USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

08 Nisan 2023 12:40

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisinde üretim başladı: Yıllık hedef 1000 ton

Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde faaliyete geçti. Türkiye; Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi ile dünya bor liderliğini perçinledi.

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisinde üretim başladı: Yıllık hedef 1000 ton

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin katma değerini, 'cevherden mücevhere' anlayışıyla 300 kat artıracak tesisin açılışı vesilesiyle bir arada olunduğunu belirterek, "Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi, bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın da sayılı işletmelerinden biri olacaktır" dedi. Bor karbürün, sıcaklık ve mekanik dayanıklılığı itibarıyla birçok farklı endüstriyel uygulamalarda aranan ve tercih edilen bir ürün olduğunu vurgulayan Erdoğan, bor karbürün özellikle zırh, aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi, nükleer tesislerde nötron tutucu gibi uygulama alanlarıyla savunma sanayisinin vazgeçilmezi olduğuna dikkati çekti.

5 BİN TON KAPASİTELİ YENİ BİR BOR KARBÜR TESİSİ DE KURULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin Türkiye'ye sağladığı stratejik katkı hakkında ise şu açıklamada bulundu: "Geçmişte bu tür ürünlerin stratejik önemi dikkate alınmayıp sadece fiyat unsurlarıyla dışarıdan tedariki yoluna gidildiği için kriz dönemlerinde ciddi sıkıntılar yaşadık. Savunma sanayimizin ihtiyaçları başta olmak üzere kritik her üründe maruz kaldığımız gizli açık ambargoların ülkemize yaşattığı vakit ve hamle kayıplarını gayet iyi biliyorsunuz. Bunun için artık her alanda önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak, onunla birlikte dünya pazarlarında pay sahibi olmamıza katkı sağlayacak yatırımların tamamını destekliyoruz. Sadece Eti Maden bünyesinde yürütülen çalışmalar bile başlı başına birer başarı hikayesidir. Bor karbür yanında sıvı karbürden lityum üretimi konusunda da yakında somut adımlar atılacaktır. Aynı şekilde temeli atılan, çeliğin dayanıklılığını artırma başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan ferrobor tesisimiz de bu sene içinde hizmete girecektir." Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bandırma Bor Karbür Tesisi'nden elde edilecek tecrübeyle Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisinin daha kurulacağının da müjdesini verdi.

(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan)

TÜRKİYE LİDER KONUMDA

Türkiye, bor kaynağında dünyanın en zengin ülkesi konumunda yer alıyor. Dünya bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 73'ü Türkiye'de bulunuyor. Bu alanda Türkiye'den sonra ikinci sırada yüzde 7'nin üzerinde pay ile Rusya bulunurken üçüncü sırada yüzde 6'lık pay ile ABD yer alıyor. Halihazırda 100'den fazla ülkeye bor ihracatı gerçekleştiren Türkiye, dünya bor ihracatında da pazar payının yüzde 63'lük bölümüne sahip durumda.

BOR KARBÜR STRATEJİK ÜRÜNLERDE KULLANILIYOR

Borik asit ve bir miktar karbon kaynağının 2 bin 400 derecede gerçekleşen tepkimesiyle ortaya çıkan bor karbür, yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sıcaklığa dayanıklı elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi olarak kabul ediliyor. Bor bileşiklerinin kullanıldığı stratejik sektörler arasında savunma sanayii, otomotiv, uzay ve havacılık, elektronik, nükleer endüstri yer alıyor. Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi yatırımıyla Türkiye, stratejik sektörlerde dışa bağımlılığı azaltma anlamında önemli bir adım attı. Bor karbürü, özellikle ülkemizin gurur kaynağı savunma sanayiine önemli katkılar sağlayacak. Bor karbürünün kullanıldığı bazı stratejik ürünler arasında şunlar bulunuyor: Zırhlı araçlar, çelik yelek, nükleer reaktör kontrol çubukları, roket yakıtı, helikopter pervanesi.

YILDA 1000 TON ÜRETİM HEDEFİ

Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi hakkında bilgiler veren Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer, "Bandırma; bizim normal, klasik borik asit dediğimiz ürünleri de ürettiğimiz bir yer. Bu tesislerde görmüş olduğunuz tonu 120-150 dolar olan bor cevherini borik aside çeviriyoruz. Katma değerini bire yedi, bire sekizlere getiriyoruz ve 1100-1200 dolarlara çıkıyoruz" şeklinde konuştu. Bor karbür tesisinde yılda 1000 ton üretim gerçekleştireceklerini belirten Keleşer, "Bu 1000 tonluk üretim ile zırh, kumlama nozulu, roket nozulu, takım tezgah ucu yapılacak. Dünyada yaklaşık bu pazarın 60 milyar dolar olduğunu düşünün ve biz o sektöre girmiş olacağız. Dünyanın klasik bor ürünleri ihtiyacı 4 milyon ton ve sektör iki milyar dolarlık bir pazara sahip. 2022 yılında Eti Maden bu pazardan 2.674 milyon ton bor satışı yaparak toplam pazardan yaklaşık 1.321 milyar dolar aldı. Böylece yüzde 63 pazar payına sahip olduk. Ama bor karbür farklı sektörlerde 60 milyar dolarlık bir pazara hakim. Türkiye bu nedenle çok önemli bir pazara açılıyor" açıklamasında bulundu.

EN ÇOK OKUNANLAR