USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

11 Mart 2023 12:29

Türk Kızılay'da günlük hedef 50 konteyner

Türk Kızılay tarafından Malatya'da kurulan Kızılay Sistem Yapı Fabrikası, afetten etkilenenlere barınma imkânı sağlamak için günlük en az 50 konteyner üretim hedefiyle çalışmalarını hızlandırdı.

Türk Kızılay'da günlük hedef 50 konteyner

Türk Kızılay, depremlerden zarar gören kentlerde faaliyetlerini aralıksız sürdürürken, Malatya'da kurulan Kızılay Sistem Yapı Fabrikası, depremzedeler için konteyner üretiyor. Fabrikalarının 2020'de faaliyete geçtiğini söyleyen Kızılay Sistem Yapı Genel Müdürü Üzeyir Pala, fabrikada her türlü konteyner, yaşam üniteleri, prefabrik ve hafif çelik yapılar üretildiğini belirterek, 2023'te yeni yatırımlarını faaliyete almayı planlarken depreme yakalandıklarını ifade etti.

40 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Malatya'da vagon fabrikasının bulunduğu araziyi alarak burayı 21 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en büyük afet barınma ünitesi üretim merkezi haline getiren Kızılay'ın fabrikasının açılışı geçtiğimiz ekim ayında yapılmıştı. Açılışta, üretim üssü tam tamamlandığında yatırım büyüklüğünün 40 milyon dolara ulaşacağı açıklanmıştı. Toplam 550 bin m2 büyüklüğe sahip arazide 37 bin m2 büyüklüğünde kapalı alana sahip tesise yeni bir fabrika binasının daha önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyordu.

Fabrika, çadır ve tekstil fabrikasının geleneksel olarak ürettiği afetlerde ihtiyaç olan barınma noktasındaki çadırın yanına bir sonraki aşama olan konteyner ve modüler yaşam üniteleri üretmek amacıyla kuruldu. Yerli ve milli ürünler BM, Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşlara satılıyor. Katar, İngiltere, Macaristan, Irak ve Suriye gibi ülkelere ihracat yapılıyor.

"ÜRETİMİ HIZLANDIRMAYA GAYRET EDİYORUZ"

Pala, depremde fabrikalarının hafif derecede hasar gördüğünü fakat bazı çalışanlarının evlerinin yıkıldığını ve hasar aldığını anlatarak, "Dolayısıyla aileleri de perişan olduğu için buraya gelme imkânları olmadı. İşe gelemediler ve üretim bu sebeple durdu. Hemen teyakkuza geçerek, büyük bir gayret sarf ederek öncelikle onların aileleriyle gelip barınabilecekleri ortamı oluşturduk. Fabrika içerisinde 100 çadır kurduk, çadırların elektriğini, suyunu, ısınmasını sağladık. Bu imkânları çalışanlarımız aileleriyle burayla gelip, barınsınlar, burada da çalışsınlar diye sağladık. İlk günlerde 5-10 kişi gelebiliyorken şu an 100'ü geçtik" dedi. Büyük bir felaket yaşadıklarını dile getiren Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada bize de büyük bir yük düşüyor. O baskıyı üzerimizde hissediyoruz, bu büyük bir sorumluluk. Depremin etkilerine rağmen çalışan sayımızı artırarak üretimi hızlandırmaya gayret ediyoruz. Tamamen konteyner üretelim ve sahaya gönderelime odaklandık. Burada gerekirse Türkiye'nin geri kalan her yerinden iş gücü temin ederek kapasitemizi katlamak istiyoruz. Günde minimum 50 konteyner üretecek şekilde her şeyimizi planlamak durumundayız. Bunu inşallah daha da aşacağız zaman içerisinde."

KONTEYNERLER AFAD'A TESLİM EDİLİYOR

Pala, ürettikleri konteynerleri AFAD'a temsil edeceklerini belirterek, "Elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Burada bizden beklenen gece-gündüz çalışmak. Her şeyimizi ona göre planlıyoruz ki şu hatlardan ne kadar çok çıkarabilirsek o kadar çok vatandaşımızın acısını dindirmiş olacağız" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR