USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

04 Haziran 2021 15:20

Cemil Kazancı: Özbekistan'da üretime başlıyoruz

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Cemil Kazancı “2021 yılının ilk çeyreğinde Irak ve Gürcistan'a enerji ihraç eden şirketimiz, cirosunu yüzde 16 artışla 2.1 milyar TL'ye taşıdı. Aynı dönemde ana ortaklık net kârımız ise 2020'nin ilk çeyreğinde elde edilen net kârın neredeyse 3 katına ulaşırken, Aksa Enerji olarak 208 milyon TL elde ettik” dedi.

Cemil Kazancı: Özbekistan'da üretime başlıyoruz

2015 yılından bu yana yatırımlarımıza hiç ara vermedik. Pandemi dönemini de fırsata çevirerek yüksek büyüme potansiyeli olan bölgeleri radarımıza aldık. Bu doğrultuda, başta Özbekistan'daki 740 MW kurulu güce sahip doğalgaz kombine çevrim santrallerimiz olmak üzere yeni projelerimizi hayata geçirmek için aralıksız çalışıyoruz. Özbekistan'da bu yılın son çeyreği itibariyle üretime başlayacağız. Ayrıca, Kongo Cumhuriyeti'nde 50 MW'lık doğal gaz santralinin de işletmesini aldık. Kısa süre önce Libya'da bir enerji santralinin inşaat, mühendislik, tedarik ön protokolüne imza attık.

BORÇLULUK ORANI DÜŞÜYOR

Yurt içinde de özellikle yenilenebilir enerji alanında büyüme planlarımız mevcut. Pandemi nedeniyle ara verilen YEKA GES 3 ihaleleri kapsamında Bingöl'de 10 MW büyüklüğündeki güneş enerjisi santrali ihalesini de kazandık. Şirketimizin borçluluk oranını da sürdürülebilir bir şekilde düşürmeye devam ediyoruz. Yatırımlarımızı hayata geçirmeye çalıştığımız bu dönemde bile borçluluk oranımızın yükselmemesi güçlü finansal yapımızın göstergesi niteliğinde.

Sürdürülebilir büyümemize, uluslararası arenadaki yatırımlarımızla devam ediyoruz. Acil enerji ihtiyacı olan bölgeler her zaman önceliğimiz. Bu anlamda Afrika'dan Asya'ya ve Latin Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyada yeni yatırım fırsatları gündemimizde bulunuyor. Hatırlanacağı üzere Afrika kıtasında da Gana, Mali ve Madagaskar'dan sonra Kongo Cumhuriyeti'nde de faaliyet göstermeye başlayacağını duyurmuştuk. Kongo'nun Pointe-Noire şehrinde bulunan 50 MW'lık kurulu güce sahip doğal gaz çevrim santralinin 30 yıl süreyle işletme hakkının alınmasına yönelik imtiyaz sözleşmesi imzalamıştık. Anlaşma kapsamında var olan santralde Aksa Enerji tarafından 50 MW'lık kapasite artışı yapılarak santralin kurulu gücünü 100 MW'a ulaştıracağız.

EN ÇOK OKUNANLAR