USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

12 Nisan 2024 10:31

MESA, inşaat projelerinde 2 milyon metrekareye ulaştı

İnşaat projeleri alanında 2023'te 2 milyon m2'ye ulaşan MESA Holding, yüzde 120 büyüyerek 11.5 milyon dolarlık ihracata imza attı. Yurt dışı şantiyelerinde toplam iş hacmini ise 600 milyon dolara çıkaran holding, konut dışındaki alanlarda da büyüyerek 2024 sonunda 15 milyar TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.

MESA, inşaat projelerinde 2 milyon metrekareye ulaştı

55 yıllık geçmişiyle 12 milyon m2'den fazla alanda 135 binden fazla konut üreten MESA, ana temasını tasarım, sürdürülebilirlik, sanat, kalite, inovasyon, çeşitlilik ve verimlilik olarak belirledi. Bu yıl Yeşilyaka Bahçe, Kemerburgaz Projesi, Ömerli ve Resneli projelerini hayata geçirmeyi planlayan şirket, projelerini ana hedefleri doğrultusunda yüksek kalite standardıyla ve zamanında tamamlamaya odaklanıyor. Üretim ve sanayi alanında yeni bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu ile gayrimenkul ve üretim alanındaki büyüme hikayelerini ve 2024 yılı hedeflerini konuştuk.

* MESA'nın inşaat dışındaki faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Tarım alanında üniversitelerle yaptığımız iş birlikleri meyvelerini vermeye başlayacak. Ayrıca termal enerjiye sahip iki bölgede sera yatırımı için yer temini ve yatırım desteği sağlayarak fiziki yapıların çalışmalarını başlatmayı planladık. Üretim ve sanayi alanında yeni bir yatırım gerçekleştirdik. Mesa Las şirketi için Afyonkarahisar Emirdağ'da 90 bin metrekarelik bir fabrika alanı için imza attık. Başlangıçta 100 milyon dolar, toplamda ise 300 milyon dolarlık bir yatırım gerektirecek bu süreci başlattık. MESA İmalat, 2023'te fabrika üretim rekoru kırarak tünel kalıp üretimini 3 katına, tünel-konvansiyonel ortalamasını ise 2 katına çıkardı. Ciromuz 2023 sonunda 1.2 milyar TL'ye ulaşarak, geçen yıla göre yaklaşık üç kat artış gösterdi.

YURT DIŞI ŞANTİYELERİNDE TOPLAM 600 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİ

* Gayrimenkul-inşaat alanında büyüme hikayenizi anlatır mısınız? 2023 yılı performansınızı değerlendirir misiniz? 2024 yılı ve sonrası için hedefleriniz nedir?

MESA Holding, tüm güçlüklere rağmen 55 yıllık deneyimi, güçlü marka algısı, farklı sektörlerdeki ve ülkelerdeki firmaları, finansal itibarı ve yetişmiş insan kaynağı ile 2023'ü büyüyerek tamamladı. İnşaat projeleri alanında 2 milyon m2'ye ulaştık ve büyüme yüzde 120 olarak gerçekleşirken ihracatımız 11.5 milyon dolar oldu, 22 ülkeye ihracat yaptık. Bunun yanında yurt dışı şantiyelerimizde toplam iş hacmimiz 600 milyon dolar oldu. Hedefimiz, konut dışındaki alanlarda da büyüyerek 2024 sonunda 15 milyar TL ciroya ulaşmak. 2024 yılında yurt içinde ana faaliyet alanımız olan gayrimenkul sektöründe, Yeşilyaka Bahçe, Kemerburgaz Projesi, Ömerli ve Resneli projelerine odaklanacağız. Ayrıca, Yeşilyaka Su, Tema İstanbul 2, MESA Panorama, Mesa Urla Kekliktepe, MESA Bodrum Demirbükü ve Park Mozaik Su projelerimizin satışları ile taahhüt projemiz olan Çınarköy projesinde de çalışmalarımız sürüyor. Kent Etiler projesi için ön satışlarımız devam ediyor, lansmanını nisan ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Tema İstanbul projesinde ortaklarımızla birlikte inşaatını sürdürdüğümüz Temaworld alışveriş merkezi ile Marriott rezidans otel binalarımızı da 2024 ortasında açmayı hedefledik. 2024 yılında da müşteri memnuniyeti ve kaliteyi ön planda tutarak misyonumuza sadık kalacak ve ekonomiye ve gayrimenkul sektörüne katma değer yaratmayı sürdüreceğiz. Hedefimiz, sektör çeşitliliğimizi korumak, ihracat odaklı yapıyı güçlendirmek ve istihdamı artırmak.

YENİ PAZARLARLA YURT DIŞI CİROSUNU ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

* Holding olarak yurt dışında hangi yatırımlara ve projelere imza attınız? Bu yatırımların kazanımlarından bahseder misiniz?

Rusya, Irak ve Özbekistan'da devam eden projelerimizi MESA kalite standartlarına uygun ve zamanında teslim ederek güçlü MESA marka algısını yurt dışında da sağlamak en büyük hedefimiz. Libya'da savaş dolayısı ile durdurduğumuz bazı projelere yeniden başladık. 2024'te Azerbaycan, Arnavutluk ve Sırbistan gibi yeni pazarlara yönelik en az 5 yeni proje geliştirerek yurt dışı ciromuzu artırmayı planlıyoruz. Özellikle pazarın çok aktif olacağı Sırbistan'da yerel yatırımcılarla ortaklık kurarak yeni inşaat faaliyetlerine başlayabiliriz. Ayrıca Orta Doğu pazarıyla da ilgileniyoruz.

"MÜŞTERİ ODAKLI YAKLAŞIM VE İMALATTAKİ GÜCÜMÜZ BİZİ FARKLILAŞTIRIYOR"

* Mimaride sunduğunuz konseptin muadillerinden farkı nedir? Projelerinizde öne çıkan özellikleri sıralar mısınız?

MESA, Türkiye'nin ve inşaat sektörünün değerine değer katan, yenilikçi bir kurumsal şirket. Bizi ayrıştıran unsurların başında müşterimizi iş ortağı gibi görmemiz ve imalattaki gücümüz geliyor. MESA İmalat bugün Avrupa'nın en büyük çelik kalıp üretim tesislerinden biri haline geldi ve üretim kapasitesi ile yurt içi ve yurt dışı pazarlarda önemli bir yer edindi. Türkiye'de 'büyük proje' kavramını tünel kalıp sistemi ile 10 binlerle ifade edilebilir hale getirdi. Tünel kalıp sistemi ile inşaatların hızlanması ve standart üretimle birlikte yüksek sayıda ve hızlı üretim ihtiyacından doğan hazır mutfak, kapı, pencere gibi unsurların da Türkiye'deki ilk üretimini gerçekleştirdik. Kalıp ve iskele sistemleri bugüne kadar 5 kıtada, 55 ülkede pek çok önemli inşaat projesinde tercih edildi. Özellikle depremde hayat kurtaran tünel kalıp sistemi üretiminde MESA İmalat dünya çapında lider firma konumuna geldi. Çağdaş site yaşamı, akıllı ev, satış sonrası hizmetler, ilk AVM gibi Türkiye'de ilk kez MESA'nın başlattığı kavramların yanı sıra yan sektörlere de önemli katkılar sağladı. MESA projeleri, bulundukları bölgede referans oluşturarak kentlerin gelişimine katkı da sağlıyor. Ayrıca ilk günden bu yana savunduğumuz 'konutta satışta net metrekare' tanımıyla da sektörde öncülük ediyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR