USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

04 Kasım 2020 12:21

Yeni düzende, hızlı sonuç veren analitik yapılar öne çıkacak

Kurumların dijital dönüşüm yolculuklarında olmazsa olmaz teknoloji alanlarından biri iş zekası ve veri analitiği... İş zekası; çeşitli kaynaklardan beslenen veri ambarlarını, veri madenciliğini ve diğer istatistiksel yöntemleri bütünleşik olarak kullanabilen; anlamlı, görselliği zengin ve amaca uygun raporlar sunan bir teknoloji, hatta bir bakış açısı olarak da ifade edilebilir

Yeni düzende, hızlı sonuç veren analitik yapılar öne çıkacak

Veri analitiği ve veri analizi farklı iki kavram olarak öne çıkıyor. Veri analizi, elde bulunan veri setlerinin incelenmesi, dönüştürülmesi, temizlenmesi ve modelleme işlemi olarak tanımlanabilir. Veri analitiği ise veri setlerinden anlamlı bir sonuç çıkarılmasına yönelik yapılan sayısal bir yaklaşım. Sonuçların karar verici mercilerle paylaşılması ile süreç kurumun ve ilgili birimin stratejik hedeflerine hizmet edebilir.

Covid-19 döneminde artan dijitalleşmeyle birlikte 'analitik yapının' tüm süreçler bazında ele alınması ve ileri seviye kurumsal zeka ile yapay zekaya doğru giden bir yapıya dönüşmesi gündeme geldi. 

İş zekası sektörünün yenilikçi şirketi Qlik’in Türkiye resmi distribütörü olan BI Technology, iş zekası sektöründe 20 yılı aşan tecrübesi ve konusunda uzman kadrosuyla yazılım lisans satışı, proje uygulama, teknik destek&bakım, eğitim ve danışmanlık konularında hizmet veriyor.

Qlik İş Keşif ve Analiz Platformu, iş zekası çözümlerinin iş birimleri için olması gerektiği inancıyla, karar verme süreçlerini mümkün olduğunca basitleştirme prensibine odaklanarak geleneksel iş zekası platformlarının karmaşık, hantal, yönetilmesi ve kullanılması zor yaklaşımına alternatif oluşturmasıyla dikkat çekiyor. 

BI Technology’nin Genel Müdürü Cenk Kıral, yeni normal düzen ile birlikte hızlı sonuç veren analitik yapıların öne çıkacağını belirtiyor. Cenk Kıral bu konudaki sorularımızı yanıtladı:

> Covid-19 süreci, iş dünyasının dijitalleşme ve otomasyon alanındaki yatırımlarına  ivme kazandırdı. ‘Yeni normal düzen’ adını verdiğimiz bu süreçte öne çıkan yeni teknolojiler ve dijitalleşme adımları neler oldu?

Covid-19 beraberinde getirdiği birçok zorluklar ve olumsuzluklar ile beraber yıllardır konuşulan ama bazı şirketlerin, kurumların sürekli ertelediği, sanki kendilerinden uzak bir konuymuş gibi davrandığı 'dijital dönüşüm' sürecinin büyük bir hızla gündeme gelmesini sağladı.  Özellikle üst yönetimde eski ekol yöneticiliğin örneği olan ilk kuşak kurucuların olduğu şirket ve kurumlar artık bu dönüşümün kaçınılmaz bir gerçeklik olduğunu anladı. Daha genç ve dinamik felsefeyle bakan ama yukarıda bahsettiğim türden yönetim anlayışını ikna etmekte zorlanan kitlenin rüyalarında bile göremeyeceği bir ikna sürecini adeta piyangodan çıkar gibi buldular.  Şimdi artık 'dijital dönüşüm' için gereken yatırımların mutlak surette yapılması gereken bir döneme, ama ekonomik anlamda zor koşullarda giriyoruz.  Özellikle tedarik zincirini müşteriye etkinleştiren süreçlerde ciddi anlamda atılımlar sağlanmasına yönelik yatırımlar, müşteri deneyimini dijital platformlarda öne çıkaran uygulamalar çok hızlı devreye alınmaya çalışılacak.  Tüm bunları yaparken şirketlerin akıllı ve zamanlı pazara girişlerini sağlayacak analitik yapılar mutlaka ele alınmaya başlanacak.  Hepsi bir yana, umarım şirketler 'dijital dönüşüm' olayının sadece 'dijital' tarafını değil, 'dönüşüm' kısmını da ele almayı ihmal etmezler, çünkü esas fark orada olacak.  Aksi halde bu kısmın atlanması 'dönüşemeden dijitalleşen' yol kazalarını getireceğinden, her şirketin dijital dönüşümü kurgulama şekli farkı ortaya koyacak.

> Yeni normal düzende veri yönetiminin, veri analitiğinin önemi hangi noktalarda öne çıktı?

Önemli olan, 'analitik yapının' tüm süreçler bazında ele alınması ve basit raporlamanın çok ötesinde, ileri seviye kurumsal zekâ ile yapay zekâya doğru ilerleyen bir yol haritasının yapılmasıdır.  Eskiden yani 90’lı yıllarda, bu alanda çözümler sağlayan şirketler, müşterilere 'neden iş zekâsı' uygulamaları gerektiğini anlatmakla çok vakit kaybederdi.  Şimdi aslında bu gerçeklik herkes tarafından kabul edilmiş hale geldi.  Hatta o kadar ki, daha doğru dürüst analitik yapı kurmadan yapay zekâ tartışmalarına giren şirketler var.  Bu aslında bir açıdan iyi, çünkü en azından bu gereksinime sahip olunmasını kabulleniyorlar. Ancak bu yolda giderken sağlam bir analitik yapının nasıl kurulması gerektiği konusunda her kurumda bütünsel bir farkındalık olmayabiliyor. Bence yeni düzende çok daha seri ve hızlı sonuç veren analitik yapıların kurulması öne çıkacak.  Bu anlamda şirketler ve kurumlar daha hızlı şekilde analitik yapıların kurulmasına yönelik çalışmalara girecekler. Bu da aslında bu pazarın lideri olan bizim gibi şirketleri memnun eden bir durum.   

> İş zekası neden kurumların stratejik yönetimlerine girmesi gereken teknolojiler arasında yer alıyor?

İş zekası ilk çıktığı zamanlarda çok dar bir kitlede ele alınan, sanki lüks yatırımlar gibi görüldü, ama zamanla hak ettiği yere doğru gelişti.  Özellikle de son 1-2 yıl içerisinde dijital dönüşüm olgusunun da yaygınlaşmasıyla stratejik yönetimlerin olmazsa olmazları içine girdi. Dijital dönüşüm olayı, temelde ana iş süreçlerinin ve modellerinin en baştan ele alınmasını gerektiriyor. Bunun için bu yapıların değişimlerinde hangi alanlarda neler yapılmasını stratejik anlamda kurumlara gösteren en temel yapı, kurdukları iş zekâsı sistemleridir.  O nedenle de bugün stratejik yönetime bulaşan herkesin çok etkin bir iş zekâsı yapısını kullanması ve buradan üretilen sonuçları değerlendirmesi mutlak gerçeklik haline geldi. 

> BI Technology, iş zekası ve veri analitiği alanında hangi uygulamaları ve çözümleriyle yeni normal düzende kurumların dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunuyor? 

Her şeyden önce, BI Technology kurumsal iş zekâsı ve veri analitiği anlamında konuya tam odaklı ve en zengin kaynak ayıran şirkettir.  Bugün bünyesinde 35 kişilik kadroyla bu konuya odaklanmış; iş geliştirmeden, teknik uzmanlığa, proje ekibinden danışmanlığa ve destek anlamında Türkiye'deki en uzman çözüm şirketidir.  Bunu yaparken de arkasında Qlik gibi dünyanın en gelişmiş ve uzman markası vardır.  Bu iki güç birleştiğinde ortaya müşterilerine küresel anlamdaki bir gücün yerel çevikliğini sağlama gibi avantajı sunmaktadır. Yani, BI Technology, bugün Türkiye’de bazı şirketlerin yapageldiği küçük kadrolarla basit anlamda bir ürün distribütörlüğünün çok çok ötesinde bir uzmanlığı, süreklilik içinde başarıyla sunan, bunu yaparken de her birisi kendi alanında çok uzman bir kadroyu barındıran bir şirkettir.  BI Technology dijital dönüşüm alanında analitik süreçlerin her aşamasında, dijital platformlarla ve mobil teknolojilerle entegre, bütünsel bir uzmanlığı sunarken kurumların dönüşümsel iş modellerini oluşturmada gereken kurumsal zekayı en çevik yapıda oluşturmalarını sağlayan çözüm şirketidir.  Zaten bu sebepten dolayı Türkiye’de yüzlerce kullanıcı kurum, büyük bankalar ve birçok irili ufaklı şirket BI Technology ile çalışmayı seçmişlerdir.

EN ÇOK OKUNANLAR