USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

19 Temmuz 2021 16:00

Rüzgar enerjisinde Türkiye'ye liderlik ediyor

Tüm kurulu gücü yüzde 100 yenilenebilir enerji tesislerinden oluşan bir enerji şirketi olan Borusan EnBW Enerji, her yatırımı ve her tesisinin üretimiyle dünyanın ve Türkiye'nin sürdürülebilirliğine doğrudan güçlü bir katkı sağlıyor

Rüzgar enerjisinde Türkiye'ye liderlik ediyor

Borusan EnBW Enerji'nin toplam kurulu gücü 720 MW'a ulaşmış durumda. 2021 yılı üretimlerinin, yüzde 40 artış ile 2.1 TWh olacağını dile getiren Borusan EnBW Genel Müdürü Enis Amasyalı, bu kapsamda 661 MW'lık rüzgar kurulu gücüyle, rüzgar enerjisinde Türkiye'de lider konuma geldiklerini, bu gücün de Türkiye'nin rüzgar kurulu gücünün yaklaşık yüzde 7,2'sini oluşturduğunu ifade ediyor.

* 2021 yılı şirketiniz için nasıl devam ediyor?

Yıla oldukça hızlı başladık. Bir taraftan, geçtiğimiz yıldan devam etmekte olan Kıyıköy RES tesisimizin kapasite artışı ve Saros RES projemizin devreye alınmasına yönelik çalışmalarımıza yoğunlaştık. Kıyıköy RES tesisimiz kapasite artışıyla, 100 MW'lık kurulu güç ile Şubat 2021'de tam kapasite üretime geçti. 138 MW kapasitesi olan Saros RES tesisimizin de çok büyük bir kısmını devreye aldık. 2020 yılında toplam 1.5 TWh enerji üretimi gerçekleştirirken, devreye alınan ilave kurulu gücümüz 131 MW oldu. Şu an için, mevcut Balabanlı RES tesisimizin kapasite artışı projesi ve Pelit RES projelerimiz ile hibrit güneş enerji santralinin geliştirme, karbon sertifikası satış çalışmalarımız sürüyor. Diğer yandan depolama ve yeni yeşil iş modelleri üzerinde çalışıyoruz. Yeşil Enerji Tedarik Anlaşmaları'yla uzun dönemli iş birliği fırsatlarını değerlendiriyoruz.

* Koronavirüs dönemi operasyonlarınızı etkiledi mi?

Geçtiğimiz yıl pandeminin gölgesi altında da olsa çalışmalarımıza hızla devam ettik ve Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına büyük bir katkı sağlayacak iki büyük rüzgar yatırımımızı devreye almak için çalışmalarımıza hız verdik. Kıyıköy RES kapasite artışı ve Saros RES yatırımlarımızın şantiye çalışmaları, erken dönemde hızla almaya başladığımız ve çalışanlarımızın üst seviyede uyguladığı tedbirlerle, ara verilmeden sürdü ve tesislerimizi devreye aldık.

* Temiz enerji alanına ne kadarlık bir yatırımınız söz konusu?

Sadece geçtiğimiz yıl bu yatırımlarımız sonucu hayata geçen tesislerimizin üretimleriyle yıllık 600 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılayarak yıllık 783 bin ton CO2 salımını engelledik. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın ve verimli kullanımı için her geçen gün daha fazla sorumluluk alıyoruz. Borusan EnBW Enerji olarak Türkiye'nin yenilenebilir ve temiz enerji talebini karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu alanda yaptığımız yatırımların toplam tutarı 1 milyar doların üzerinde gerçekleşti.

EN ÇOK OKUNANLAR