USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

08 Şubat 2019 20:29

Beceri transformasyonu çağı

Sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek ve yeni nesil sosyal girişimcileri teşvik etmek amacıyla ilki Aralık 2017’de gerçekleşen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri, Ashoka Türkiye’nin proje ortaklığıyla sosyal girişimlerin etkisini ve bilinirliğini Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştırıyor. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü, 2016’da aramızdan ayrılan kurucumuz İbrahim Bodur’un anısını ve değerlerini yaşatmak amacıyla 20

Beceri transformasyonu çağı

Sosyal girişimcileri Türkiye ve dünya adına geleceğin habercileri olarak gördüklerinin altını çizen Zeynep Bodur Okyay, “Sosyal girişimcileri, kendi alanlarında çığır açacak, değişim öncüleri olarak değerlendiriyoruz. Onlar bizim kanatlarımız. Köklerimize ve bizi biz yapan değerlerimize sıkı sıkıya tutunduğumuz kadar, kanatlarımızı açıp uçmayı da önemsiyoruz. Vicdanlı, sorumlu, duyarlı, teknolojiyi iyilik için kullanan, insanı ve sosyal faydayı merkeze koyan girişimcileri sonuna kadar destekliyoruz. Gelecek statükocuları değil; cesurları sever. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü, 2017'de ilk kez düzenlenmesine rağmen yüzlerce başvuru aldı. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün kazananları otizmli çocuklar için ücretsiz eğitim sağlayan ‘Otsimo’, öğretmen değişimiyle köy okullarında nitelik artışı ve fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan ‘KODA’ ve internet alışverişlerinde küsuratların bağışıyla STK’lara önemli bir kaynak yaratmayı hedefleyen ‘Yuvarla’ oldu” yorumunda bulunuyor.

2018 TEMASI; ‘HAYATA DEĞER’

2018’de ikincisi gerçekleşecek olan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri’ne yönelik başvurular ise 21 Eylül 2018’e kadar www.ibrahimbodurodulleri.com adresinden yapıldı. 2018 ödül töreninin ‘hayata değer’ temasıyla kurgulandığını ifade den Zeynep Bodur Okyay, “Daha iyi bir gelecek için değer bilmek kadar değer katmanın da fark yaratacağına işaret eden programa üç kategoride başvuru aldık. Her bir kategori için ödül miktarını 50 bin TL olarak belirledik. Belirli bir bölgede pilot uygulaması bulunan ve yarattığı sosyal etkinin yaygınlaşma potansiyeli bulunan sosyal girişimciler için ‘erken aşama’; geniş bir bölgede uygulaması bulunan ve faaliyet gösterdiği alanda sosyal sorunun çözümü için geniş çaplı bir değer önerisi sunan sosyal girişimciler için ‘ileri aşama’; sosyal etkiyi artırmak amacıyla iki kurum arasında geliştirilen iş birliği projelerine ilişkin başvuruların alındığı ‘iş birliği ödülü’ olmak üzere 3 kategoride başvuru aldık. 2018 kazananlarına gelince... Sosyal medya ve diğer online araçları kullanarak işitme engelli bireylere Türk işaret dili destekli eğitim veren 'Anlatan  Eller' ile Pelin Baykan; 'Erken Aşama' kategorisinin, bugüne kadar 250 bin öğrenciye 15 milyon TL burs dağıtılmasını sağlayan E-Bursum ile Mesut Keskin; 'İleri Aşama' kategorisinin, Türkiye'deki tüm balıkçı kooperatiflerini bir araya getiren Su Ürünleri Kooperatifleri Merkezi Birliği'nin (Sür-Koop) destek verdiği 'Türkiye'nin Kadın Balıkçıları' ise 'İş Birliği' kategorisinin kazananı oldu" yorumunda bulunuyor.

GELECEĞİN KARMAŞIK SİSTEMLERİNİ NASIL YÖNETECEĞİZ?

Zeynep Bodur Okyay’a 2019 ve sonrasında sosyal girişimcilik alanında ne gibi yeni konuların öne çıkacağını sorduk ve şu yanıtı aldık: “Hem yerel hem ulusal hem de küresel duruma baktığımızda yeni teknolojilerle bildiğimiz dünyanın  her zamankinden daha hızlı değiştiğini görüyoruz. Bugün yaşadığımız dünyada ‘yeni normal’, bizi bugüne getiren alışkanlıkların, iş yapış biçimlerinin ve yetkinliklerin bizi daha ileri taşıyamayacağı bir dönemin kapısını açıyor. 

Dünün çalışma modelleriyle bugün fark yaratan sonuçlara ulaşmak ve rekabet edebilmek mümkün değil.  Bilgiye erişim, çevre ve istihdam konuları bu dönüşümden hem çok etkilenecek ve hem de bu dönüşümleri katalize edecek. Mesleki kategorilerin ve sınırların giderek belirsizleştiği bugünlerde, öne çıkan en önemli alan ise beceri transformasyonu… İş gücünde yer alan kişileri, bilişim başta olmak üzere yeni becerilerle donatmamız gerekiyor. Yeni gelen teknoloji okuryazarı nesli ise empati kurma, yaratıcılık ve iş birliğine yatkınlık gibi sosyal becerilerle donatabilmeliyiz. Geleceğin karmaşık sistemlerini bu şekilde yönetebiliriz.”

EN ÇOK OKUNANLAR