USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

20 Ocak 2023 13:22

Socar Türkiye, müşterilerin enerji çözüm partneri olmak için var gücüyle çalışıyor

Bursagaz ve Kayserigaz markalarıyla verilen doğal gaz dağıtım hizmetinin yanı sıra, Socar markasıyla doğal gaz ve elektrik tedarik, ticaret ve toptan satış hizmeti veren Socar Türkiye, son yıllarda odağını özellikle 'verimli yönetim ve yatırım' konularına yöneltti. Socar Türkiye Doğal Gaz İş Birimi Başkanı Fuad İbrahimov, şirketin 2022 çalışmalarını ve gelecek hedeflerini Platin okuyucularıyla paylaştı.

Socar Türkiye, müşterilerin enerji çözüm partneri olmak için var gücüyle çalışıyor

Kayserigaz ve Bursagaz şirketlerinin çoğunluk hisselerinin 2019 yılında satın alan SOCAR Türkiye, odağını özellikle 'verimli yönetim ve yatırım' konularına yöneltti. "Birlikteyiz, Güçlüyüz" mottosuna uygun olarak iş yönetiminde optimizasyon ve sürdürülebilirlik için entegre ve teknoloji odaklı bir yönetim modeline geçiş yapan şirket, köklü doğal gaz dağıtım şirketleri olan Bursagaz ve Kayserigaz'daki tüm çalışanların tecrübelerini birbirlerine aktarabileceği, farklı bakış açıları ile iş yapış şekillerinde farklılık fırsatı oluşturabileceği bir ortam yarattı. SOCAR Türkiye, gerek yeni iş modeli gerekse teknolojik destekler ile daha da verimli sonuçları ilk günden elde etmeye başladı.

"BURSAGAZ'IN ABONE SAYISINI 1.2 MİLYONA TAŞIDIK"

* SOCAR Türkiye'nin son yıllarda özellikle ticaret, tedarik ve gaz dağıtım başlıklarında önemli bir atılım yaptığını görüyoruz. Gelişmeleri sizden alabilir miyiz?

Bir yandan verimli yönetim üzerine bu çalışmaları yürütürken, diğer yandan doğal gaz dağıtım yatırımlarını hızlandırmak üzere birçok adım attık. Türkiye'nin dördüncü en çok nüfusa sahip ili olan Bursa'da şehrin rutin yatırım ihtiyacının yanı sıra, dağ ilçeleri olarak adlandırılan Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerini doğal gaz konforu ile buluşturduk ve böylelikle lisans alanımızda bulunan 11 ilçenin tamamında doğal gazı kullanıma sunmuş olduk. Yine bu dönemde ülkemizin kış turizminde marka olan ve şehir merkezinden 2.400 metre daha yüksekte olan Uludağ'a da doğal gazı ulaştırdık. Bursagaz'ın 2019 yılında SOCAR Türkiye bünyesine katıldığı zamandan bu yana yaklaşık 1.000 km yatırım yaparken, 158.000 ek abone ile abone sayımızı yaklaşık 1.2 milyona taşıdık.

İç Anadolu Bölgesi'nin sanayi lokomotifi şehri olan Kayseri'de ise bir yandan şehrin büyümesi sonucu ihtiyaç duyulan yatırımları gerçekleştirirken, diğer yandan da Tomarza ilçesine doğal gaz ulaştırarak ildeki 16 ilçenin 10 tanesini doğal gaz konforu ile buluşturmuş olduk. 2022 yılında başlayan yeni tarife dönemi öncesinde ise kalan 6 ilçenin doğal gaz yatırım planlamasını yaptık ve söz konusu ilçeleri lisansımıza dahil ettik. 2022 yılı için planladığımız Sarıoğlan ve Akkışla ilçelerinin yatırımlarını ise neredeyse tamamlamış durumdayız. Şehrin yatırım ihtiyacının fazlalığının da etkisi ile devir sonrasında günümüze kadar yapmış olduğumuz 1.350 km hat yatırımı ile toplam hat uzunluğumuzu 6.200 km'ye ulaştırırken, diğer yandan da bu süre zarfında alınan 180.000 ek abone ile abone sayımızı 625.000'e taşıdık.

KAYSERİ'DE 16 İLÇEDE DOĞAL GAZ ARZINI SAĞLAYACAK

* Bursa ve Kayseri'de bundan sonra neler yapacaksınız? Yatırım planlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Hem Kayseri, hem Bursa ülkemizin önemli sanayi merkezlerinden ve bundan dolayı da oldukça rağbet gören ve göç alan şehirler. Bu nedenle sürekli yeni yatırım ihtiyacı bulunuyor. Biz de içinde bulunduğumuz 2022-2026 tarife dönemi içinde Bursa'da şehrin ek yatırım ihtiyaçlarını karşılayacak ve şehirde bulunan yüksek basınçlı doğal gaz şebekemizi bir yandan minimize ederken, diğer yandan arz güvenliğini artıracak yatırım planlamaları yaptık. Bu bağlamda yaklaşık 1.000 km yeni hat yatırımı ve yüksek kapasiteli yeni bir şehir giriş istasyonu yatırımı planlamaktayız. Kayseri'de ise 2024 yılı sonuna kadar hem ilde hem de lisans alanımız dahilinde bulunan 16 ilçenin tamamının doğal gaz arzını sağlayacak şekilde yatırım planımızı yaptık. Bununla beraber, hali hazırda doğal gaz kullanan ilçelerin ek yatırım ihtiyacı ve doğal gaz arz güvenliğini artırmak amacıyla yeni şehir giriş istasyonları kurmayı planladık. Bu dönemde yaklaşık 2.300 km yeni hat yatırımı ile hat uzunluğumuzu 8.000 km'ye çıkarmayı ve 5 adet yeni şehir giriş istasyonu yatırımı planlıyoruz. 2019 yılındaki devir sonrası yönetim stratejileri hakkında yaptığımız atılımların karşılık bulduğunu hem iş sonuçlarımız hem de tarifelerimizde görüyoruz. Önümüzdeki süreçte de atılımlarımıza devam etmeyi, süreçlerimizi dijitalleştirerek iş sürekliliği ve verimliliğimizi daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz.

"SPOT GAZ İTHALATI GERÇEKLEŞTİREREK PORTFÖYÜMÜZ İÇİN OPTİMİZASYON SAĞLADIK"

* Doğal gaz ithalatı ve ticaretinde önümüzdeki dönem için beklentileriniz neler? Nasıl bir gelecek stratejiniz var?

SOCAR Türkiye olarak hem dağıtım şirketlerimiz hem de Aliağa'daki Petkim ve STAR Rafineri endüstriyel tesislerimizle büyük bir tüketiciyiz. Enerji piyasasının tecrübe ettiği bu zorlu dönemde özellikle grup şirketlerimizin doğal gaz tedarikini ve arz güvenliğini aksamaya uğratmadan sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi en büyük önceliklerimiz arasında yer alıyor. SOCAR Türkiye olarak Azerbaycan doğal gazına erişimimiz bizler için oldukça büyük önem taşıyor. Yakın zamanda spot gaz ithalatı gerçekleştirerek hem Azerbaycan hem Türkiye portföyümüz için optimizasyon sağladık. Önceliklerimiz arasında bu faydaların artırılması bulunuyor.

Azerbaycan gazı ile sınırlı kalmaksızın, alternatif kaynaklar ve Türkiye'de üretilen doğal gazı portföyümüze alarak kaynaklarımızı çeşitlendirme imkanlarımız var. Piyasadaki dinamikleri takip ederek doğru pozisyon almak ve stratejilerimizi doğru tayin etmek en büyük odak noktalarımızdan. Gelecek stratejilerimizde piyasa dinamiklerinin el verdiği şekilde 'business to business' (B2B) müşterilerimizi portföyümüze katmak, enerji çözüm ortağı olarak son tüketici faydasını göz önünde bulundurmak da yer alıyor.

* Elektrik ticareti ve toptan satış alanındaki faaliyetleriniz ve hedeflerinizden de bahsedebilir misiniz?

SOCAR Türkiye olarak müşterilerimizin sadece elektrik ihtiyacını karşılamak değil, onların bir enerji çözüm partneri olmak vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu yıl 400 MW büyüklüklere çıkan bir elektrik son tüketici portföy hacmimiz oldu. Yıllardır portföyümüzde bulunan müşterilerimizle beraber grup şirketlerimizin de elektrik tedarikini sağlamaktayız. Şirket olarak hedefimiz; sürdürülebilir ve yönetilebilir bir müşteri portföyüne sahip olarak müşterilerimize enerji ile ilgili geniş bir yelpazede ürün ve hizmet sağlamak; onların enerji çözüm ortağı olmak.

Sunduğumuz çözüm ortaklığı ise gaz ve elektrik tedarikinin yanı sıra müşteri ihtiyacına odaklı çalışılarak geliştirilmiş gaz elektrik ürünleri, sürdürülebilir ürünler, yeşil enerji, çatı tipi solar paneli hizmetleri gibi geniş bir yelpazeden oluşuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR