USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

07 Kasım 2018 11:21

Konutta stokları eritme paketinin detayları belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğü konut sektöründeki stokların eritilmesine yönelik çalışmanın çerçevesi netleşmeye başladı. Sektörün çatı kuruluşları, GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) ve İNDER’in (İstanbul İnşaatçılar Derneği) üyelerine gönderdiği bilgilendirme mektubunda, 7 Kasım saat 12.00'a kadar firmaların ellerindeki stokları Emlak Konut ve GYODER'e bildirmeleri istendi

Konutta stokları eritme paketinin detayları belli oldu

Üyelere geçilen bilgilendirmede; gelir gider dengesi bozulmuş, bankalar ile sıkıntıya girmiş, takipte olan veya konkordato ilan etmiş firmalara, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Bankalar Birliği Genel Müdürlüğü planlamasında görevlendirilen Emlak Konut GYO tarafından destek planlandığının altı çizildi.

PLANLANAN DESTEK PAKETİNDE NELER VAR?      

Sektör temsilcilerine geçilen bilgilendirme notunda, planlanan destek paketinin çerçevesi ise şöyle çizildi:

-Programa öncelikle gelir dengesi bozulmuş, bankalar ile sıkıntıya girmiş, bankalar nezdinde takipte olan ve ya konkordato ilan etmiş firmalar ile bana kredi borçlarını azaltmak ya da kapatmak isteyen firmalar katılabilir.

ORTA SEGMENTTEKİ KONUTLAR ÖNCELİKLİ

-Öncelikle elinde iskanı alınış orta segmentte konut stoku bulunan firmalar katılabilir. Konutun yanında ofis ve iş yeri firmalar, dilerse bu malları ikinci bir liste ile sunabilirler.

GELİRİN % 70'İ İLE FİRMALARIN BANKA BORÇLARI ÖDENECEK

-Emlak Konut verilen bu listelerdeki gayrimenkulleri kendi ekspertizlerine değerletip, iskontolu bir bedelden karşılıklı rıza ile satın alacak. Satın alınan bedelin yüzde 70'lik kısmı o firmaların banka borçlarının ödenmesinde kullanılacak. Yüzde 30'luk kısım ise firmalara verilerek kendi işlerinde kullanılması sağlanacak.

-Kamu bankaları dışındaki bankalara olan borçların kapatılmasındaki görüşmelerde bu programa katılan firmalara destek olunacak.  

DURBAKAYIM: GÖREVLENDİRME BAKANLIK TARAFINDAN YAPILACAK

GYODER'in üyelerine geçtiği bilgilendirme metninde bu bilgiler yer alırken, Bloomberg HT canlı yayına telefon ile bağlanan İNDER Başkanı Nazmi Durbakyım ise yazılı bilgilendirmede gayrimenkulleri satın alacağı belirtilen Emlak Konut GYO kısmına farklı bir yakşımda bulundu. Durbakyım, söz konusu paketin tamamen Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın kontrolünde olduğunduğunu, Emlak Konut'un adının geçmesine rağmen bütün görevlendirmenin Bakanlık tarafından yapılacağının altını çizdi.

Bloomberg HT/Ceren Dilekçi 

EN ÇOK OKUNANLAR