USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

19 Nisan 2023 16:20

"Türkiye'de teknoloji alanında yetişen yetenekler, teknoloji girişimleri için fırsat yaratıyor"

Türkiye'de ortaya çıkan teknoloji trendiyle bu alanda yetişen yeteneklerin teknoloji girişimleri için önemli bir fırsat yarattığına dikkat çeken 212 Kurucu Ortağı Numan Numan ile girişimcilik dünyasının son durumunu, 212'nin yatırımlarını ve global hedeflerini konuştuk.

"Türkiye'de teknoloji alanında yetişen yetenekler, teknoloji girişimleri için fırsat yaratıyor"

Uluslararası pazarlara odaklanan B2B (Business-to-Business) girişimlere yatırım yapan 212, geride bıraktığımız yılda 7 girişime toplam 13 milyon Euro değerinde yatırım yaparken 2023 yılındaki ilk yatırımını, Delaware merkezli siber güvenlik girişimi SOCRadar'a yaptı. 212 Kurucu Ortağı Numan Numan, Platin okurlarına girişimcilik dünyasının son durumunu ve 212'nin projelerini anlattı.

"2022 YILINDA STARTUP'LARA 1 MİLYAR 593 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI"

* 2022 yılında küresel ve Türkiye ölçekli yaşanan gelişmeler, girişimcilik dünyasını nasıl etkiledi?

Global ekonomide belirsizliklerin yaşandığı bir yılı geride bıraktık. 2022 yılında hem küresel düzeyde hem de Türkiye ölçeğinde yaşanan gelişmeler, girişimcilik dünyasını çeşitli şekillerde etkiledi. Özellikle pandemi süreci, ekonomik, sosyal, pazar koşullarındaki değişimler ve teknolojik gelişmeler gibi faktörler, girişimcilerin faaliyet gösterdikleri alanlarda zorluklar ve beraberinde fırsatlar yarattı.

Pandemi sürecini takiben birçok sektörde dijital dönüşüm hareketi başladı ya da ivmelendi. Normalleşme süreciyle tüketici davranışlarında pek çok değişim yaşandı. Girişimcilerin bu değişimlere uyum sağlamak için hızlı ve esnek bir şekilde hareket etmeleri gerekti. Yeni nesil teknolojiler, yapay zekâ, blokzincir, nesnelerin interneti gibi alanlardaki gelişmeler, yenilikçi uygulamalar, girişimcilerin iş modellerini ve süreçlerini dönüştürmelerine olanak sağladı. Sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımların önemi arttı. İklim değişikliği, doğal kaynakların azalması gibi konuların gündemde olduğu bir dönemde, sürdürülebilir iş modelleri ve çevre dostu ürün ve hizmet sunan girişimciler, kullanıcılarının bu yeni dünyadaki taleplerini karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirdiler ve geliştirmeye devam ediyorlar.

2022 yılında girişimcileri gerek dünya gerek ülkemizde yaşanan ekonomik ve finansal dalgalanmalar da etkiledi. Faiz oranlarındaki değişimler, global ölçekte parasal sıkılaşma, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon gibi faktörler girişimcilerin maliyetlerini arttırdı ve finansman kaynaklarına erişimlerini zorlaştırdı. Startups.watch'un Türkiye Girişim Ekosistemi 2022 raporuna göre; 2022 yılında startup'lara 1 milyar 593 milyon dolar yatırım yapıldı. Yeri gelmişken girişimcilerin mali planlama ve risk yönetimi konusundaki becerilerinin bu tip zorlu dönemlerde çok önemli olduğunu vurgulamak isterim.

Girişimlerin belirsizlik ortamından beslenen yapılar olduğu düşünüldüğünde ve dünya ekonomi tarihi incelendiğinde esas fırsatların ekonomik konjonktürde dalgalanmaların yaşandığı belirsizlik döneminde saklı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bu dönemlerin hem ülkemiz hem de dünya girişimleri için fırsatlar barındırdığını söyleyebilirim. Fırsatları iyi kullanmak için de girişimcilerin değişimlere hızlı ve etkili bir şekilde uyum sağlamaları, stratejilerini ve operasyonel planlarını yeniden gözden geçirmeleri, alternatif pazarlara yönelmeleri ve finansman kaynaklarını çeşitlendirmeleri gerektiğine inanıyorum.

"TOPLAMDA 86 MİLYON EURO YÖNETEREK 28 GİRİŞİME YATIRIM YAPMIŞ OLDUK"

* 212'nin yatırımlarından ve portföy yapınızdan bahsedebilir misiniz?

212 olarak, Türkiye'deki girişimcilik ekosistemine liderlik eden bir rol üstlenerek, uluslararası pazarlara odaklanan B2B (Business-to-Business) girişimlere yatırım yapıyoruz. Güçlü ekipleri olan girişimlerin, faaliyet gösterdikleri alanlara bakılmaksızın öne çıkacaklarına inanıyoruz. Portföyümüzde yer alan girişimler genellikle kurumsal yazılım, pazarlama, siber güvenlik, yapay zekâ teknolojileri ve nesnelerin interneti gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin girişim ekosisteminde 12 yıldır öncü bir rol oynayarak, iyzico gibi girişimlerin başarıyla çıkış yapmasını ve Insider gibi Türkiye'nin yazılım alanındaki ilk unicorn'unu ortaya çıkarmasını sağlayarak sektörel başarımızı pekiştirdik.

2022 yılına baktığımızda, devam yatırımlarıyla birlikte 7 girişime toplam 13 milyon Euro yatırım yaptık; kurulduğumuz günden bu yana toplamda 86 milyon Euro yöneterek, 28 girişime yatırım yapmış olduk. 2023 yılındaki ilk yatırımımızı da Delaware merkezli siber güvenlik girişimi SOCRadar'a yaptık.

Portföyümüzdeki aktif girişimleri de şöyle sıralayabilirim; 123FromBuilder, AppSamurai, Artboard Studio, Avatao, Bolt Insight, Chooch, Fazla, HotelRunner, Mall IQ, Martı, Metrobi, Insider, OMMA, SmartMessage, SOCRadar, Solvoyo, Trio Mobil ve Wellbees.

* Erken aşama girişimleri desteklemek için Simya VC'yi hayata geçirdiniz. Buradaki çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

212 olarak Türkiye'deki girişim ekosisteminde erken aşama girişimler için önemli bir boşluğu doldurmak amacıyla 2022 yılında girişim sermayesi yatırım fonu Simya VC'nin yatırımcısı olduk. Yönetici ortakları arasında Selma Bahçıvanoğlu ve Çağdaş Yıldız'ın bulunduğu Simya VC, erken aşama girişimlere inovatif, hızlı ve şeffaf yatırım süreciyle yatırım yapan hızlandırıcı fon olarak farklılaşıyor. Dünyanın en iyi B2B erken aşama hızlandırma programlarından biri olan Alchemist'in deneyimli mentor ağı sayesinde girişimler, uluslararası pazarlarda tecrübe kazanmış liderlerle birebir çalışma fırsatı bularak global oyuncu olma yolunda hızla ilerleyecek. Öte yandan fon yönetimi Neo Portföy tarafından sağlanıyor. Bu güçlü yapıyla yenilikçi teknoloji ve B2B iş modeline sahip erken aşama girişimleri odağına alan Simya, ekosistem için kısa sürede sürdürülebilir ve güçlü bir yatırım fonu olacak. İlk yatırımını yapay zekâ tabanlı içerik üretimi platformu Evercopy'e yapan Simya, geleceğin teknolojilerine odaklı yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.

* 212'nin 2023 yılı hedeflerini aktarabilir misiniz? Özellikle yeni fon ve global arenada hedefleriniz nelerdir?

Uluslararası pazarlara yönelik stratejik bir vizyonla hareket eden ve gelişmekte olan ülkeleri takip eden bir girişim sermayesi şirketiyiz. Bu yılın ilk yarısında, 70 milyon Euro tutarında üçüncü bir fon kurmayı hedefliyoruz. Özellikle Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi coğrafyalarda, Türkiye gibi büyüme potansiyeli yüksek ülkelerde faaliyet gösteren girişimlere odaklanıyoruz. 212 olarak, güçlü ve yetenekli girişim ekiplerine olan inancımızı koruyoruz ve yatırımda önceliklendirdiğimiz pazar yerlerinde; pazarlama, siber güvenlik, yapay zekâ teknolojileri ve nesnelerin interneti gibi alanlarda faaliyet gösteren girişimlerin büyük başarı potansiyeli taşıdığına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de uluslararası arenada başarılı girişimlerin çıkış yapmasına katkıda bulunacak yatırımlarımıza kararlı bir şekilde devam ediyor ve girişim ekosistemine liderlik etme vizyonumuzu sürdürüyoruz.

(212 Kurucu Ortağı Numan Numan)

"TÜRKİYE, İHTİYAÇLARIN ÇEŞİTLİLİĞİ SEBEBİYLE PEK ÇOK GİRİŞİM İÇİN 'TEST' PAZARI OLARAK KONUMLANIYOR"

* Türkiye ekosistemini gelişmekte olan bir ekosistem olarak değerlendirebilir miyiz? Bu durumu; 'risk' ve 'fırsat' yönleriyle nasıl ele alabiliriz?

Türkiye ekonomik, politik ve sosyal açılardan sürekli değişen ve gelişen bir ülke. Gelişmekte ve büyümekte olan bir girişimcilik ekosistemine sahibiz. Pek çok fırsata sahibiz ve elbette fırsatların yanında riskler de olabiliyor. Ekonomik ve politik gelişmeler; sektörel düzenlemeleri, vergi ve ticaret politikalarındaki değişimleri beraberinde getiriyor. Bu sadece Türkiye değil, benzer coğrafyalar için de geçerli. Girişimler iş planlarını yaparken birtakım zorluklarla ya da beklenmeyen değişikliklerle karşılaşabiliyor. Bu noktada riski iyi analiz eden ve fırsatlara odaklanan girişimler başarılı oluyor. Öte yandan Türkiye, ihtiyaçların çeşitliliği sebebiyle pek çok girişim için 'test' pazarı olarak konumlanıyor. Farklı sektörlere hizmet veren girişimler için fırsat oluşturuyor. Girişimler bu sebeple prototip ya da nihai ürünlerini test etmek, ilk müşterilerini kazanmak ve ürün pazar uyumunu yakalamak için Türkiye'de Ar-Ge merkezleri kuruyor. Türkiye, stratejik konumu sebebiyle lojistik alanında da girişimlere avantaj ve esneklik sağlıyor. Genç ve büyüyen nüfusun yanı sıra gelişen teknoloji trendiyle Türkiye'de teknoloji alanındaki yetişen yetenekler, teknoloji girişimleri için fırsat yaratıyor.

"TECHINVESTOR ACADEMY ADINDA TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİ ÜZERİNE BİLGİ EDİNMEK İSTEYENLER İÇİN EĞİTİM SERİSİ BAŞLATTIK"

Girişimlerin sadece maddi destekle değil, büyüme yolculuklarında ihtiyaç duydukları mentorluk ve liderlerin gelişiminde de yanlarında yer alıyoruz. Portföyümüzdeki girişimlerin yönetimsel becerilerini desteklemek için insan kaynakları alanında yenilikçi modeller geliştiren Melon ile iş birliği yaparak LeadUp programına portföy şirketlerimizden liderleri dahil ettik. LeadUP programı, liderlik için gerekli farklı yönetimsel becerileri geliştiren, 12 hafta süren bir liderlik gelişim yolculuğu. LeadUp programında, girişimcilerin liderlik ve yönetim becerilerini güçlendirmeye yardımcı olurken, hem lider olarak kendi büyüme yolculuklarında hem de şirketlerinin büyüme yolcuğunda faydalanacakları modeller ve uygulamalar paylaşılıyor.

Öte yandan Startupfon ile teknoloji ekosistemini geliştirebilmek için "TechInvestor Academy" adında Türkiye'de teknoloji girişimciliği üzerine bilgi edinmek ve gelişim sağlamak isteyenler için oluşturulmuş bir eğitim serisi başlattık. Bu seriyle hedefimiz; farklı sektörlerde bulunan teknoloji yatırımcılığı ve ekosistemine katılmak isteyen yatırımcı ve yatırımcı adaylarının farkındalığını ve ekosistemdeki yatırımcı sayısını artırmak. İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlediğimiz etkinlikler ardından, mayıs ayında TechInvestor Academy'i Bursa'da gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki aylarda İstanbul'da ikincisini düzenleyeceğimiz etkinliği Türkiye'nin diğer şehirlerinde de yapmaya devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR