USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

05 Mayıs 2023 11:41

Türkiye nükleer çağa Akkuyu ile adım attı

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, ilk taze nükleer yakıtı almasıyla ‘nükleer tesis' statüsüne kavuştu. Akkuyu NGS, Türkiye'nin yeni nesil enerji teknolojilerinin geliştirilmesinde öncü rol oynayacak.

Türkiye nükleer çağa Akkuyu ile adım attı

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde kurulan Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı törenle 3 Nisan 2018'de atıldı. 27 Nisan 2023 tarihinde ise tesise yakıtın gelmesiyle 'nükleer tesis' statüsüne ulaşıldı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir" dedi.

Bugün dünyada 422 nükleer reaktörün faal halde olduğunu, 57'sinin de yapımının devam ettiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa Birliği elektriğinin yüzde 25'ini nükleerden elde ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi 'yeşil enerji' kabul ederek, bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik."

ELEKTRİK ÜRETİMİ 2024'TE

Akkuyu NGS'de yakıtın tesliminden sonra yapılacak ön testlerin ve hazırlıkların ardından ilk ünitenin devreye alınması planlanıyor. Diğer 3 ünitenin de birer yıl arayla faaliyete geçmesi hedefleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tesiste gelecek yıl nükleer enerjiden elektrik üretiminin başlayacağını açıkladı.

TÜRKİYE'NİN NÜKLEER ENERJİ SERÜVENİ

Türkiye'nin nükleer enerji serüveni 1954'te ABD ile nükleer iş birliği anlaşmasının imzalanmasıyla başladı. 1956 yılında Başbakanlığa bağlı 'Atom Enerjisi Komisyonu' kuruldu. 1972'de Türkiye'de 3 farklı yerin nükleer santral yapımına uygun olduğuna karar verildi. Bu yerler; Mersin-Akkuyu, Sinop-İnceburun ve Kırklareli-İğneada. Akkuyu Sahasına yer lisansı verilerek ihale süreci başlasa da 2000'li yıllara kadar sonuç alınamadı. 2009 yılında Türkiye, ihale yöntemi yerine uluslararası anlaşma yolu ile santralin tamamlanması kararı aldı. 12 Mayıs 2010 tarihinde ihale süreci tamamlandı. Santralin temeli 3 Nisan 2018'de atıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR