USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

02 Haziran 2023 14:32

İhracatta en yüksek mayıs ayı değerine ulaşıldı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı ihracatının yüzde 14,4 artışla 21.7 milyar dolar olduğunu duyurdu.

İhracatta en yüksek mayıs ayı değerine ulaşıldı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı ihracatının yüzde 14,4 artışla 21.7 milyar dolar olduğunu bildirdi, "Bu, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat değeridir" ifadesini kullandı.

Mayıs ayında ihracatın yüzde 14,4 artışla 21,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Muş, "Bu, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat değeridir. İhracatımız büyümenin itici gücü olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ DAYANIKLI SEYRETTİ

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada da küresel ekonomide büyümenin düşük seyretmesi ve enflasyonun beklenenden daha kalıcı olmasının toparlanmayı kırılgan hale getirdiğine ve son dönemde finans sektöründeki çalkantıların beklentileri kötüleştirdiğine işaret edildi.

Bu yılın başlarında enerji fiyatlarının 2022 yılındaki zirvelerin oldukça altında seyretmesinin ve Çin'in yeniden açılmasının küresel ekonomiyi olumlu etkilemesinin beklendiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"ABD ve Avrupa'daki bankacılık sorunları riskleri artırmıştır. IMF'nin nisan ayı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel büyümenin 2023 yılında yüzde 2,8 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. IMF'nin 2023 yılı reel GSYH tahminlerine göre, Avro Bölgesi'nde yüzde 0,8, ABD'de yüzde 1,6 büyüme, İngiltere'de ise yüzde 0,3 daralma gerçekleşmesi öngörülmektedir. Küresel ölçekte İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri (PMI) endeksleri de ekonomik aktivitede ivme kaybına işaret etmekte olup, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde PMI endekslerinin eşik değer olan 50'nin altında kaldığı görülmektedir. Mayıs ayı verilerine göre söz konusu endeks değerleri, en büyük ihracat pazarımız olan Avro Bölgesi'nde 45,8'den 44,8'e; İngiltere'de 47,8'den 47,1'e; Almanya'da 44,5'ten 43,2'ye gerilemiştir. ABD'de ise 50,2'den 48,5'e düşüş söz konusudur. Ayrıca açıklanan son verilere göre Alman ekonomisi, üst üste iki çeyrek daralarak teknik olarak resesyona girmiştir."

EN ÇOK OKUNANLAR