USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

24 Kasım 2018 17:18

MÜSİAD EXPO, dev projelere sahne oldu

Organizasyona 20 Kasım Çarşamba günü IBF (International Business Forum) ile start verildi. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak IBF’in konuğuydu. İstanbul WOW Otel’de, “Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet” ana temasıyla gerçekleşen etkinlikte, blockchain ve alternatif para birimleri gibi kavramlar tartışıldı. MÜSİAD EXPO’nun Gala Yemeği’nin şeref konuğu ise TBMM Başkanı Sayın Binali Yıldırım ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank oldu. Fuar kapsamında düzenle

MÜSİAD EXPO, dev projelere sahne oldu

Hasen Sandığı gibi çok sayıda faizsiz, sermaye ve kazanç modeli içeren projenin başlatıldığı MÜSİAD EXPO’da, Türkiye’nin bölgesiyle birlikte üretim odaklı büyüme hedefi vurgulandı.  Tüm katılımcılar için yeni iş fırsatları sunan bir pazar yeri işlevi gören MÜSİAD EXPO sayısı binlerle ifade edilebilen birebir iş görüşmelerine sahne oldu.

Faiz sistemine dur diyen, üreticiyi güçlendiren projeler MÜSİAD EXPO’da start verdi

MÜSİAD EXPO’da lansmanları yapılan ve sözleşmeleri imzalanan projeler şöyle:

GABORAS: Bölgeye hitap eden Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsası

30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. (GABORAS), gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı. GABORAS’ın kurulmasındaki ana gaye, Türkiye Varlık Fonu’nun kuruluş amaçlarına paralel olarak, ülkemizi gayrimenkul alanında ulusal ve uluslararası düzeyde odak noktası haline getirmek. Bu minvalde, sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşme gerçekleştirmek, İslami finansman varlıklarının kullanımında artış göstermek, büyük projelere kamu borcunu artırmayan bütçe dışı kaynak oluşturmak ve yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında desteklenerek küresel oyuncu konuma geçmelerini sağlamak.

FAİZSİZ KONUT FİNANSMAN SİSTEMİ (Yapı Tasarruf Sistemi)

Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (işyeri, tadilat vb) alma hakkı elde ettiği finansal faaliyet türü olan sistem, güvenilir ve istikrarlı bir tasarruf aracı olmasının yanı sıra, ulusal tasarruf seviyesini artırma, konut finansmanı için kaynak sağlama, orta ve uzun vadede finansal istikrara katkı, dar gelirliler için uygun konut edinme imkânı gibi faydalar da içeriyor. Türkiye’de hâli hazırda bu sistemin uygulayıcıları ve aynı zamanda MÜSİAD üyeleri de olan BİREVİM, EMİNEVİM, FUZULEV gibi firmalar.

ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTELERİ PROJESİ: Eski usul imalathanelerden geniş olanakları olan modern üretim tesislerine

MÜSİAD EXPO’da tanıtımı yapılan bir başka proje de orta ölçekli sanayicilere yönelik 81 ilde gerçekleştirilmesi planlanan “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi”. Ülkemizde küçük sanayi sitelerinde faaliyet gösteren işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, küçük sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecek.

“YERLİ ÜRETİM MİLLİ MARKA”

“Yerli Üretim Milli Marka Kampanyası” da 17. MÜSİAD EXPO’da başlatılan projelerden biri. Kampanya projesi, Türkiye’nin öz kaynağı olan milli markalarına ve ülkemizi üretim üssü olarak seçmiş markalara dair farkındalığın artırılması ve tüketicilerimizin, ithal ürünlere değil yerli ürünlere teşvik edilmesi hedefini taşıyor.

ENTEGRE TARIM VE ENERJİ PROJESİ (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri):

MÜSİAD olarak yaygın katılımlı, çok ortaklı, faizsiz finanse edilen Entegre Tarım ve Enerji Projesi (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri) kapsamında, 81 ilde 81 Biyogaz+Organik Gübre Tesisi kurulacak. Projeyle, hayvan dışkıları, organik atıklar ve tarımsal atıklar kullanılarak, enerji üretilecek, kimyasal gübre kullanımı azalacak. Proje 128 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının ve 400 milyon dolarlık kimyasal gübre ithalatının önüne geçerek, 5000 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

KARZ-I HASEN SANDIĞI: Üyeler arası sosyal yardımlaşma

Karz-ı Hasen Sandığı’nın, üyeleri, faiz sarmalından korumak ve üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma kültürü oluşturabilmek amacıyla oluşturuldu. Karz, geri almamak üzere verilen borç anlamına geliyor. Üyeler arası veya vefat eden üyenin eş ve çocukları ile üyeler arasında yardımlaşmayı sağlamak üzere faizsiz bir borçlanma sistemi oluşturan proje aynı zamanda, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına karşılıksız yardım boyutunu da içeriyor. 

AFRİKA TÜRKİYE TİCARET VE KÜLTÜR MERKEZLERİ PROJESİ

2018’in “Afrika Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte MÜSİAD’ın Afrika’ya yönelik projeleri de hız kazandı. MÜSİAD EXPO’da Afrika Zirvesi başlıklı bir oturum da düzenlendi. Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek hedefi taşıyan projede, MÜSİAD, Türkiye ekonomisinin Afrika açılımına Afrika Türk Ticaret ve Kültür Merkezleri ile liderlik edecek.

 

EN ÇOK OKUNANLAR