USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

12 Haziran 2021 15:57

Hangi ülke, kişi başına ne kadar güneş enerjisi tüketiyor?

Tarihi çok eski dönemlere dayanan güneş enerjisine yalnızca yakın zamanda yenilenebilir bir güç kaynağı olarak güvenmeye başladık. Öyleyse, güneş enerjisi kullanımının uzun tarihi, eski uygarlıkların yaz aylarında aşırı ısıyı azaltırken, kışın güneşin sıcaklığını daha fazla kullanacak konutlar tasarlamak için güneş mimarisinden yararlandığı M.Ö. 4 bin yılına kadar uzanıyor. İşte, günümüzde bu enerjinin kullanımında öne çıkan ülkeler…

Hangi ülke, kişi başına ne kadar güneş enerjisi tüketiyor?

Güneş enerjisi tüketimi kilovat saat (kWh) olarak ölçülür ve en son tahminlere göre Avustralya, 2019 yılında 1.764 kWh ile kişi başına en yüksek güneş enerjisi tüketimine ulaşarak bu alanda dünya lideri olmayı başardı. Tüketimin bu kadar fazla olmasının nedenleri kısaca;

· Optimum hava koşulları

· Kişi başına yüksek gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH)

· Güneş enerjisine geçişi teşvik eden vergiler

İkinci sırada yer alan Japonya, kişi başına toplam birincil enerji tüketimine kıyasla en yüksek güneş enerjisi payına (% 3,59) sahiptir. 2011'deki Fukushima nükleer felaketinden sonra, ülke 2030'a kadar yenilenebilir enerji kullanımını ikiye katlama planları yaptı.

Öte yandan, güneş enerjisi kullanımında geride kalan birçok ülke fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı olanlardır. Bunlar arasında birkaç OPEC üyesi - Irak, İran ve Venezuela - ve eski üye ülke Endonezya yer alıyor.

Fosil yakıtlara duyulan güven, bu ülkelerin dünyanın en çok yıllık 'güneş ışığı saatlerini' alan bölgelerde bulunmalarına rağmen, bu önemli güneş potansiyeli kullanmamalarının en büyük nedeni.

Türkiye güneş enerjisi kullanımı açısından kişi başına yaklaşık 324 kilovat saat (kWh) ile öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor.

KÜRESELDE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GÜNEŞ ENERJİSİ, 2019

Avustralya 1,764 kWh

ABD 815 kWh

İspanya 797 kWh

İngiltere 465 kWh

Çin 387 kWh

Portekiz 309 kWh

Hindistan 84 kWh

Yeni Zelanda 66 kWh

EN ÇOK OKUNANLAR