USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

07 Temmuz 2022 20:00

Tüpraş'tan havacılık için ilk biyoyakıt

Sürdürülebilir havacılık yakıtı üretmeye hazırlanan Tüpraş, teknoloji şirketi Honeywell ile lisans anlaşması imzaladı. Günde 8 bin 300 varil atık hammadde, biyoyakıta dönüşecek.

Tüpraş'tan havacılık için ilk biyoyakıt

Sürdürülebilirlik planları kapsamında 2050 karbon nötr olma hedefini açıklayan Tüpraş, bu yoldaki yatırımlarına tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda sürdürülebilir havacılık yakıtı üretmeye hazırlanan şirket, UOP Ecofining™ teknolojisinin kullanımı için dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Honeywell ile lisans anlaşması imzalayarak biyoyakıt üretimi için düğmeye bastı. Kurulması planlanan Ecofining tesisi sayesinde; Tüpraş, günde yaklaşık 8 bin 300 varil atık hammaddeyi sürdürülebilir havacılık yakıtına (SAF), yenilenebilir dizele ve diğer ürünlere dönüştürmeyi planlıyor.

YÜKSEK VERİMLİLİK

Tüpraş, Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında gelecekteki dört iş odağından biri olan 'biyoyakıtlar' alanına yönelik olarak, İzmir rafinerisinde atık bitkisel ve hayvansal yağlardan biyoyakıt üretmek için harekete geçti. Sürdürülebilirlik vizyonunu, havacılık sektöründeki çevreci yakıt üretimiyle üst seviyelere taşımaya devam eden Tüpraş, atık hammaddelerden biyoyakıt üretebilen Honeywell UOP Ecofining prosesiyle yüksek verimlilik sağlayan bir çözümü hayata geçirecek. Tüpraş Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Kemaloğlu, şunları söyledi:

YENİ KAYNAKLAR

"Yatırımlarımızın büyük bir kısmını sürdürülebilir havacılık yakıtları, yeşil hidrojen ve sıfır karbonlu elektrik gibi yeni enerji kaynaklarına ayıracağız. Hava taşımacılığında biyoyakıtların sektörün karbonsuzlaşmasında önemli rolü olmasını bekliyoruz."

2035'TE KAPASİTE ÜÇE KATLANACAK

Serdar Kemaloğlu, şöyle devam etti: "Yatırımlarımızla 2030'da 400 bin ton biyoyakıt hammaddesi işlemeyi öngörüyor, 2035 sonrası dönemde ise sürdürülebilir havacılık yakıtı üretim kapasitemizi 3 katına çıkararak bu alanda da Türkiye'nin en büyük tedarikçisi olmayı planlıyoruz."

BU TEKNOLOJİ TÜRKİYE'DE İLK KEZ KULLANILIYOR

Honeywell Türkiye, İsrail ve Orta Asya Başkanı Uygar Doyuran ise, projenin Türkiye'de ilk olması bakımından önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Atık hammaddelerden elde edilen biyoyakıtlar, rafinaj sektörü için karbon ayak izini azaltmada ve mevzuata uyum sağlamada önemli rol oynayacak. Petrol bazlı dizel ve jet yakıtlarıyla büyük ölçüde benzer özelliklere sahip yenilenebilir yakıtlar, motorda değişiklikler yapılmasına gerek olmadan ikame yakıt olarak belirli oranlarda mevcut sistemlerde kullanılabiliyor."

EN ÇOK OKUNANLAR