USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

07 Ağustos 2019 11:58

DEİK: Faizlerin daha uygun hale geleceğini bekliyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yılın ikinci yarısında enflasyonun daha da düştüğü ve daha iyi bir istihdam oranının olduğu bir büyüme öngördüklerini belirterek, "Hem küresel hem de ülkemizdeki faizlerin düşmesiyle yatırım yapabilme şartlarımızın daha uygun hale geleceğini bekliyoruz." dedi.

DEİK: Faizlerin daha uygun hale geleceğini bekliyoruz

DEİK’in ‘Ticari Diplomasi’ misyonuyla dünyanın dört bir yanında faaliyet gösterirken, Türkiye’yi temsil eden Büyükelçiler ve Ticaret Müşavirlerinden aldığı desteğin çok değerli olduğunu belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, “Biz büyük bir Türkiye Ailesi’yiz. Büyükelçiliklerimiz de dünyanın çeşitli yerlerindeki evlerimiz ve buluşma mekanlarımız. Nasıl, aile fertleri içinde görev dağılımı varsa, biz de üstlendiğimiz farklı görevlerle, birbirimizi tamamlıyor ve bu büyük ailenin paydaşları olarak birlik, beraberlik içinde ülkemizi temsil ediyoruz. Dünya çapındaki beşinci büyük küresel temsil ağına sahip ülkemizin, bu değerli kaynağından da ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için daha fazla yararlanmak en büyük arzumuz. Bu hedefle birlikte, DEİK İş Konseyi Başkanlarımız ve Büyükelçilerimiz buluşmasında bu yıl yeni bir formata geçtik. İş Konseyi Başkanlarımız ile o ülkedeki Büyükelçimiz birebir görüşmeler gerçekleştirdi ve öneri ile çalışmalarımızı bölgeler bazında konsolide ederek değerlendirdik.” dedi.

“Asya Pasifik ülkeleri ile ticaretimizi dengelememiz gerekiyor”

Türkiye’nin Afrika açılımı açısından Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması’nın yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Olpak, “Afrika özelinde, imzalanan Afrika Kıtasal STA’nı yakından takip etmeliyiz. Çünkü, Afrika açılımımızda ve yatırım kararlarımızda bu anlaşma çok önemli bir etken olacak. Seneye gerçekleştireceğimiz Türkiye-Afrika 3. Ortaklık Zirvesi ile eş zamanlı olarak, Ekonomi ve İş Forumumuz da yer alacak. Öte yandan Amerika kıtasındaki en büyük ticari ortağımız ABD ile ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarmamız oldukça büyük önem taşıyor. MERCOSUR ülkeleri ile AB arasında imzalanan STA sebebiyle, Türkiye’nin de MERCOSUR ile imzalayacağı STA çok daha önemli hale gelmiştir. Bölge ülkeleriyle olan ekonomik iş birliğimizi artıracak çalışmalara süratle devam etmeliyiz. Avrasya’da, Çin’in Kuşak ve Yol projesi kapsamında yoğun alt yapı yatırımları yapılıyor. Bu projenin, Orta Asya ülkeleriyle Türkiye’nin bağlarını daha kuvvetli hale getirecek şekilde sürdürülmesini sağlamalıyız. Ayrıca, bölge ülkelerine üst düzey ziyaretlerimizi sıklaştırmamız, ekonomik ilişkilerimizi geliştirmemiz adına büyük önem arz ediyor.” şeklinde konuştu. Asya Pasifik ülkeleri ise dış ticaret açığımızın büyük kısmını oluşturuyor. Bu ülkelerle ticaretimizi daha dengeli hale getirmemiz için bölge ülkelerinde Türkiye’nin tanıtımına daha fazla odaklanmalıyız. Böylece hem bu ülkelere ihracatımızı artırabilir, hem de başta Çin olmak üzere bu ülkelerden ülkemize gelen yatırımları ve turist sayısını artırabiliriz.” şeklinde konuştu.

”Yılın ikinci yarısında büyümenin güçleneceğini öngörüyoruz”

Olpak, "Büyümemizin önündeki engellerin yavaş yavaş ortadan kalktığı, Dış Ticaret dengemizin iyileştiği bir dönemdeyiz. Özellikle ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Yılın ikinci yarısında, enflasyonun daha da düşmesi ve daha iyi bir istihdam oranıyla, büyümenin güçleneceğini öngörüyoruz. Hem küresel faizler, hem de ülkemizdeki faizlerin düşmesiyle birlikte yatırım yapabilme şartlarımızın daha uygun hale gelmesini bekliyoruz. Tasarruflarımızı da arttırarak, kaynaklarımızı, büyümeyi destekleyecek ve sanayimizi güçlendirecek alanlara kaydırmalıyız. Önümüzdeki seçimsiz 4 yıllık süreç büyük fırsat. Atılacak kararlı adımlar ve reformlarla birlikte, daha çok ve nitelikli üretmek ve istikrarlı büyümek için, iş dünyası olarak daha çok çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

DEİK iş insanı gözüyle dünyayı mercek altına alıyor

Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan penceresi DEİK’in hinterlandının tüm dünyayı kapsadığını söyleyen Olpak, “DEİK çatısı altındaki Ülke İş Konseylerimiz, yabancı ülkelerde uygulanan teşvik sistemlerini, yatırımcıların önünü açan uygulamaları veya Bilim-Teknoloji-Yenilikçilik alanındaki sistematiği bir iş insanı gözüyle değerlendirerek, ülkemiz için örnek olacak somut uygulamaları derlemeye başladı. Bir ilk niteliğindeki bu çalışmamız tamamlandığında, sonuçları ilk olarak Ticaret Bakanlığımız ve sonra da ilgili mercilerle paylaşacağız.” dedi.

Brexit için özel olarak çalışılıyor

DEİK’in, Türk iş dünyası için güncel içerikli ve özel çalışmalara imza attığını belirten Nail Olpak, “Brexit kapsamında ‘Türkiye - Birleşik Krallık - AB İlişkilerinde Siyasi ve Ekonomik Riskler ve Fırsatlar’ konusunu özel olarak çalışıyoruz ve sona yaklaştık. Siyasi anlamda yaşanan gerilimlerden bağımsız olarak, ABD ile aramızdaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi ise bir başka önemli başlığımız. Tüm paydaşları bir araya getirdiğimiz bu çalışmayı, Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda sürdürüyoruz. 70 civarında ekonomiyi doğrudan etkileyecek olan Çin’in ‘Kuşak ve Yol Girişimi’ni de fırsatları ve tehditleriyle birlikte irdeleyen çalışmamızı Ticaret Bakanımıza sunduk, kamuoyuyla da paylaşacağız. 3. ülkelerde ortak projeler geliştirmek üzere Fransa, Macaristan, İngiltere, Almanya ve Japonya’nın yetkilileri ve TMB ile birlikte seri görüşmeler yapıyoruz. Ticaret Bakanlığımızca belirlenen hedef ülkeler; Çin, Rusya, Hindistan ve Meksika ile ilgili de Pazar Rehberleri hazırlıyoruz.” diye ifade etti.

EN ÇOK OKUNANLAR