USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

06 Aralık 2022 13:59

Destek Patent, 30 bini aşkın girişimin yanında oldu

Destek Patent, bugüne kadar yurt içinde hizmet sunduğu yaklaşık 5 bin girişimcinin yurt dışında gerçekleştirmek istediği marka, patent ve tasarım başvurularında da yanında olarak yaklaşık 33 bin başvuru gerçekleştirdi. Yurt dışı marka başvuru işlemlerinin 27 bini, patent başvuru işlemlerinin bin 500'ü destek patent aracılığıyla gerçekleşti.

Destek Patent, 30 bini aşkın girişimin yanında oldu

Bir ülkenin ekonomik büyüklüğünün en önemli göstergelerinden biri şüphesiz fikri ve sınai haklar alanında yapılan yatırımlardır. Türkiye'nin küresel rekabette başarılı olabilmesi ve dünya ticaretinde yüksek paylar elde edebilmesi, marka, patent, tasarım ve faydalı model başvuru sayılarının artması ve sürekliliğinin sağlanması ile mümkün. Bu konularda atılan her adımın güçlü Türk markalarının ortaya çıkmasına destek olacağını söyleyen Destek Patent İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Faruk Yamankaradeniz, "Türkiye'nin yanı sıra globaldeki gücümüzü İsviçre, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere'de bulunan 16 ofisimiz ve burada görev alan uzmanlarımızla destekliyoruz. Dünya çapında elde ettiğimiz deneyimle müşterilerimiz için doğru yol haritası oluşturmanın yanı sıra, dünyanın neresinde olursa olsun sınai haklar, hukuk, finans ve özel hizmetlerle ilgili rehberlik de ediyoruz" değerlendirmesinde bulunuyor.

"GİRİŞİMCİLERE TÜM SÜREÇLERDE DESTEĞİZ"

Türkiye'de son yıllarda patent başvurularında ciddi bir artışın söz konusu olduğunu kaydeden Faruk Yamankaradeniz, özellikle genç girişimcilerin birçok başvurusunun bulunduğu patent, dış pazarlara açılma, melek yatırımcı bulma, şirkete yatırımcı çekme gibi konularda fırsat kapılarını araladığını belirtiyor. Girişimcilerin ya da startup ekiplerinin bir iş fikrini hayata geçirme aşamasında göz önünde bulundurması ya da uygulaması gereken farklı hususların bulunduğuna dikkat çeken Yamankaradeniz, bu hususların, etkili bir planlama ile yerine getirilirse girişimcilik süreçlerinin hızlı ve başarılı olması ihtimalinin de arttığını dile getiriyor. Yamankaradeniz, ilk adımlardan birinin de sınai mülkiyet kanunu uyarınca şirketin haklarını korumak için marka tescili işlemlerini gerçekleştirmek olduğunu belirterek, "Startup sahipleri, marka haklarının tescilini elinde bulundurarak kurumsal bir yapıya sahip olabilir ve bu ilerleyen süreçte hem iş ilişkilerinde hem de yatırım organizasyonlarında startup sahipleri için olumlu bir etki sağlar. Bu nedenle bir girişimcinin 'Startup'lar nasıl marka tescili alır ve bu süreç ne kadar sürer?' gibi sorulara karşı bilgi sahibi olmasında yarar var" diyor.

MARKA TESCİLİ ÖNCESİ VE SONRASI

Marka, patent ve tasarımı kapsayan tüm bu işlemlerin sınai mülkiyet hizmetleri içinde yer aldığını anlatan Yamankaradeniz, şöyle devam ediyor: "Markanın tescili öncesinde ilk adım sektöründe uygun olup olmadığının iyi araştırılmasıdır. Zira kendi sektöründe özgün bir kurumsal kimliğe ve marka imajına sahip olan girişimler, her zaman çok daha fazla ön plana çıkarlar. Bir de tüm bunların takibinde izlenmesi gereken hukuki yollar var ki, oldukça uzun ve sabır gerektiren bir süreç. Özellikle yeni bir girişim için bu hukuki süreçlerin sağlam bir zemine oturması hayati önem taşıyor." Özetle bir startup'ın kurulmadan önce henüz planlarını yaparken, kuruluş aşamasında ve sonrasındaki sistemini oturtması adına her türlü desteği verdiklerini ifade eden Yamankaradeniz, startup'ların yolculuğunun farklı yönlere evrildikçe ihtiyaçlarının da şekil değiştirebildiğini vurguluyor.

Destek Patent, ulusal ve uluslararası alanda 260 bini aşkın marka, 48 binin üzerinde patent ve faydalı model, 330 bine yakın tasarıma danışmanlık ve vekillik yaptı.

"SINAİ HAKLAR KONUSUNDA BİLİNCİN ARTMASI GEREKİYOR"

Sınai haklar çalışmalarının ticarileştirilmesi ve bunun şirketlere yaratacağı ekonomik değer bilincinin artması gerektiğini dile getiren Faruk Yamankaradeniz, "Eğitim sistemi burada kilit rol üstleniyor, gelecek teknolojileri geliştirmek için eğitimi daha kaliteli hale getirmeliyiz. Startup ve girişimlerin burada rolü önemli. Yeni oluşumların sinai haklar konusundaki duyarlılığın artması ve bu alana daha kuruluş aşamasında yatırım yapmaları, sadece bu kurumların geleceği için değil, ülke ekonomisinin geleceğinin sağlıklı yapılandırılması için de son derece önemli. İşte bunun da temeli yine eğitimden geçiyor. Ülkemizde yeni girişimlerin büyük bir çoğunluğunu genç nüfus oluşturuyor" yorumunda bulunuyor.

MESLEKİ EĞİTİM BAŞVURULARINDA REKOR ARTIŞ

Geçtiğimiz günlerde MEB Bakanı Mahmut Özer'in paylaştığı verilere göre, mesleki eğitim kurumlarının patent ve marka tescili başvuruları konularında rekor bir artış saptandı. Ocak ayından bu yana başvuru sayısı 10 kat arttı. Bu artışların gerçekleşmeye devam etmesi için akademi-sanayi iş birliklerinin çoğalması gerektiğine dikkat çeken Faruk Yamankaradeniz, üniversite ve teknoparklarda TÜBİTAK'tan alınacak maddi desteklerle yapılan çalışmaların, daha çok patent ve faydalı model başvurusuna dönüşmesinin önemli olduğunu kaydediyor. Yamankaradeniz, ancak bu şekilde çalışmaların bütünleşmesi ile Türkiye'nin küresel rekabette başarılı olabilmesinin ve dünya ticaretinde yüksek paylar elde edebilmesinin mümkün olacağını belirtiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR