık sektörü, mali yapısını topyekün olarak korumaya devam ediyor"

JCR Eurasia Başkanı Orhan Ökmen Türk bankacılık sektörünü değerlendirdi. Ökmen, “Bankacılık sektörü ülke notunun tamponu olma gücünü ve yatırım yapılabilir seviyedeki mali yapısını topyekün olarak korumaya devam etmektedir” dedi.

"Türk bankacılık sektörü, mali yapısını topyekün olarak korumaya devam ediyor"

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen, Türk bankacılık sektörünü değerlendirdi. Başkan Ökmen, Türk bankacılık sektörünün, ülke notunun tamponu olma gücünü ve yatırım yapılabilir seviyedeki mali yapısını topyekün olarak  korumaya devam ettiğini söyledi. JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada şu tespitleri paylaştı:

 “Artan fonlama maliyetlerinin, mevduat faizleriyle dengelenmesi suretiyle  faiz marjlarının korunacağını, bu yolla karlılık baskısının önleneceğini ve içsel sermaye üretim sürecinin yeterli düzeyde devam edeceğini beklemekteyiz.

Kredi hacmindeki artış hızının düşmesinin kar hacminde oluşturacağı miktar azalmasına rağmen Türk bankacılık sektörünün performans beklentileri uluslararası bankacılık beklentilerinin üzerinde kalmaya devam edecektir.

Varlık ve teminat değerleri üzerinde oluşması beklenen kayıplar, kar ve karşılık rezerv tamponlarından karşılanabilecek durumda olduğu için performans ve kalite kaybı oluşturması söz konusu değildir. Ayrıca Türk bankacılık sektörü yeterli kredi/teminat oranına sahiptir.

Türk bankacılık sektörünün uluslararası FC notları Türkiye Ülke notu ile sınırlandırılmış olmakla birlikte küresel piyasalara erişim kabiliyeti hala oldukça yüksektir.

Türk bankacılık sektörüne sermaye desteği kadar kaliteli ve sistemik likidite desteği de söz konusu olduğu için iflas riski ve likidite zorluk seviyesi istatistiki normların güvenli aralıkları içerinde kalmaktadır. Ayrıca zaten Türk Bankacılık sektörü yeterli düzeyde bir sermaye seviyesine sahiptir.

Türkiye’nin Transfer riski ile konvertibilite riski yatırım yapılabilir aralığın üst bandına doğru evrilmekle birlikte yatırım yapılabilir seviyedeki konumunu hala korumaktadır.  Dolayısıyla sermaye hareketlerine kısıtlama geleceği varsayımına dayalı çıkarımlarla yapılan sektör değerlendirmeleri etik, doğru ve objektif değildir.”

İHA

EN ÇOK OKUNANLAR