USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

08 Şubat 2019 20:13

Küresel etki yaratabiliyorsanız, varsınız...

Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı, ‘2018 Yılı Sosyal Girişimcileri’ni World Economıc Forum (Dünya Ekonomik Forumu) çerçevesinde düzenlenen ödül töreninde takdim etti. Dünya genelinde hizmet veren 11 kuruluştan 12 sosyal girişimci, yenilikçi yaklaşımları ve girişimciden oluşan küresel etki yaratma potansiyelleri doğrultusunda seçilerek 350 seçkin Schwab Vakfı Topluluğu’nun bir parçası oldu. Türkiye’den seçilen tek sosyal girişimci olarak dikkat çeken Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. Kurucusu

Küresel etki yaratabiliyorsanız, varsınız...

Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı’nın çalışmaları, Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel zorluklar için oluşturulmuş alana dayalı çözümlerini büyütmeyi amaçlayan etkinlik ve girişimlere entegre edilmiş halde gerçekleştiriliyor. 2018 yılında seçilen sosyal girişimcilerin, dışlanmış ve fakir kesimlerin sosyal sorunlarını şekilde çözmek için güçlerini ve iş prensiplerini kullandıklarına dikkat çeken Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı Başkanı ve Eş Kurucusu Hilde Schwab, bu girişimcilerin çalışmalarını genellikle hükümetin ve özel sektörün yeterli sonuç elde edemediği, pragmatizm ve önemli bir yaratıcılık içeren alanlarda yürüttüklerini belirtiyor. 2018 yılının sosyal girişimcileri arasında Türkiye’den öne çıkan isim ise TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. Kurucusu Tülin Akın oldu. Çiftçileri teknolojiyle buluşturarak kırsalda dijital dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefleyen Tülin Akın, TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. ve Vodafone Akıllı Köy odaklı çalışmaları ile sektörde birçok ilke imza attı. Akın; 2012 yılında Türkiye Ziraatçılar Derneği’nden Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü'nü, 2013'te Sabancı Vakfı’ndan Türkiye’nin Fark Yaratanı, 2013'te JCI-TOYP Dünya’nın 10 Başarılı Genci Girişimcilik Ödülü'nü, 2013'te Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü'nü ve 2013'te Garanti-KAGİDER Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülü’nü aldı. 2014 yılında ise ‘Barış İçin İş’ dalında Nobel’e aday gösterildi.

“KIRSALI KALKINDIRMADAN GERÇEK ANLAMDA BİR KALKINMA SAĞLAYAMAZSINIZ”

Ödülünü, Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı Başkanı ve Eş Kurucusu Hilde Schwab’ın elinden alan Tülin Akın’a nasıl bir sosyal girişimcilik vizyonuna sahip olduğunu sorduk ve şu yanıtı aldık: “Tarımsal pazarlama bölümünde üniversite eğitimimi sürdürürken çiftçilerin çaresizliklerini ve ne kadar zorlu şartlarda üretim yapmaya çalıştıklarını görünce mutlaka bu konuda çalışmam gerektiğini düşündüm. Amacım, mevcut teknolojilerle çiftçilerin bilgiye erişimini sağlamak, onlara erken uyarı bilgilendirmeleri göndererek kayıplarını azaltmaktı. O yıllarda kurmuş olduğum TABİT bünyesindeki ekip arkadaşlarımla birlikte SMS, web sitesi gibi farklı kanallardan çiftçilere ulaşmaya, köy ziyaretleri ile eğitimler vermeye başladık. Aynı yıllarda akıllı teknolojiler, IoT sistemleri hayatımıza girmeye başladı. Gelişmiş ülkelerde insansız tarıma kadar giden inovatif çözümler kullanılmaya başlandı. Nesnelerin interneti en büyük değişimi tarım sektöründe yaptı. Toprak, hava nem ve ısı ölçümleri, meteorolojik verilerin takibi ve karar destek sistemlerinde kullanımı verimliliği çok artırdı. Aile çiftçilerinin tabiat ve giderek artan girdi maliyetleri karşısındaki çaresizliğinin önünde yeni bir umut ışığı doğdu. Vizyonumuz ise gıda üretiminin yüzde 95’ini üreten küçük çiftçilerin, bu teknolojilere adaptasyonunu sağlamak, sektördeki firmalarla çiftçiler arasında bir köprü oluşturmak, kırsalda dijital dönüşümü ve kalkınmayı hızlandırmak. Bir ülkede kırsalı kalkındırmadan gerçek anlamda bir kalkınma sağlayamazsınız.”
 
DÜNYANIN TEK AKILLI KÖYÜ

Bu amaçla aile çiftçilerinin mevcut koşullarını iyi anlamak ve onlara örnek uygulamalar göstermek istediklerinin altını çizdiklerini ifade eden Tülin Akın, “Çiftçinin aklı gözündedir lafından yola çıkarak canlı örneklerle çiftçileri bu teknolojilerle tanıştırmak amacıyla bir köy hayal ettik. İçinde kanatlı hayvancılıktan arıcılığa, meyvecilikten sebze ekim alanlarına kadar farklı tarımsal uygulamaların yer aldığı Aydın’daki Vodafone Akıllı Köy, 30’a yakın firmanın bir araya gelerek güçlerini birleştirdiği, çiftçilere en yeni teknolojilerini sunduğu dünyanın tek akıllı köyü. Civar köylerde değişim başladı bile. Gelecek hedefimiz bu uygulamaların yayılarak daha az gübre, zirai ilaç ve doğal su kaynağı kullanımı ile daha kaliteli ve verimli hasat elde eden mutlu çiftçilerin artması” yorumunda bulunuyor.

“GLOBAL BİR SORUNA ODAKLANDIK”

Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı bünyesinde 2018 yılında Türkiye’den ödül kazanan tek sosyal girişimci olması hakkında da açıklamada bulunan Tülin Akın, “Kurulduğumuz 2014 yılından bu yana dünyada bu alana yönelmiş sınırlı sayıdaki girişimlerden biri olarak pek çok uluslararası ödül aldık. Nobel adaylığım da oldu. Hepsi, bu zorlu yolda bizleri motive etti. Schwab Vakfı’nın Dünya Ekonomik Forumu kapsamında bu ödülü düzenlemesi inanılmaz bir deneyimin kapılarını açtı. Bill Gates’den Jack Ma’ya kadar pek çok vizyoner iş insanı ile tanışma, çok değerli bir iş ağına dahil olma imkanı yarattı. Hayatımın en inanılmaz haftasıydı diyebilirim. Artan nüfus, kirlenen doğal kaynaklar ve gıda sıkıntısı dünyanın en öncelikli sorunlarından biri. Teknolojiyi kullanarak bu sorunlara çözüm bulmaya çalışmamız bizi ön plana çıkardı. Yaptığımız çalışmalar kırsalda yaşayan çiftçiler kadar kentte yaşayanlar için de hayati öneme sahip. Çiftçiler üretimi bıraktıkça ve kente göç arttıkça hepimiz etkileneceğiz. Bu etkileri şimdiden yaşıyoruz. Çalışmalarımızın dünya çapında takip edilmesi ve onurlandırılması, global bir soruna odaklanmamızdan kaynaklanıyor” diyor.

TARIM TEKNOLOJİLERİ KOLEJİ KURACAK

Önümüzdeki dönemde gençleri tarıma yönlendirmek amacıyla tarım teknolojileri koleji kurmayı hedeflediklerini vurgulayan Akın, “Ayrıca aile çiftçilerine yönelik sensör geliştirmeye odaklandık. Mevcut pahalı ve karmaşık teknolojileri çiftçilere uygun hale getirmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarımız mevcut. Çiftçi eğitimlerimize yeni sezon ile birlikte yine devam edeceğiz. Bir yandan da Türkiye ve yakın coğrafyada benzer uygulama alanlarını hayata geçirmek üzere gelen talepleri değerlendiriyoruz. Çiftçiye faydası olacak her türlü imkanı araştırmaya ve gündemimizde tutmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR