USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

14 Ekim 2022 13:21

Metrobüs rüzgârı enerjiye döndü

Kerem Deveci'nin kurduğu akıllı rüzgâr türbini olan Enlil, hem doğal hem de yoldan geçen araçların oluşturduğu rüzgardan elde edilen enerjiyi toplayarak yenilenebilir enerji alternatifi sunuyor.

Metrobüs rüzgârı enerjiye döndü

Sürdürülebilir enerji alanında dikkat çeken girişimlerden biri de İstanbul trafiğini temiz enerjiye dönüştüren Enlil Dikey Eksenli Rüzgar Türbini. İstanbul teknik Üniversitesi (İTÜ) araştırma görevlileriyle ile Devecitech isimli start-up'ın beraber hayata geçirdiği proje ile İstanbul caddelerinde, özellikle de E-5 otoyolu üzerinden geçen araçların açığa çıkardığı rüzgardan ve bu silindirlerin üzerindeki güneş panellerinden elektrik elde ediliyor. Proje fikrinin üniversite yıllarında aklına geldiğini anlatan Devecitech CEO'su Kerem Deveci, "Evim Fenerbahçe'deydi ve metrobüsle Yenibosna'ya gidiyordum. Yol 1.5 saat sürüyordu. Çok vaktim vardı. Düşünmeye de çok fırsatım oluyordu. Bir gün metrobüsle giderken bir tahliye kapakçıklarının hareket ettiğini gördüm ve 'Ben bu rüzgârı kullanırım dedim' diyerek başlıyor söze.

ŞEHRİN KONFOR VE GÜVENLİĞİNE KATKI

İşe bir patent dosyasının yazılımını öğrenerek başlayan Deveci, daha sonra üretime karar verdiği sırada; yakın çevresindekilerin 'start-up işine girme' engeliyle karşılaşmış ve eleştirilere kulak asmamış. Deveci, şehrin dinamiklerini kullanarak karayollarını yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürmeyi amaçlıyor. Bunu yaparken de üzerinde bulunan sensörler ve akıllı platform sayesinde şehrin konforunu arttırmayı hedefleyen Deveci, "Karayolları, Metrobüs vb. ulaşım hatları, yüksek katlı konutlar dahil şehrin tüm imkanlarını kullanmayı planladık. Yerleştirdiğimiz solar panel destekli, hibrit dikey eksenli rüzgâr türbiniyle hem taşıtların oluşturduğu hem de doğal rüzgârları kullanarak enerji üretiyoruz. Aynı zamanda sensörler ve nesnelerin internet (IoT) platformuyla şehir içi sıcaklık, nem, rüzgâr, CO2 ölçümü yapabiliyoruz. Yapılan ölçümler ile karbon ayak izi haritasını çıkartıp şehrin konforunu sağlarken, deprem izleme istasyonu ile de olası İstanbul depreminin tahminlerine bilgi sağlayarak şehrin güvenliğine de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz" diyor.

Kerem Deveci, daha verimli olan bir tasarım için baykuş kanatlarından esinlendiklerini söylüyor.

Enlil, tek bir dikey türbinden 2 eve yetecek kadar elektrik üretebiliyor.

(Devecitech CEO'su Kerem Deveci)

DÜNYA ÇAPINDA MİLLİ DEĞER HEDEFİ

Bu projeye başlarken amaçlarının; enerji ve teknoloji alanında Türkiye'de uygulanmamış yöntemler ve sistemler geliştiren bir şirket kurmak olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Daha sonraki aşamada ise üretim planlarımız içerisinde olan sistemlerimizi hayata geçirip ses getiren ve herkes tarafından benimsenip kabul gören, ülke çıkarlarını gözeten bir katma değer oluşturmak. Bu şirketi ileriki aşamalarda yerel olmaktan çıkarıp global çapta faaliyet gösteren ve yeni teknolojik yatırımlar ile dünya çapında milli bir değer yaratmak istiyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR