USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

30 Eylül 2020 13:04

Sinan Hamamcı: Pandemide iş dünyası dijital dönüşüme hız verdi

İş insanı Sinan Hamamcı, koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde firmaların dijital dönüşüme hız vererek, dijital yatırımlarını artırdıklarını söyledi. Hamamcı, "Pandemide dijitalleşmenin önemi daha iyi anlaşıldı" diyerek, pandeminin, dijital dönüşüm bakımından iş dünyası için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Sinan Hamamcı: Pandemide iş dünyası dijital dönüşüme hız verdi

Sinan Hamamcı, pandemi sürecinde iş dünyasındaki gelişmeleri ve dijital dönüşüm yatırımlarını değerlendirdi. Pandemi sebebiyle geleneksel ticaret imkanları daralan iş dünyasının dijital yatırıma hız verdiğini dile getiren Hamamcı, “Bu süreçte birçok firma e-ticaretle tanıştı. Bazıları mevcut e-ticaret yatırımlarına yöneldi. Şimdi yeni normal dönemde e-ihracat ile yurt dışı pazarlara açılmaya çalışan firmaların sayısı da giderek artıyor. Bu sebeple iş dünyası dijital dönüşüm yatırımlarını artırdı.” şeklinde konuştu.

“KOBİ’ler dijital dönüşümde ilk sıralarda yer alıyor”

Covid-19 pandemisi sürecinde dijitalleşmenin öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan iş insanı Hamamcı, şunları söyledi; “Bu süreçte dijital dönüşüme mesafeli duran, gerek görmeyen ve geciktiren firmalar ve özellikle de KOBİ'ler dijitalleşmeye daha fazla önem vermeye başladı. Dijitalleşme süreçlerini hızlandıran ve bu alanda yatırımlarını artıran firmaların sayısı yılın ilk yarısında önemli bir artış gösterdi. Örneğin; 2020 yılının ilk yarısında ürün ve hizmetlerini dijital platformlara taşıyan firmaların sayısının 4 bini geçti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’lik bir artıştan bahsediyoruz. İkinci çeyrekte 2 bin 500’ten fazla firma, dijital dönüşüme ayak uydurdu. KOBİ’ler dijital dönüşümde ilk sıralarda yer alıyor.”

“Firmalar e-ticarete göre gardını alıyor”

İş insanı Hamamcı, dijital dönüşüm ile birlikte e-ticaretin de ciddi bir artış kaydettiğini; geleneksel ticaretin e-ticarete oranının 2-3 kat arttığını söyledi. “Koronavirüs, e-ticaret sitelerine rağbeti artırdı.” diyen Hamamcı, “Bir araştırmaya göre, yılın ilk iki çeyreğinde e-ticaret sitelerinin kullanımı, geçen yıla oranla yüzde 150’den fazla arttı. Bu da gösteriyor ki pandemi kısıtlamaları sebebiyle evden alışverişe yönelen ya da ilk kez online alışveriş yapan insanların sayısı arttı. Bu durum firmaları e-ticarete yönlendirdi. Tüm araştırmalar, geleneksel ticaretin e-ticarete evrildiğini gösteriyor. Firmalar e-ticarete göre gardını alıyor. Artık dijital dönüşüm içinde e-ticaret kaçınılmaz hale geldi. Bu sebeple firmaların dijital dönüşümde e-ticareti de kapsamlı olarak ele alması kaçınılmazdır.” sözlerini kaydetti.

“Dijital dönüşüm, en efektif kriz senaryosudur”

Sinan Hamamcı, şu değerlendirmelerde bulundu; “Öngörülemeyen bir süreçte bu tür olağanüstü durumlara hazırlıklı olmayan, dijital dönüşümünü tamamlamamış firmalar rekabet geri düştü. Bu sebeple pandemi, dijital dönüşüm bakımından iş dünyası için bir dönüm noktasıdır. Herkes görünmeyen bir düşmanla mücadele ediyor. En büyük mücadeleyi ekonomik açıdan ayakta kalmaya çalışan iş dünyası veriyor. Dijital dönüşüm, bunun gibi öngörülmeyen krizlere karşı en efektif senaryodur. Bu yol ayrımında iş dünyası dijitalleşerek ayakta kalabilir. Geleneksel yöntemlerde ısrar edenler de ya yeni düzene ayak uyduracak ya da yarışta geri kalacak. Bu sebeple iş dünyasının dijital dönüşümü daha fazla önemsemesi ve buna göre bir yol haritası çizmesi gerekiyor.”

EN ÇOK OKUNANLAR