USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

13 Aralık 2023 09:14

Leo Drive, yeni dönemde yurt dışı açılımlarını artırmaya odaklandı

Türkiye pazarında otonom araçların hayatımıza daha çok dahil olması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Leo Drive CEO'su Armağan Arslan, “Yurt dışında ise pazar payımızı hızla artıracak yeni çözümler ve stratejiler üzerine çalışıyoruz. 2024 yılı öncelikli hedefimiz, şu an planlarını yaptığımız yurt dışı açılımlarının çoğalarak artması yönünde olacak” diyor.

Leo Drive, yeni dönemde yurt dışı açılımlarını artırmaya odaklandı

Otonom teknolojileri erişilebilir kılma hedefiyle 2015 yılında kurulan Leo Drive, yıllar içinde otonom araçlara olan ilgi ve ihtiyacın kademe kademe artması ve son kullanıcıların bu teknolojilerden tam olarak ne beklediğinin şekillenmesi ile hedeflerini ve amacını yeniden yapılandırdı. 2022 yılının son çeyreğinde tamamlanan, Anadolu ISUZU ve Autoware ile ortak geliştirdiği elektrikli otonom otobüs projesinin tanıtım süreçlerini yürüten şirket, yakın zamanda ise Musoshi ile olan partnerliğini duyurdu. Bu partnerlik kapsamında, özellikle son kilometre teslimatı konusunda uzmanlaşmış Musoshi ile Leo Drive'ın otonom teknolojilerinin bir araya gelmesini planladıklarını kaydeden şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Armağan Arslan, "Bu süreçte aynı zamanda melek yatırımcısı olduğumuz Robeff ile birlikte teslimat robotu projemizi hayata geçirmek için geliştirme faaliyetlerini de sürdürüyoruz. 2023 yılı aynı zamanda büyüme ivmemizi artırabilmek için yeni yatırım arayışına da başladığımız bir yıl. Tüm bu gelişmelere baktığımızda bir önceki yıla kıyasla tüm kaynaklarımızda katlanan bir büyüme olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki 2024 hedeflerimizi de şimdiden belirledik. 2024 yılı öncelikli hedefimiz, şu an planlarını yaptığımız yurt dışı açılımlarının çoğalarak artması yönünde olacak" diyor.

"DAHA GENİŞ KİTLELERDE OTONOM DÖNÜŞÜM HEDEFLİYORUZ"

"Gördüğümüz sorunlara bir çözüm olarak geliştirdiğimiz, 'otonom sürüş kiti'nin uygulanabilirliğinin kolay ve son derece özelleştirilebilir olması, projeye başladıktan çok kısa bir süre sonra bile büyük yol katetmemize olanak tanıyor" diyen Arslan, bu hızlı iş sürecinin hem kendilerine hem de partnerlerine ciddi zaman avantajı sunduğunu vurguluyor. Bu çözüm modelini, özellikle otonom teknolojilere ihtiyaç ve ilginin yoğun olduğu, yurt dışında da uygulamak üzerine görüşmelerini sürdürdüklerini söyleyen Arslan, "Uzun vade için en büyük hedefimiz daha geniş kitlelerde otonom dönüşümün gerçekleşmesine katkı sağlamak. İş planımızın her adımında saydam bir çalışma prensibi izliyoruz. Bu sayede sadece kendi teknolojimizi üretmekle kalmıyor, tüm dünyada açık kaynak kodlu, otonom yazılımlarının gelişmesine ortak oluyoruz. Bizim de üyesi olduğumuz, uluslararası otonom teknoloji geliştirme platformu Autoware Foundation, ekosisteme katkı sağlamak ve tüm dünyada otonom dönüşüme ortak olmak isteyenlerin bir araya gelmesine olanak sağlıyor" yorumunda bulundu.

(Leo Drive CEO'su Armağan Arslan)

"MALİYET VE ZAMAN TASARRUFU AÇISINDAN ÖNE ÇIKIYORUZ"

Otonom teknolojileri erişilebilir kılma hedefiyle kurulan Leo Drive'ın robotaksi projesinin ve aynı zamanda test aracının temelde sunduğu değer tekliflerini uyguladığı bir platform olduğunu dile getiren Armağan Arslan, otonom sürüş kiti adını verdikleri Autonomy Essentials Kit'in ilk örneğinin, bu araca entegre edildiğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda YTÜ Yıldız Teknopark'ın Innovation Hub Atölyesi'nde geliştirme ve testlerine de devam ettiklerini açıklayan Arslan, şöyle devam ediyor: "Otonom sürüş kiti temel anlamda birçok donanım elemanı ve yazılımı içinde bulunduran, amaç olarak bir platform ya da aracı otonom hale getirmeyi hedefleyen all-in-one diyebileceğimiz bir ürün. Bu ürün çok temel bir ihtiyacı hedef alarak, otonom araç çalışmalarında zaman ve maliyet anlamında kolaylıklar sağlıyor. Araç için gerekli donanımları tek bir paket halinde sağlıyoruz, iş birliğimiz kapsamında, ürünün araca entegrasyonunu, aracın testlerini ve demo sürüşlerini de tamamlıyoruz. Türkiye'de bu kapsamda benzer bir ürün bulunmuyor. Yurt dışı örneklerine kıyasla ise hem maliyet hem de zaman tasarrufu açısından öne çıkıyoruz."

MÜŞTERİNİN İHTİYACINA YÖNELİK YOL HARİTASI

Şu anda bulundukları kampüs içinde test araçlarıyla otonom sürüş demoları gerçekleştirebildiklerini dile getiren Arslan, "Bu sayede, misafirlerimize teknolojimizi test etme fırsatı sunuyoruz. Aynı zamanda bu test ve demolar bize uygulamalarımızın gerçek dünyayla olan etkileşimleri ve güçlü/zayıf yönleri konusunda da bilgi veriyor. Sunduğumuz değer teklifleri en temelinde bu bariyerler karşısında çözüm arayan B2B müşterilerini sektöre kazandırıyor. Bu kazanımı sağlamak adına, müşterinin ihtiyacına hedefine ve kullanacağı araca bağlı olarak birlikte bir yol haritası oluşturuyoruz. Sunduğumuz tüm hizmetlerin en temelindeyse otonomiye en kısa yoldan ulaşmak yatıyor elbette. Birçok domainde Türkiye'deki ilk otonom çalışmaları tamamlamış bir firma olarak domine ettiğimiz Türkiye pazarında otonom araçların hayatımıza daha çok dahil olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yurt dışında ise pazar payımızı hızla artıracak yeni çözümler ve stratejiler üzerine çalışıyoruz" diyor.

Otonom teknolojilerin ancak kullanılabilirse gelişeceğini, geliştikçe de sunduğu avantajlardan daha çok faydalanılacağını belirten Armağan Arslan, "Ancak bu gelişimin önünde bir takım bariyerler var. Bunların ilki teknolojik zorluk ve karmaşıklık. Bu teknolojileri kullanmayı öğrenmek için ciddi bir zaman ve maddi yatırım gerekiyor. Leo Drive olarak, otonomi projesi geliştirmek isteyen kurum/kuruluşlara, bu bariyeleri aşma konusunda ivme kazandırıyoruz. Donanımdan yazılıma, simülasyon süreçlerinden testlerin gerçekleştirmesine kadar geniş bir uzmanlık alanımız ve partnerlerimizin hedefledikleri noktaya bağlı olarak tüm otonomi süreçlerini kapsayan bir hizmet tanımımız var" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR