SUOZ Enerji’nin, gruba bağlı Mar Solar Panel Üretim Fabrikası’nda üretilen panellerle hayata geçirdiği Kuşadası Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali enerji üretimine başlıyor. Grubun ilk GES yatırımı Kuşadası Santrali, normal sistemlere göre %22 daha fazla elektrik üretimine olanak sağlayan hareketli güneş takip sistemi Array Tracking ve özel izleme donanımlı MonoPerc panel yapısı ile Türkiye’nin en ileri teknolojisini kullanıyor. 2023’te yurtiçinde 150 MW, global pazarda 700 MW GES yatırımı hedefleyen SUOZ Enerji, bireysel pazarda çatı üstü panel çalışmalarına da hız veriyor. Sektörde birçok ilke imza atan firma, güneş enerjisi sistemlerine yönelik ‘Çatı Pili’ konsepti ile franchise vererek Türkiye’nin yüksek güneş enerjisi potansiyelini paydaşları ile beraber büyütecek.
Marsan Marmara Holding’in 35 yıllık deneyimi ile enerji sektörüne giriş yaparak güneş enerjisine yatırım atağı gerçekleştiren SUOZ Enerji, kısa sürede gerçekleştirdiği panel üretimine yönelik fabrika yatırımları ve global firmalarla distribütörlük anlaşmaları, yurt içi ve yurt dışı GES yatırımları, bireysel pazara yönelik geliştirdiği ‘Çatı Pili’ projesi ve Çin’le rekabet edebilecek altyapıya sahip üretim gücü ve teknolojisi ile sektörde emin adımlarla büyümeye devam ediyor. Gruba bağlı Mar Solar Panel Üretim Fabrikası’nda üretilen panellerle tamamlanan ve Türkiye’nin en ileri teknolojisi kullanılarak hayata geçirilen Kuşadası Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali grubun bu alandaki ilk yatırımı… Farklı verimlilik ve teknolojiye sahip dört farklı panel tipi ve arsa kullanımının gerçekleştiği santral, aynı zamanda bir ar-ge projesi olarak yeni yatırımlar için bir rehber niteliğinde. SUOZ Enerji, beş yıllık süreçte yurtiçinde 150 MW, global pazarda ise 700 MW GES yatırımı hedefliyor. SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran Çiller, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında GES yatırımlarına yurtiçinde ve yurtdışında devam edeceklerinin altını çizdi. Çiller, ‘Türkiye’nin büyümesinde önemli bir etken olarak öne çıkan yenilenebilir enerji alanında güçlü adımlar atıyoruz. Fabrika yatırımlarımız, yurtdışı pazarına yönelik distribütörlük anlaşmalarımız, Ar-Ge yatırımlarımızın yanı sıra ilk GES yatırımımız olan Kuşadası Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali, bu alandaki çalışmalarımızın da önünü açacak. Yurtiçinde ve yurtdışında GES yatırımlarına devam edeceğiz. Türkiye’de yeni belirlenecek lisanslı ve lisanssız projelerle ilgiliyiz. Mevcuttaki lisanssız projelerden fizibilitesi ve süresi uygun olanlarla da ilgileniyoruz. Bu projeler için hedefimiz 150 MW. Lisanslı projeler ve ihaleler içinse solar panel çözüm ortağı olarak ilerlemeyi hedefliyoruz. Yurtdışında Afrika’yı yakın markajımıza aldık. Tunus ve Angola’da 300’er MW’lık GES yatırımı ve Angola’da 200 MW kapasiteli güneş paneli fabrika yatırımı ve kurulumu için ihale aşamasındayız.‘ dedi.
Türkiye’nin en ileri teknolojisi ile donatılan Kuşadası Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali
Toplamda 9.3 MW kurulu güce sahip Kuşadası Santrali; güneş takip sistemi, özel izleme donanımı gibi özellikleri olan MonoPerc panelleri ile Türkiye’nin en ileri teknolojisine sahip… Santralin 4,5 MW’lik bölümü, Array Tracking System olarak adlandırılan güneş ışınlarını ideal açıyla almaya yarayan sistemle donatıldı. Sistemde panelleri taşıyan konstrüksiyon, güneşin konumuna göre doğuya 52 derece ve batıya 52 derece dönerek toplamda 104 derecelik hareket kabiliyeti ile gün boyunca dik açıyla ışın toplayabiliyor. Bu yöntemle, sabit kurulumlu sisteme göre ortalama %22’lik daha fazla elektrik üretilebiliyor. Bu fark, yaz aylarında %50 oranına kadar çıkabiliyor. Standart tracking sistemi rüzgar hızı 40-50 km / saate ulaştığında yatay konuma geçerken array tracking sistemi 140 km / saatlik rüzgara kadar çalışmaya devam ediyor. Arazi kontürü ve şekline en uygun takip sistemi olan array tracking sistemi, 15 derecelik eğimde bile kolay kurulum imkanı sağlıyor. 110 dönüm arazi üzerine kurulan ve toplam 12 parselden oluşan santralde yıllık 15.7 GWh elektrik üretimi gerçekleşecek. Bu rakam yaklaşık 5.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.