İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeni sektörleri ve farklı coğrafyalarda iş birliklerini de kapsayacak şekilde güçlendirilmesini amaçlayan Japonya-Türkiye İş Forumu'na her iki ülkenin bakanlık üst düzey yetkilileri, ekonomi kuruluşları ve iş dünyası yöneticileri katıldı. Forum'da Jetro İstanbul Ofisi'nin 60'ıncı yılını kutlayan ve 6 Şubat depreminde Japonya'nın gösterdiği desteğe teşekkür eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat; "Depremin ardından şehirlerimizin yeniden inşası ve ekonomisinin canlandırılması konusunda iş birliği yapabileceğimize inanıyorum. Amacımız, Japonya ve Türkiye'nin ekonomik ve ticaret iş birliğini daha da ileriye taşımak. İmzaladığımız Ortak Deklarasyon ile ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz. 2022 yılı sonunda 5 milyar doları aşan iş hacmimizin, 2023 yılı sonunda 6 milyar doları aşmasını öngörüyoruz. Türkiye ve Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması görüşmelerimizin yeniden hızlanması konusunda ekiplerimiz bir araya gelecek. Ülkemizde faaliyette bulunan yaklaşık 280 Japon yatırımcı sayısının ve yatırım miktarlarının artmasını, Japonya'nın dünyada 2 trilyon doları bulan yurt dışı yatırım portföyü içinde Türkiye'nin payının artmasını temenni ediyoruz. Ülkemizde 30 milyar dolarlık kısmı son 20 yılda gerçekleşen, toplam 280 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım stoğumuz bulunuyor. Japonya'da teknoloji, finansman ve inovasyon gücü ile küresel ekonominin en gelişmiş aktörlerinden biri. Alternatif enerji teknolojileri, elektrikli araba ekosistemi, alt ve üst yapı projeleri, dijital ekonomi, akıllı şehirler gibi pek çok konuda iş birliği yapılabilir. Japon şirketleri ile birlikte Orta Asya, Afrika, Orta Doğu'da faaliyet gösterebilir, savaş sonrası Ukrayna'nın yeniden yapılanmasında şirketlerimiz arasında iş birliği imkanı olacaktır. Japonya, Türkiye için değerli, dost ve müttefik bir ülkedir" dedi.
YENİ İŞ BİRLİKLERİ KURULACAK
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi NISHIMURA konuşmasında; "Japonya da Türkiye gibi bir deprem ülkesi ve 2011'de yaşanan deprem sırasında Türkiye'den büyük destek gördük. Şimdi karşılık sırası bizde diyerek 6 Şubat depreminde ekiplerimizi ve desteğimizi yönlendirdik. Sismik izolasyon, afet önleme alanındaki dayanıklı teknolojilerin faydalı olacağına inanıyorum. Türkiye 85 milyon nüfusu ve 33 yaş ortalaması ile büyük bir potansiyele sahip, Avrupa ve Orta Doğu'ya açılan kapı konumunda. Türk şirketleri ile birlikte Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'ya açılmayı hedefliyoruz. Şu an Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin sayısını artıracağız. Japonya'nın yüksek teknolojisi ile Türkiye'nin büyüme kapasitesini birleştirip birlikte dünyaya fayda sağlamayı planlıyoruz. Afet önleme, depreme dayanıklılık, termal enerji gibi konularda iş birliği gerçekleştirebiliriz. Yüksek teknolojiye sahip Japon şirketleri Ukrayna'ya ilgi gösteriyor ve yeniden yapılanması konusunda destek vermeye hazırız. Türkiye ve Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının imzalanması için Sayın Ömer Bolat'la birlikte çalışmaları sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Ekonomik ilişkiler güçlendirilecek
JETRO Başkanı Kazushige Nobutani ise "Bu güzel ülkenin yüzüncü yılında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için çok değerli. JETRO olarak iki devlet arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmak adına çeşitli projeler hayata geçirmeye devam ediyoruz. Düzenlediğimiz bu forumun Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek için faydalı olacağına inanıyorum. Forumu düzenleme amacımız ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi, gelecekteki iş potansiyelinin artırılması ve Japonya'nın yıkıcı Şubat depreminin ardından yaraların sarılmasına katkıda bulunması kapsamında görüş ve değerlendirilmelerin paylaşılmasıdır. Ülkelerimiz ve ilişkilerimiz adına faydalı olmasını diliyorum" yorumunda bulundu.