USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

28 Şubat 2023 11:31

Yaratıcılık ve teknoloji bir araya geliyor

Videolar, sosyal medya ve oyun yeni iş modellerinin etkinleştirilmesine ve medya ile eğlencenin iç içe geçmesine neden oluyor. Öte yandan; 2023'ün gerçek hikayesinde; bu üç sektör daha geniş ve daha zengin bir medya ve eğlence ekosisteminin parçası olarak birbirine bağımlı hale geliyor. Başarılı şirketler, dijital reklamcılık ekseninde yeni vizyonlar geliştiriyor.

Yaratıcılık ve teknoloji bir araya geliyor

Yaratıcılık ve teknoloji etkili bir şekilde bir araya geldiğinde, dijital reklamcılığın başarısı kaçınılmaz oluyor. Gartner, 2025 yılına kadar tedarikçiler ve alıcılar arasındaki B2B satış etkileşimlerinin yüzde 80'inin dijital kanallarda gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Birçok işletme, ürünlerini tanıtmak ve satışlarını artırmak için mikro düzeydeki influencer'lara ve içerik oluşturuculara yöneliyor. Sosyal medya yatırımları şu anda tüm dijital reklam harcamalarının yüzde 33'ünü oluşturuyor ve 2023'te bu oranın artması bekleniyor. Polaris Pazar Araştırması, küresel influencer pazarlama gelirinin 2030 yılına kadar yaklaşık 92 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Yüzünü dijitale dönen şirketlerin dijital reklamcılık alanındaki faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor.

DİJİTAL REKLAMCILIK PAZARINDAKİ REKLAM HARCAMALARI 2023'TE 701.20 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Statista verileri; dijital reklamcılık pazarındaki reklam harcamalarının 2023'te 701.20 milyar dolara ulaşacağına işaret ediyor. Buna göre; pazarın en büyük segmenti, 2023'te 296.70 milyar dolar pazar hacmiyle 'arama ağı reklamcılığı' olacak. Küresel karşılaştırmada, reklam harcamalarının çoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilecek ve arama ağı reklamcılığı segmentinde kullanıcı başına ortalama reklam harcamasının yine bu yıl içerisinde 55,65 doları öngörülüyor. Dijital reklamcılık pazarında 2027 yılında toplam reklam harcamalarının yüzde 69'unun mobil üzerinden gerçekleşeceği belirtiliyor.

METAVERSE DÜNYASINDA PAZARLAMA

Öte yandan markalar, müşterileriyle daha yakın bağlantılar kurmak için metaverse uygulamalarını test ediyor. Her türden şirket; deneyimler yaratmayı, oyun oynamayı veya kripto kullanarak NFT'ler satın almayı sağlamak için meta evrenine girmeye odaklanıyor. McKinsey; metaverse'ün değerinin 2030 yılına kadar 5 trilyon dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Birçok marka potansiyel olarak dijital pazarlama için yepyeni bir sınır açabilecek metaverse'ün geleceğin pazarlama araçlarından biri olacağını düşünüyor. Dolce&Gabbana, Decentraland'ın önde gelen lüks NFT platformu UNXD ile ortaklaşa ev sahipliği yaptığı ilk Metaverse Moda Haftası'nda görücüye çıktı. Prada'nın, yarattığı bir meta-influencer ile Candy ürününün lansmanını yaptığına değinen Hogarth İstanbul Dijital ve İnovasyondan Sorumlu Direktörü ve EMEA WPP Metaverse Foundry Dijital Yapımcısı Ozan Öke: "Gelecekte karşımıza çıkacak meta-influencerlar prodüksiyonda da birçok olanağı bize sağlayacak. Metahumans markalara prodüksiyon anlamında birçok kolaylık sağlıyor. Örnek vermek gerekirse; aynı içeriği birkaç dilde yaratabilir, influencer'ın birkaç dilde konuşmasını sağlayabilirsiniz ya da yaratacağınız farklı metahuman'larla çeşitli kitlelere hitap etmeniz mümkün olabilir. Sağladığı en büyük kolaylık ise bunların hepsini sanal ortamda yaptığınız için, deniz önünde bir çekim, bir ofiste çekim ya da herhangi bir yerde çekim gerektiğinde ortamı kullanılan yazılımda değiştirmenizin yeterli olması. Geçtiğimiz yıllarda kişiselleştirme, segmentasyon, data vb. konuları çokça konuşmuştuk, metaverse ile hayatımıza giren teknolojiler dijital reklam kanallarında bu konuları çok farklı şekillerde kullanma imkanı sağladığı için hepimizi çok heyecanlıyız" diyor.

"OYUN SEKTÖRÜ ODAĞIMIZDA OLMAYA DEVAM EDECEK"

Reklamlardan etkilenme eğilimlerinin ise pazarlama sektörünün her daim sıcak konusu olarak profesyoneller ve stratejistler tarafından araştırılan ve takip edilen bir konu olmayı sürdüreceğini vurgulayan İnteraktif Reklamcılık Derneği, IAB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Ertaş, şu yorumda bulunuyor: "Bir reklamın amacına ulaşması için belli başlı kriterleri olsa da kişileri etkileme noktasında değer yaratan, insana dokunan, duygulara hitap eden ve fayda sağlayan içeriklerin her zaman daha etkileyici olduğunu görüyoruz. İçerik dışında reklam mecralarının doğru kullanılması, doğru zamanlama, etkileşim yaratabilmek gibi konular da reklamların doğru etki yaratabilmesi için önemli unsurlar. Gelecekte bu alanda yapay zeka ile veri analizi temelli araçların ve yazılımların reklamların etki alanını genişletmek ve etkisini güçlendirmek için büyük faydalar sağlayacağını düşünüyoruz. Bunula birlikte, marka konumlandırma ve ürün yerleştirmeyi de içeren oyun içi sponsorluklar artacak ve oyun sektörü odağımızda olmaya devam edecek."

MARKA ELÇİLERİ VE INFLUENCER'LAR 2023'TE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK

Şirketler daha çevik, veri odaklı ve yatırım getirisi odaklı hale geldikçe, dijital teknolojiler pazarlamanın potansiyelini ve uygulamalarını dönüştürüyor. Çerezlerin ve veri izleme araçlarının yardımı olmadan hedef kitlelerine ulaşmanın yaratıcı yollarını arayan markalar için, marka elçileri ve influencer'lar 2023'te önemli bir rol oynayacak. Her alanda olduğu gibi dijital reklam alanında da düşük bütçelerle büyük etkiler yaratma refleksi tüm markalar için bir öncelik olmaya devam ediyor. Bu nedenle verimlilik ve etkin dijital reklam, bugün olduğu gibi gelecekte de tüm markaların en önemli hedefi olacak.

NIKE, ZİYARETÇİLERİ DİJİTAL MARKA ELÇİLERİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Yapay zeka, e-ticaret ve mağaza içi deneyimsel teknolojiyi uzun yıllardır marka stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline getiren Nike; metaverse, NFT'ler ve web3 gibi yeni kavramlarından yararlanmak için harekete geçti. Nikeland, hayranlarının buluşmasına, sosyalleşmesine, promosyonlara katılmasına ve çok çeşitli marka deneyimleriyle etkileşim kurmasına olanak sağlamak için Roblox platformunu kullanan, Nike'ın amaca yönelik olarak oluşturulmuş metaverse alanıdır. Kullanıcılar; aralarında LeBron James'in de bulunduğu spor yıldızlarının ünlü görünümlerinin keyfini çıkarabilir. Avatarlarını süslemek için özel dijital ürünler de satın alabilirler. Öğeler Nikeworld ile sınırlı değil ve avatarları diğer Roblox ortamlarına seyahat ederken giyilebiliyor. Bu, ziyaretçileri dijital marka elçilerine dönüştürüyor. Ayrıca ziyaretçiler, strateji becerilerini bir dizi oyunla test edebilir, daha fazla ürün ve ödül kazanma fırsatı yakalayabilirler.

TESCO'DAN, RAMAZAN BILLBOARD'U

Geçtiğimiz sene İngiliz süper market zinciri Tesco, Ramazan ayı boyunca oruç tutan Müslümanlara yönelik güneşe göre şekillenen dijital billboard ile 'birliktelik' mesajı verdi. 'Bu Ramazan'da Birlikte' sloganı ile şekillenen kampanyada dijital billboard'larda görünen yiyecekler imsak vaktiyle birlikte kaybolmaya, iftar yaklaştıkça da yeniden belirmeye başlıyor.

NETFLIX SOSYAL MEDYA VE GELENEKSEL PAZARLAMA YÖNTEMLERİNİ BİRLİKTE KULLANIYOR

'The Addams Family'nin yan ürünü olan yeni dizisi 'Wednesday'in kara mizahını sosyal medya ve geleneksel pazarlama ile birleştirme yoluna giden Netflix; gerilla pazarlama, reklam panoları ve sosyal medyayı aynı anda kullandı. YouTube'a yüklenen bir videoda, dizide Wednesday'in yol arkadaşı olan bedensiz el 'Thing'in; New York sokaklarında dolaşması, yayaların ve işe gidip gelenlerin ürkütücü tepkilerine neden oluyor. Netflix ayrıca Twitter hesabına Thing'in metroda çekilmiş bir fotoğrafını yükledi.

DOVE, DEEPFAKE TEKNOLOJİSİNİ KULLANAN BİR SOSYAL DENEY YAPTI

Birçok gencin sosyal medya beslemelerinde karşılaştığı zehirli güzellik tavsiyelerini detaylandıran etkileyici bir film yayınlayan Dove, çevrimiçi ortamda toksik güzellik tavsiyelerinin tehlikelerini ortaya çıkarmak için deepfake teknolojisini kullanan bir sosyal deney hazırladı. #DetoxYourFeed kampanyası, anneleri ve genç kadınları sosyal medya ve etkileri hakkında konuşmak için bir araya getirdi. Marka, daha önce de dijital çağda gerçek güzellik standartları sorununu çözme misyonu ile sosyal medyada yoğun bir şekilde kullanılan filtreli selfie eğiliminin neden olduğu yaygın hasarı vurgulamaya yönelik 'Reverse Selfie/Tersine Selfie' adlı bir kampanya yürütmüştü.

HOGARTH İSTANBUL DİJİTAL VE İNOVASYONDAN SORUMLU DİREKTÖRÜ, EMEA WPP METAVERSE FOUNDRY DİJİTAL YAPIMCISI OZAN ÖKE: DİJİTAL REKLAM ALANINDA ÖNE ÇIKAN METAVERSE TRENDİ VAR OLAN DÜZENİ DEĞİŞTİRECEK

"2022'de dijital reklam alanında en ön plana çıkan trend Metaverse oldu. NFT'ler, mağazalar, Avatarlar derken hayatımıza çok büyük bir hızla girdiler. Şu aralar hype'ı geçmiş olsa da bu trendin uzun süreli devam edeceğini ve var olan düzeni değiştireceğini düşünüyorum. Pandemi ile zamanımızın büyük kısmını daha çok bilgisayar başında ve online geçiriyoruz. Çoğu hizmet ve deneyim de bu nedenle online'a taşındı. Bu değişime hepimiz çok çabuk uyum sağladık. Bunda zaman, teknolojinin şu anki seviyesi, insanların kullanılan teknolojilere alışık olmaları gibi konuların etkisi büyük... Markalar da bu değişimi fark etti ve projeler üretmeye başladılar. Global alanda bu oyunun öncüleri Nike ve Adidas gibi markalar Hype'ı arkalarına da alarak çok güzel kampanyalar çıkardılar. Fakat metaverse'ü sadece belirli dünyalarda oyunlar yaratmak, NFT koleksiyonları çıkarmak ve bunların satışı gibi düşünmemek gerek. Bunu bir teknoloji olarak düşündüğümüzde bize koleksiyon için bir altyapı, biletleme, telif hakları düzenlemeleri, yeni prodüksiyon yetenekleri gibi birçok alanda yeni çözümler getiriyor."

İNTERAKTİF REKLAMCILIK DERNEĞİ, IAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI BURAK ERTAŞ: KİŞİYE ÖZEL HEDEFLEMELERLE HEYECAN VERİCİ BİR REKLAMCILIK DÜNYASI BİZİ BEKLİYOR

"Dijital reklam sektörü, gelişen yeni teknolojilerle doğru orantılı olarak sürekli gelişim gösteriyor. Bu alanda bazı trendleri hızlıca özetlemek gerekirse; birinci taraf veri kullanımı, OTT (Over-the-Top Ads - Akış ile Yayın) ve CTV (Connected TV Advertising - Bağlantılı TV) reklamların yaygınlaşması, dijital ses reklamcılığı, programatik satın alma ve dijital açık hava reklamları gibi tüm dünyada ve Türkiye'de oyunun şartlarını değiştiren yöntemler olarak öne çıkıyor. Birinci taraf verileri (First Party Data), genel hatlarıyla, markaların hedef kitleleri hakkında kendilerinin topladığı bilgiler olarak tanımlanıyor. Bu verilerin analizi ve doğru teknolojilerle işlenmesi reklam alanında önümüzdeki dönemde önemli fırsatlar sağlayacak. Özellikle gençlerin ilgi duyduğu ve gittikçe popüler hale gelen internet bağlantılı TV'ler, pazarlamacılara etkili reklamlar oluşturma fırsatları sunuyor. İşte, bu noktada OTT ve CTV kullanımı öne çıkıyor. OTT ve CTV reklamları ile izleyicilere geleneksel TV'lerin ötesine geçerek internet bağlantılı platformlarda da ulaşmayı sağlıyor. Türkiye'de internet kullanıcılarının günlük ortalama 1 saat 46 dakika müzik, 49 dakika podcast dinlediğini biliyoruz. Buradan hareketle dijital ses reklamcılığının da gelişmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Teknolojik gelişmeler reklamcılıkta iş yapış biçimlerini de etkiliyor. Şimdiden bir resim çizmek oldukça zor ancak; süreçlerin daha da hızlandığı, veri analizinin daha da önem kazandığı, kişiye özel hedeflemelerle heyecan verici bir reklamcılık dünyası bizi bekliyor."

EN ÇOK OKUNANLAR