USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

02 Mart 2023 15:13

Kemoterapinin yan etkilerini en aza indirecek iki ürün geliştirdi

Teknopark İstanbul Cube Incubation'da başarı hikayelerinden birini de ilaç alanında faaliyetlerini sürdüren Umayana firması yazıyor. Radyoterapi ve kemoterapinin yan etkisi olan tedavisi zor yara ve yanıkları iyileştirip, tekrarını önleyen iki ürün geliştiren Umayana, ABD'deki aynı adı taşıyan firması ile dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Kemoterapinin yan etkilerini en aza indirecek iki ürün geliştirdi

2023 yılında biyoteknoloji ve siber güvenlik başta olmak üzere 100'ün üzerinde olan girişimci sayısını iki katına çıkarmayı planlayan Teknopark İstanbul, Kuluçka Merkezi Cube Incubation ile uluslararası standartlarda laboratuvar, temiz oda, elektronik-mekanik atölye altyapısını aynı ortamda sunma özelliğine sahip. Bu imkanların kullanım oranlarını yeni dönemde de artıracaklarını belirten Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, "Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliği kapsamında uluslararası standartlarda geliştirilen bir merkez olan Biyoküp kuluçka merkezimizi kısa sürede tam kapasite olarak açacağız. Biyoküp kapsamında biyoteknoloji, ilaç ve tıbbi cihaz alanlarında çalışan girişimciler için 8 adet modüler GMP uyumlu temiz oda altyapısı, 12 adet laboratuvar altyapısı ve 52 kişinin kullanımı için açık ofis alanı sunacağız. Ayrıca, kuluçka merkezimizin yeni binasında biyoteknoloji katını da aktif hale getireceğiz" diyor.

(Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu)

500'ÜN ÜZERİNDE GİRİŞİMCİYE KULUÇKA HİZMETİ VERMEYİ HEDEFLİYOR

Son 1 yılda 14 girişimcinin 2.7 milyar TL değerleme ile 750 milyon TL yatırım aldığı bilgisini veren Bilal Topçu, "Merkezimizde 2014'ten bu yana 500'den fazla girişimciye kuluçka, 900'den fazla girişimciye de hızlandırma hizmeti verdik. 2023'te ise 500'den fazla girişimciye kuluçka ve hızlandırma hizmeti vermeyi hedefliyoruz" ifadesini kullanıyor. Diğer taraftan Teknopark İstanbul'da başarı hikayelerinden birini de Cube Incubation'da faaliyetlerini sürdüren Umayana firması yazıyor. Şirket, radyoterapi ve kemoterapinin yan etkisi olan tedavisi zor yara ve yanıkları iyileştirip, tekrarını önleyen iki ürün geliştirdi. Global rakipleri bulunmayan, Murnia Jel ve Murnia Krem isimleriyle ticarileşen ürün formülleri ABD, AB ve Türkiye'de patentlendi. Radyoterapi esnasında tükürük bezlerinin yanması sonucu ömür boyu ağız kuruluğu çeken hastalar için geliştirdiği ürünlerini de ticarileştirmeye hazırlanan ve ABD'deki aynı adı taşıyan firması ile dünya pazarına açılmayı hedefleyen Umayana'nın kurucusu Uzman Biyolog Hülya Dağöttüren Platin'in sorularını cevapladı.

(Umayana Kurucusu Uzman Biyolog Hülya Dağöttüren)

"HEDEFİMİZ, TÜRKİYE'NİN ARDINDAN TÜM DÜNYAYA AÇILMAK"

Kanser hastalarının radyoterapi ve kemoterapi tedavileri esnasında mukoza ve ciltlerinde 'kanserden daha zor' diye tanımladığı yaralar oluştuğunu anlatan Dağöttüren, "Benim öyküm, yakın bir arkadaşımın bu korkunç ağız yaralarına nasıl çare olabilirim sorusuyla başladı. Murnia Jel'in tedaviye ara verilmeden ağız yaralarını önleme etkinliği kanıtlandı. Radyoterapi alan hastalarda görülen radyodermatit cilt reaksiyonuna karşı da Murnia Krem etkili oldu. Yatak yaraları da dahil olmak üzere farklı formüller geliştirmek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Özellikle kanser tedavisi nedeniyle tükürük bezleri yanan hastaların muztarip olduğu ağız kuruluğuna karşı geliştirdiğimiz ürünün de patent başvurusunu yaptık. Hedefimiz, Türkiye'nin ardından tüm dünyaya yayılmak" açıklamasını yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR