USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

20 Ocak 2023 11:22

Bakan Dönmez açıkladı: Modüler nükleer reaktör gündemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin gündeminde nükleer santrallerin yanı sıra modüler reaktörlerin de olduğunu ifade etti.

Bakan Dönmez açıkladı: Modüler nükleer reaktör gündemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün Ankara'da 'Türkiye Ulusal Enerji Planı' ile 'Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası'nı kamuoyuyla paylaştı.

Akşam'da yer alan habere göre, nükleer santral konusunda yeni müjdeler veren Dönmez, "Konvansiyonel nükleer santrallerin yanı sıra SMR adıyla bilinen küçük ve orta ölçekli modüler reaktörler de artık gündemimizde. İnşallah inşası süren ve planladığımız nükleer santrallerimizin yanı sıra SMR'ları da enerji portföyümüze ekleyeceğiz" dedi.

Bakan Dönmez, 2035 yılında nükleer enerjiden üretilen elektriğin toplam üretimin yüzde 11,1'ine ulaşacağını belirtti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na göre, küçük modüler reaktörler yani kısaca SMR'ler, geleneksel nükleer güç reaktörlerinin üretim kapasitesinin yaklaşık üçte biri olan ünite başına 300 megavata kadar güç kapasitesine sahip gelişmiş nükleer reaktörler olarak sınıflandırılıyor. Türkiye'nin doğalgaz merkezi olma hedefiyle önemli adımlar attığını belirten Bakan Dönmez, bu kapsamda, yoğun bir enerji diplomasisi yürüttüklerini söyledi. Dönmez, "2'si FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) olan toplam 4 sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisimizin sayısını Saros'ta devreye alacağımız yeni FSRU ile 5'e çıkaracağız. Saros FSRU gemimiz yolda, inşallah çok kısa süre içinde karasularımızda olacak" dedi.

HİDROJEN İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

2030 yılından başlayarak 2053 sonuna kadar hidrojenin doğalgaza karışım oranınını yüzde 12'ye, sentetik metanın karışım oranını ise yüzde 30'a çıkartmayı hedeflediklerini belirten Bakan Dönmez, "Türkiye'de ilk defa doğalgaz ile yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojenin yüzde 20'ye kadar karıştırılarak şebeke ve iç tesisatlarda kullanılmasının testleri yapıldı ve başarıyla sonuçlandı. Şu güzel haberi de vermek isterim. Bu çalışmalar sadece evsel kullanımla sınırlı kalmayacak. Aynı mühendislik ekibi hidrojenin sanayide kullanımına yönelik araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına da devam ediyor. İnşallah oradan da güzel neticeler almayı ümit ediyoruz" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR