USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

05 Ekim 2022 15:37

SAHA EXPO'da güç gösterisi

Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii için en yeni yenilikçi çözümler, gücünü ve kapasitesini artırmaya devam ediyor. Sektörün en büyük buluşması olan ve önemli iş birlikleri için etkin bir platform oluşturan SAHA EXPO, 57 ülkeden 250 yabancı ve 750 yerli firmayı bir araya getirmeye hazırlanıyor.

SAHA EXPO'da güç gösterisi

Ezber bozan teknolojilerle dünya Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri sanayinde söz sahibi olmaya başlayan Türkiye'nin bu alanda faaliyet gösteren 750 yerli firması ve 250 yabancı firmayı bir araya getirecek olan SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı 25 Ekim'de kapılarını açacak. Dev Savunma sanayi şirketlerinden KOBİ'lere, üniversitelere, tedarikçilere ve Ar-Ge merkezlerine kadar Savunma, havacılık ve uzay sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirecek olan SAHA EXPO, hem katılımcılara hem de ziyaretçilere önemli iş birliği fırsatları sunacak. Havacılık, denizcilik ve uzay sektörlerinde stratejik öneme sahip birçok ürün ilk kez tanıtılacak.

SÜRPRİZ ÜRÜNLER İLK KEZ SEKTÖRÜN PROFESYONELLERİ İLE BULUŞTURULACAK

816 üye firma ve 23 üniversite ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek olan SAHA EXPO; BAYKAR, ASELSAN, TUSAŞ (TAI & TEI), ROKETSAN, HAVELSAN, OTOKAR, BMC, STM, FNSS, TAIS, LEONARDO UK, THALES, DASSAULT SYSTEMES, BARZAN, FED JSC IVCHENKO-PROGRESS ve MOTOR SICH gibi dünya çapında tanınan markaları ağırlayacak. Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinin öncüleri olan ve temel taşlarını oluşturan yerli markalar en yeni projelerini ve sürpriz ürünleri ilk kez sektörün profesyonelleri ile buluşturacak.

GÜÇLÜ BİR BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRDİ

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, SAHA İstanbul'un 2015'te kurulduğunu ve 2022'ye kadar güçlü bir büyüme süreci yaşadığını söyledi. Keleş, SAHA İstanbul'un Avrupa Kümeler Birliğinin en büyük kümelenmesi haline geldiğini ifade ederek, "25 üniversite ve 816 firma ile Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak karşınızdayız. SAHA EXPO'yu da bu hüviyetle yapıyoruz. İlk fuarımızı 2020 yılında 135 firma ile yaptık. 2020 yılında yapacağımız fuar pandemi nedeniyle dünyanın ilk sanal savunma sanayi fuarını yaptık. Bu fuarımız çok ilgi gördü. 120 binin üzerinde ziyaretçi katılım gösterdi. 27 binin üzerinde yabancı giriş oldu. Bu fuarda 744 tane online görüşme odası vardı. 32 bin 800 tane görüşme yapıldı" diye konuştu.

YENİ NESİL FUAR

2021'de fuarın hibrit olarak düzenlendiğini hatırlatan İlhami Keleş, "2021'de önce fiziki sonra sanal fuar olarak yaptık. Fiziki fuarda farklı bir konsept denedik. Bu fuarımızda özneler KOBİ'ler oldular. Büyük firmalar KOBİ'lerle ilişki geliştirmeye yoğunlaştılar. 481 firma bu fuara katıldı. 4 salonda fuarı icra ettik" şeklinde konuştu. Keleş, Savunma Sanayi alanındaki gelişim süreciyle fuarların amaçlarının değiştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türkiye eskiden pazar bir ülkeydi. Türkiye mal satmak için fuarlara gelinen bir ülkeydi. Savunma Sanayi alanında gerçekleşen gelişmelerle olayın yönü değişti. Yabancı firmaları Türkiye'ye katılımcı 57 ülke ile temasa geçmesi için getiriyoruz. Yabancılar bizim firmalarımız ile iş geliştirsinler diye gelsinler istiyoruz. Bu fuar artık Türkiye için yeni nesil bir fuar. Bu fuarda firmalarımız dışarıya mal satacaklar. Yabancılar kendi aralarında iş geliştirecekler." "Bu fuarda dünyada hiç bir fuarda olmayan bir hizmet vermek istiyoruz" diyen Keleş, "Önümüzdeki hafta başından itibaren her firmaya özel fuar istihbaratı dağıtacağız. Firmalara özel analizler vereceğiz. Yani firmalara danışmanlık hizmeti vermiş olacağız. B2B portalını açacağız. Gönderdiğimiz analizler çerçevesinde firmalar birbirlerinden görüşme taleplerini oluşturacaklar. Fuar takvimlerini birlikte yapacaklar. Yerli yabancı tüm firmaların ticaret yapmasını sağlayarak bu fuarı çekici hale getireceğiz" dedi.

AVATARINI ALAN DÜNYANIN HER YERİNDEN GEZEBİLECEK

2022 yılında da fuarın hibrit olarak icra edileceğini aktaran İlhami Keleş, "Fuarımız 01 Kasım 2022 - 01 Şubat 2023 tarihleri arasında Metaverse evreninde yapılacak. Bir şekilde fuara katılamayacak kişiler böylelikle fuara katılım sağlayabilecek, ürünleri görebilecek ve canlı toplantılar yapabilecek. Burada da yine dünyada bir ilki yapıyoruz. Dünya markası olma iddiasını ortaya koyarken altı boş bir iddia olarak ortaya koymuyoruz. Hizmetlerimizle, iş yapış tarzımızla, fuarcılığa getirdiğimiz yeni yaklaşımlarla, teknolojik birikimimizle dünya markası olma iddiamızı ortaya koyuyoruz". Fuarın sadece son gün halka açık olacağını bildiren Keleş, 18 yaşından büyük kişilerin fuarı ziyaret edebileceğini sözlerine ekledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı'nın katılım ve destekleriyle düzenlenen, 50'den fazla ülkeden bine yakın şirketi bir araya getirmeyi hedefleyen SAHA EXPO Fuarı, yerli üretim potansiyelindeki artışı ve bağımsız üretim gücünü gözler önüne serecek. Fuara ulusal ve uluslararası delegasyonlar, savunma bakanları, üst düzey satın alma personelleri, yükleniciler/OEM, sistem entegratörleri, KOBİ'ler, sektör profesyonelleri, taşeronlar, büyük üreticiler, hizmet sağlayıcılar, tedarikçiler, üniversiteler ve medya gibi çok çeşitli katılımcılar katılacak.

İPEK YOLU TASARIMI

Fuar süresince, büyük platform üreticileri ile sistem, alt sistem, bileşen ve parça tedarikçisi diğer katılımcı işletmeler arasında yoğun B2B toplantıları, heyetler ve katılımcı işletmeler arasında G2B toplantıları ve Türk sivil ve askeri makamları ile uluslararası delegasyonlar arasında G2G toplantıları gerçekleştirilecek. Ayrıca fuar süresince uluslararası paneller, firma ürün/proje sunumları ve imza törenleri gerçekleştirilecek. Sergi salonları, bu yıl çok farklı bir bakış açısıyla, şehircilik mantığıyla, Türkiye'nin en iyi mimarlık ofislerinden biri tarafından, fuar dünyasında daha önce görülmemiş "İpek Yolu" tarzında tasarlandı. SAHA EXPO 2022'nin yeni planlama sanatı, stantlara erişimi kolaylaştırıyor, ziyaretçilerin kusursuz bir şekilde gelmesini sağlıyor ve katılımcı markalama fırsatlarını en üst düzeye çıkarıyor.

TANITIM FIRSATI SUNUYOR

Geniş kapsamlı bir eko-sistemi kapsayan SAHA EXPO Fuarı, küçük işletmelere ve Startup şirketlere, büyük şirketlerin yanı sıra kendilerini ve ürünlerini tanıtma fırsatı verecek. Fuar süresince uluslararası paneller ve imza törenleri gerçekleştirilecek. SAHA Girişim programı kapsamında girişimciler, fuar süresince sundukları projelerle kendilerini tanıtırken, birçok sanayici ve yatırımcı ile tanışma fırsatı bulacaklar. Bu yıl 6 salonda, 60 bin m2 alanda gerçekleştirilecek olan ve 30 bin profesyonel ziyaretçinin beklendiği fuarda 10 bin civarında B2B, B2G ve G2G görüşmelerinin yapılacağı tahmin ediliyor.

SAHA EXPO RAKAMLAR

57 ülke

1 başbakan, 8 bakan

119 resmi, 110 ticari delegasyon üyesi

83 yabancı firmanın stantlı katılımı

36 Ülkeden 597 Askeri ve Sivil Delegasyon

10 bin civarı B2B Görüşme

EN ÇOK OKUNANLAR