USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

26 Ağustos 2015 08:59

Spekülatif talep uyandığı zaman iş çığrından çıkar!

91’inci yaşını kutlayan Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürü Adnan Bali, "Ekonomi için en olumsuz senaryonun belirsizlik olduğunu söyledi ve ekledi: 2016 öngörülebilir bir yıl olacak." Kurlarla ilgili de konuşan Bali, "Spekülatif talebi uyardığınızda aşılmayacak seviye yoktur" dedi.

Spekülatif talep uyandığı zaman iş çığrından çıkar!

CUMHURİYETİN kuruluş yıllarında, Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu vizyonla kurulan Türkiye İş Bankası 91’inci yaşını kutluyor. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yapan bankanın Genel Müdürü Adnan Bali, iç ve dış gündem özelinde bankacılık sektörünü değerlendirdi. 

İş Bankası'nın çok kısıtlı bir sermayeyle, savaştan çıkmış fakr-u zaruret içindeki ülkede ‘kalkınma ve refah’ şiarıyla yola çıktığını söyleyen Adnan Bali, “Bu gerçekten çok büyük bir başarı hikayesidir” dedi. 

ENTERESAN YILDA HEDEFE ULAŞILDI 

İş Bankası’nın bu yılın ilk yarısında gösterdiği performansı da değerlendiren Adnan Bali, “Ülke açısından çok enteresan bir yıl yaşanıyor. Her şeye rağmen temel bütün kalemlerde hedeflerimizle tutarlı sonuçlar elde ettik. İlk yarıda sektörde toplam krediler yüzde 12,8 büyüdü. İş Bankası ise kredilerdeki lider konumunu korudu ve 175 milyar lira nakdi kredi büyüklüğüne ulaştı. Bunun 128 milyar TL'lik kısmı, yani yüzde 73'ünden fazlası, nakdi ticari kredilerden oluştu. 

ÖNEMLİ OLAN BUGÜNLERDEKİ TAVIR

Bali, şube ve personel politikalarında kısa dönemli süreç değişikliklere bakarak değerlendirme yapmadıklarının altını çizdi. Kolay günlerde herkesin olumlu olduğunu ifade eden Bali, ama önemli olanın işlerin zora girdiği zaman kimin dalgakıran gibi hareket edeceği olduğuna dikkati çekti. Bali, şöyle devam etti: "Bizim kurumumuzun genetiği böyledir. Aramızda çok uzun tartışmalar yapmadan, kısa dönemli ticari fırsatçılıklar hiç gündemimize gelmeden, gereğini yaparız..” 

NE GEREKİRSE ONU YAPARIZ 

Artan terör olaylarının bankanın bölgedeki faaliyetlerini nasıl etkilediğine dair soru üzerine, Adnan Bali, “Uzun dönemli taahhüt anlayışının, bu bölge (Güneydoğu Anadolu) için de geçerli olduğunu söyledi. İçinde bulunduğumuz koşullar, güvenlik sorunları bu anlayışımızın kısa dönemde karşılığını bulmasına izin vermeyebilir. Ama biz hedefimizi korumaya ve kaldığımız yerden ne gerekiyorsa onu yapmaya devam ederiz" diye konuştu.

SANAYİCİNİN KUR ÖNLEMİ

Finansal kesimin bir açık pozisyonu olmadığını, reel kesime bakıldığında ise Mayıs 2015 itibarıyla 179 milyar dolar net döviz açığı görüldüğünü kaydeden Bali, fakat kısa vadede 7,1 milyar dolar kapalı pozisyon olduğunu söyledi. 2013 sonunda ise 3,4 milyar dolar kısa vadeli döviz pozisyon açığı olduğunu ifade eden Bali, "Demek ki aradan geçen süre içinde bu firma grupları şu veya bu şekilde o açık pozisyonları ihtiyatlı bir tutumla kapalı pozisyona dönüştürmüşler kısa vadede" dedi. 

Türk bankaları zor lokma!

Adnan Bali, sektörde yabancı çıkışına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: "Gururla söyleyebilirim ki finans piyasasının yerli aktörleri hiç kolay değildir. Rekabetten güç alırız, korkmayız, ürkmeyiz. Evet burada bir potansiyel var. Ama bu potansiyeli, hangi rekabette kimin alacağı ayrı bir konudur. O konuda da yerel oyuncularımız hiç kolay değildir."

Bu not bizim çeyizimizdir!

ADNAN Bali "20 yıldan sonra 'yatırım yapılabilir' notunu alabildik. Bunun tekrar tartışılır hale geldiğini görüyorum. Bu ülkenin reytingi çeyizidir, sandıklarda saklanmalıdır. Çünkü bu devletinden kamuya, özel sektöre ve hane halkına kadar borçlanma maliyetidir bu. Onun için reytingi korumak, çok önemli milli bir stratejidir" dedi.

FED’den bir boru döşeseniz yetmez 

Dövizdeki bütün meselenin spekülatif talebi uyarmamak olduğunun altını çizen Adnan Bali, "Spekülatif talebi uyardığınızda aşılmayacak seviye yoktur! Bu, hiç doğru bir şey değil. Ben sıklıkla şöyle derim; keskin ihtiyaç olduğunda hiçbir rezerv yetmez. Fed'den boru döşetseniz bile… Onun için beklentileri doğru yöneterek, istikrarı kazanarak spekülatif talebin oluşmasına engel olmak lazım. Bir ülkede işlem ve ihtiyaç saikiyle oluşan talep, hangi mal için oluşursa oluşsun yönetilebilir fakat spekülatif talep öyle değil" şeklinde konuştu. 

Vatandaşın riski yok 

Geçmişte hane halkı açısından döviz riski bulunduğunu  ama şimdi öyle bir risk bulunmamasının avantaj yarattığını kaydeden Bali, "Bu durum şu ana kadar bizi korudu" dedi.

2015 yılsonu hedeflerine ulaşılır

Bali, büyümeyle ilgili şu yorumu yaptı: "Hiç bu derecede sert olacağını ummadığımız bir son çeyreğe doğru gidiyoruz. Bazı öncü göstergeler çerçevesinde, yüzde 3'e yakın bir büyümenin yine de gerçekleşeceğini düşünüyoruz."

İyi ki herkes kullanamıyor

Adnan Bali, Türkiye'de döviz kredisinin mikro işletmelere veya KOBİ'lerin küçüklerine yaygınlıkla kullandırılmadığını kaydederek, "Zaten mevzuat açısından da çok daha yaygın biçimde her ölçekteki firmaya döviz kredisi kullandırma imkânı yok. İyi ki de yok" diye konuştu. 

İş'te hedef ülkeler:

İşbank Rusya'nın 10, İşbank Gürcistan'ın 2 şubesi var. İşbank AG’nin ise Almanya ve Avrupa ülkelerinde 17 şubesi bulunuyor. Ayrıca KKTC’de de 16 şubeyle en çok şubesi olan özel banka. Bali yurtdışı oyun planlarını şöyle özetledi: "Gelecek vaat eden ülkelere odaklanıyoruz. Azerbaycan süredir radarımızda. Girişte çok özel engelleri olmayan piyasalar ilgi alanımızda."

EN ÇOK OKUNANLAR