USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

06 Mayıs 2019 12:19

EPGİS: Eşel mobil emeğiyle geçinenleri koruyor

Akaryakıta gelen zamların bir kısmının Eşel Mobil sistemi kapsamında ÖTV’den karşılandığını ve vatandaşa yansıtılmadığına da dikkat çeken EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, milleti dolardaki oynaklıktan koruyan bu uygulamalı sendika olarak bu uygulamayı desteklediklerini belirtti.

EPGİS: Eşel mobil emeğiyle geçinenleri koruyor

21 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren Eşel Mobil sisteminin 4 Aralık 2018 tarihinde sonlandırıldığını hatırlatan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, sistemin 13 Mart tarihinde yeniden devreye alındığını ve halen devrede olduğunu kaydetti. Aktaş, Eşel Mobil sisteminin, emeği ile geçimini sağlayan kesimlerin satın alma gücünü korumayı amaçladığına, bu niteliğiyle doğru bir sosyal devlet uygulaması olduğunu vurguladı.

Fesih Aktaş, EPGİS olarak yaptıkları incelemeye göre devletin Eşel Mobil sistemiyle vatandaşı zamlardan korumak için 2018 yılında toplam 8 milyar 545 milyon TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini belirtti. Aktaş’ın verdiği bilgiye göre bu tutarın 6 milyar 472 milyon TL’lik kısmı motorinde, 1 milyar 531 milyon TL’lik kısmı ise benzinde vazgeçilen ÖTV gelirlerinden oluşuyor. Fesih Aktaş, bu yıl 13 Mart tarihinde yeniden devreye giren uygulama kapsamında bugüne kadar devletin 323 milyon TL’lik ÖTV gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini ifade etti.

“KAR MARJI HER YIL ENFLASYON ORANINDA ARTIRILMALI”

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta kâr marjlarının düşüşüne paralel olarak istasyonların zorluk içine düştüğünü belirtti.

EPDK verilerine göre Türkiye’de akaryakıt istasyonlarının günlük satışının 5 bin 372 litre olduğuna dikkat çeken Fesih Aktaş, 10 personel çalıştıran ortalama bir istasyonun günlük 7 bin 706 litrelik satış hacmine ulaşmadıkça, k âr edemediğini belirtti. Aktaş, istasyon üzerinde yük oluşturan maliyetleri şöyle anlattı: “Bayi, bu satışın yüzde 50’sini kredi kartı ile yaptığında yaklaşık aylık 16 bin lira kart komisyonu ödeyecektir. Satışın yüzde 25’inin de taşıt tanıma sistemi ile yapılması durumunda dağıtım şirketine bir ayda ödenecek komisyon tutarı da yaklaşık 7 bin 500 TL’yi bulacaktır.” Geriye, istasyonun kâr etmesini sağlayacak kazanç kalmadığına dikkat çeken Fesih Aktaş, “Şehir içi istasyon bedellerinin 20 milyon liradan başladığını düşünecek olursak, istasyonunu satıp bankaya faize koyan bir işletmeci, ortalama yüzde 20 faiz ile ayda 83 bin lira kazanacaktır. Rakamlar ortadadır, istasyon işletmeciliği bu şartlarda sürdürülemez bir iş haline gelmiştir. Devletimizin bir an önce gerekli önlemleri alması gerekmektedir” diye konuştu. EPGİS Başkanı Aktaş, sendika olarak kredi kartlı satışlarda komisyon oranının yüzde 1’in altına, taşıt tanıma sistemli satışlarda ise kuruş bazına indirilmesini talep ettiklerini belirtti. Fesih Aktaş, kâr marjlarının her yıl enflasyon oranında artırılmasının da elzem olduğunu vurguladı.

“LPG LİSANSLARI VERİLMELİ”

Fesih Aktaş, sektörün gündemindeki bir başka meselenin 2005 yılı öncesinde kurulmuş olan ve bünyesinde LPG ünitesi bulunmayan akaryakıt istasyonlarına kilometre tahdidinden dolayı verilmeyen ya da LPG bayisi olup akaryakıt lisansı alamayanların lisanslarının verilmesi olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, Meclis’te geçtiğimiz aylarda gündeme alınan ama daha sonra geri çekilen kanun teklif edilerek yeniden gündeme alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Aktaş bu adımın atılması durumunda ülkemizde başlatılan istihdam seferberliğine 8 bin yeni istihdamla katkı sağlayacaklarını vurguladı.

EN ÇOK OKUNANLAR