USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

09 Ocak 2023 13:52

New Senses'ten hastalıkları ses frekansıyla teşhis eden teknoloji

Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren New Senses firmasının geliştirdiği yapay zeka tabanlı Ainalyze teknolojisi sayesinde hastalıklar ses frekansları ile teşhis edilebiliyor. Şirket, Ainalyze ile ABD'de 3 milyon dolar, AB'de ise 25 milyon euro ekonomik değer hedefine ulaştı.

New Senses'ten hastalıkları ses frekansıyla teşhis eden teknoloji

Teknopark İstanbul çatısı altında online tıbbi çözümlerin yanı sıra yapay zeka destekli bir tanı kiti olarak çalışmalar yürüten New Senses firması, yenilikçi bir platform olarak gerçekleştirdiği buluşlarla dikkat çekiyor. Firmanın geliştirdiği ve hastalıkların ses frekansları ile teşhis edilmesini sağlayan yapay zeka tabanlı Ainalyze teknolojisi Uluslararası İnovasyon Fuarı'nda altın madalya ve ARCA özel ödülü alırken, Nürnberg'deki iENA 2022 Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda da altın madalya kazandı.

"Sağlık girişimciliği ekosisteminin ihtiyaç duyduğu altyapıları sağlayarak, girişimci firmalarımızın projelerini hızlı bir şekilde hayata geçirebilmelerinin önünü açıyoruz" diyen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, "Sağlık girişimcilerini, kuluçka evresinden pazara erişimine dek tüm gelişim süreçlerinde destekliyor, Türkiye'de derin teknoloji girişimciliğinin gelişmesine ciddi katkı sunuyoruz. Teknopark İstanbul, sağlık sektöründe katma değerli teknoloji tabanlı projelerin hayata geçmesinde önemli bir rol oynuyor" yorumunda bulunuyor.

"BAZI KAN DEĞERLERİNİ DE HESAPLIYOR"

New Senses CEO'su Oğuzhan Aydemir ise teknolojinin evrimi ile dijitalleşen dünyanın sağlık çözümlerine en kolay şekilde ulaşmasını hedeflediklerini dile getiriyor. Ainalyze teknolojisinin online tıbbi çözümlerin yanı sıra yapay zeka destekli bir tanı kiti olarak çalıştığına dikkat çeken Aydemir, "AB ve ABD klinik karar verici yapay zeka için mevzuatlarını düzenledi. Türkiye merkezli öncü ve yenilikçi bir platform olmak için çalışıyoruz. Yakın dönemde yeryüzünün tamamında kanser türleri başta olmak üzere hemen hemen her hastalığı ses frekansları tanımlayan bir yapay zekayı insanoğlunun kullanımına sunmak istiyoruz" diyor.

New Senses'ın 2017 yılında patent sürecini TPE girişi ile başlattığı 'Ses Frekansları ile Bazı Hastalıkların Teşhisi' isimli klinik sürecin sonunda 'Ainalyze' markası ile birçok ülkede kullanılmaya başlandığını ifade eden Oğuzhan Aydemir, şöyle devam ediyor: "Yapay zeka destekli bir telesağlık uygulaması olarak T.C. Sağlık Bakanlığı'ndan USBS yetkisi bulunuyor. Uzaktan tıbbi takip anlayışını 70'ten fazla hastalığın teşhisini ses frekansları ile koyarak değiştirdiğimizi düşünüyoruz. Ayrıca ses frekansları ile başta oksijen satürasyonu olmak üzere bazı kan değerlerini hesaplıyor olmamız da yenilikçi yönlerimizden bir diğeri. Bazı psikometri ölçeklendirmelerinde dijitalleştirilmesi Ainalyze'ın sektörü değiştirme potansiyelini gösteriyor."

20 ÜLKEDE İNSANSIZ SAĞLIK HİZMETİ SUNMAYI HEDEFLİYOR

Yaklaşık 150 ülkede uygulama olarak hizmette olduklarını belirten Aydemir; ABD, AB genelinde ise Ainalyze HealthPoint'lerinin bulunduğunu dile getiriyor. Aydemir, 14 ülke ile anlaşma yaptıklarını belirterek, "2023 Mart ayında tamamında faal olacağız. Hedefimiz, e-klinik döngüsü ile Mart 2023'e kadar 20 ülkede insansız sağlık hizmeti sunmak" açıklamasında bulunuyor.

Ainalyze teknolojisi hakkında bilgiler veren Aydemir, "Ainalyze ile hastalar 7/24 randevu alabilir. Doktorlar ve psikologlar ile randevularına bağlı olarak görüntülü görüşebilir. Uygulama içerisinde yer alan pefmetre ve nefes egzersizinden yararlanabilir. Yapay zeka destekli laboratuvar testlerinden yararlanabilir. Bu testler önleyici amaçla geliştirilmiş olup yanıltıcı olmaması için sadece doktor yorumuna açıktır. Bu testlerin arasında bazı kanser türlerinin tespiti, ses ve vokal vord kaynaklı hastalıklar (48 farklı hastalık), nörolojik ve konuşma bozuklukları (10 farklı hastalık), enfeksiyon ve solunum yolu hastalıkları (7 farklı hastalık), dermatolojik hastalıklar (1 farklı hastalık), COVID-19 (2 çeşit) yer alıyor. Ainalyze, bir teletıp uygulaması olup, içeriğinde öksürük, nefes ve fonasyon seslerini yorumlayabilen yapay zekayı barındırıyor" ifadesini kullanıyor.

AINALYZE, SES FREKANSLARINA YOĞUNLAŞTI

Ayrıca 'Ainalyze Kask' ile askeri alanda hızlı ve offline tanılama üzerine çalışmalarını tamamlayarak pazara girmeyi amaçladıklarını dile getiren Oğuzhan Aydemir, "Gelişmiş her ülkenin özel kask çalışması bulunuyor. Ancak bizim çalışmamız, hem tıbbi tarama hem de ses frekanslarını karanlık haritalama özellikleri ile onlardan farklılaşıyor. Bazı hastalıkların savaş bitirecek salgınlara döndüğü tarihsel bir gerçektir. Bu gerçekten hareketle askerimiz nerede olursa olsun tıbbi veri ile hareket edebilecek. Diğer taraftan uzay misyonlarının tıbbi takibi özel ilgimizdir. Uzay misyonları, uzay turizmi ve kolonileşme ile çözümlerimiz bulunuyor" diyor. Tamamen yerli bir girişim olduklarını belirten Aydemir, şunları kaydediyor: "Yazılımlarımızı kendi klinik verilerimiz ile geliştirmekteyiz. Yakın zamanda 30 bin metrekare bir arazi tahsisi anlaşması yaptık. Burada kendi anlayışımız ile uyuşan fikirdaşlarımızı desteklemeyi ve büyük bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz. Rakiplerimiz sadece görüntü işleme ile çalışıyor. Ainalyze ise ses frekanslarına yoğunlaştı."

EN ÇOK OKUNANLAR