USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

13 Mart 2023 10:57

Borç yapılandırma paketinin detayları belli oldu: Hangi borçlar dahil edildi?

Borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğüe girdi. İşte borç yapılandırmasına dair tüm merak edilenler...

Borç yapılandırma paketinin detayları belli oldu: Hangi borçlar dahil edildi?

'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Resmi Gazete'de yayımlandı.

Milyonlarca borçluya yapılandırma imkanı sunuldu. 31 Mayıs'a kadar başvurular alınacak, 30 Haziran tarihine kadar ise ilk taksit ödemeleri yapılacak.

31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin olup yapılandırma son başvuru tarihine kadar tebliğ edilen idari para cezaları da yapılandırılabilecek.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?

Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.

Ayrıca emlak vergisi, su borçları da dâhil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırma kapsamına alındı.

TAKSİT İMKANI SUNULDU

Önceki borç yapılandırmalarda 36 ay olan üst sınır 48 aya çıktı. Azami süreler aşılmamak kaydıyla bu düzenlemeye göre yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödenebilecek. Borçlular, ödeme seçeneklerinden birini başvuru sırasında tercih edecek.

Peşin ödemelerde ise yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçilecek. Borç idari para cezasıysa asıl alacaktan yüzde 25 oranında indirim sağlanacak. Ödenecek alacağın feri alacaktan ibaret olması durumunda feri alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim yapılacak.

EN ÇOK OKUNANLAR